Alla inlägg den 26 januari 2012

Av Tommy - 26 januari 2012 11:43

(webböversatt)

Kan Alzheimers sjukdom diagnostiseras med ett enkelt blodprov?

ScienceDaily (25 januari 2012) - En förstudie visar infraröd analys av vita blodkroppar är en lovande strategi för diagnos av Alzheimers sjukdom.


 

Spanska forskare, ledda av Pedro Carmona från Instituto de Estructura de la Materia i Madrid, har upptäckt en ny lovande sätt att diagnostisera Alzheimers sjukdom mer exakt. Deras teknik, som är icke-invasiv, snabb och billig, mäter hur mycket IR-strålning antingen ut eller absorberas av vita blodkroppar. På grund av den höga känsligheten, är denna metod kan skilja mellan de olika kliniska stadier av sjukdomsutvecklingen vilket möjliggör tillförlitlig diagnos av både lindriga och måttliga stadier av Alzheimers.

Arbetet publiceras online i Springers tidskrift Analytisk & Bioanalytiska kemi .

Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av vuxendiabetes demens och karakteriseras av degeneration i nervsystemet. Framför allt eftersom sjukdomen fortskrider, ökar mängden amyloid-ß peptid i kroppen. För närvarande de mest pålitliga och känsliga diagnostiska metoder är invasiva, t ex kräver analys av cerebrospinalvätskan (den vätska som omger hjärnan och ryggmärgen). Dock är vita blodkroppar (eller mononukleära leukocyter) också tänkt att bära amyloid-ß peptid på Alzheimer-patienter.

Forskarna använde två-dimensionell infraröd spektroskopi för att mäta och jämföra den infraröda strålning eller absorberas av vita blodkroppar från friska kontroller, jämfört med de patienter med lindrig, måttlig och svår Alzheimers sjukdom. Totalt 50 patienter med Alzheimers och 20 friska kontroller deltog i studien och gav blodprov.

Författarna fann signifikanta skillnader i de olika infraröda våglängder visas mellan ämnen, vilket berodde på de olika stadierna av bildandet av amyloid-ß strukturer i blodkropparna. Resultaten visade att, med denna metod, kan friska skiljas från lätt till måttligt lider av Alzheimers sjukdom. Metoden undersöks som ett verktyg för tidig diagnos.

Författarna drar slutsatsen: "Den metod vi använde potentiellt kan erbjuda en enklare identifiering av alternativa biomarkörer för Alzheimers sjukdom mononukleära leukocyter tycks erbjuda ett stabilt medel för att bestämma ß-sheet struktur nivåer som en funktion av sjukdomsutvecklingen Våra mätningar verkar vara.. mer känslig för tidigare stadier av Alzheimers sjukdom, nämligen lätt till måttlig. "

Av Tommy - 26 januari 2012 11:40

Män löper större risk för mild minnesförlust än kvinnor, konstaterar Study

ScienceDaily (25 januari 2012) - Män kan löpa större risk att drabbas av mild kognitiv svikt (MCI), eller det stadium av mild minnesförlust som uppstår mellan normalt åldrande och demens, än kvinnor, enligt en studie som publicerades i januari 25, 2012, online frågan om Neurology ®, den medicinska tidskriften American Academy of Neurology.


 

"Resultaten är överraskande med tanke på att kvinnor generellt har högre demens än män", säger studie författare RO (Rosebud) Roberts, MB CHB, MS, av Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, och medlem i American Academy of Neurology. "Risken för MCI hos män tillsammans och kvinnor var hög i denna åldersgrupp av äldre personer. Detta är oroväckande med tanke på att människor lever längre, och MCI kan ha en stor inverkan på kostnaderna för sjukvård om ökade insatser för prevention inte är vana vid minska risken. "

I studien genomgick en grupp på 1450 personer från Olmsted County, Minnesota, i åldrarna 70 och 89 och utan demens vid studiens minne testning var 15 månader för ett genomsnitt på tre år. Deltagarna intervjuades också om sina minne av läkarkåren. I slutet av studietiden, hade 296 personer utvecklat MCI.

Studien fann att antalet nya fall av MCI per år högre för män på 72 per 1.000 personer jämfört med 57 per 1000 personer i kvinnor och 64 per 1000 personer i män tillsammans och kvinnor. MCI med minnesförlust närvarande var vanligare på 38 per 1000 människor än MCI där minnesförlust inte var närvarande, vilket påverkade 15 per 1000 personer. De som hade lägre utbildning eller inte var gifta hade också högre MCI.

"Vår studie tyder på att riskfaktorer för mild kognitiv svikt bör studeras separat för män och kvinnor", säger Roberts.

Ett annat resultat av intresse i studien visade att bland personer som nyligen fått diagnosen MCI, var 12 procent per år senare diagnosen åtminstone en gång utan MCI, eller återgått till vad som ansågs "kognitivt normala." Roberts sade att majoriteten av personer med MCI, cirka 88 procent per år, fortsätter att ha MCI eller utvecklas till demens.

Studien har finansierats av National Institutes of Health, Robert Wood Johnson Foundation, Robert H. och Clarice Smith och Abigail van Buren Alzheimers Disease Research Program och har möjliggjorts av Rochester Epidemiology Project.

(webböversatt)


Av Tommy - 26 januari 2012 11:36

Mild kognitiv svikt är vanligt, drabbar män flesta finner Study

ScienceDaily (25 januari 2012) - Forskare knutna till Mayo Clinic Study of Aging rapporterar att mer än 6 procent av amerikanerna åldern 70-89 utveckla mild kognitiv svikt (MCI) varje år. Dessutom visas villkoret att påverka män och de som bara har en gymnasieutbildning mer än kvinnor och de som har genomgått någon högre utbildning. Personer med MCI är i stadiet mellan lidande normal glömska i samband med åldrande och demens, som den som orsakas av Alzheimers sjukdom.

(webböversatt)


Av Tommy - 26 januari 2012 10:25

Kvinna brännskadades av vetekudde

        Av Tobias Karlsson
0413-559265, tobias.karlsson@skd.se                        25 JANUARI 20.15           
 

I flera timmar låg den dementa kvinnan med en mycket varm vetekudde på sina händer. Först när personalen uppmärksammade att kvinnan fått flera blåsor på ena handen plockades kudden bort.
– I det här fallet var det ett allvarligt missförhållande, säger Ewa Näslund, socialt ansvarig socionom inom Höörs kommun.

Det var på morgonen den 15 augusti som en i personalen på det kommunala demensboendet Björken placerade en varm vetekudde på kvinnans bröst, med handen under kudden.
– Det är rätt vanligt att vi använder vetekuddar för att motverka patienternas stelhet i fingrar och leder, säger Ewa Näslund.


I nämnda fall gick dock något väldigt fel. Någon i personalen saknade kunskap om att en handduk eller ett fodral skulle placeras runt kudden för att på så sätt skydda patienten mot den höga temperaturen.
Åtgärden utfördes aldrig med följden att kudden låg och brände på kvinnans hand under flera timmar. Kvinnan fick därför ett stort rött märke med små blåsor på ena handen.
– I detta fall visste man inte hur kudden skulle användas. När detta upptäckes tar man bort vetekudden, säger Ewa Näslund.


Social sektor ser så pass allvarligt på situationen att man upprättat en skriftlig rutin för hur vetekuddarna i fortsättningen ska användas.
– Det finns massor av små situationer som kan inträffa inom socialtjänsten där vi inte har skriftliga rutiner. I detta fall har vi nu en rutin, säger Ewa Näslund.
Anhöriga har informerats om händelsen och en lex Sarah-anmälan är inlämnad till socialstyrelsen för handläggning. Enligt Ewa Näslund fick kvinnan inte några fysiska men av händelsen efter att blåsorna åtgärdats.


Socialnämnden står bakom ytterligare en lex Sarah-anmälan som också denna inträffat på Björken. I detta fall hade en äldre dement man tillfälligt lämnat sin säng. När mannen kom tillbaka sattes inte larmet på igen. När mannen en stund senare ramlade ur sängen gick larmet följaktligen inte igång. Mannen klarade sig från allvarliga skador vid fallet.
– Just det här med alla larm är något vi ska fram en rutin om så att det finns en större tydlighet kring detta, säger Ewa Näslund och nämner att socialtjänsten har att hantera en mängd olika larm.
Sedan förra året finns en ny lag som medför att andelen lex Sarah-anmälningar ökar. Att de aviserade och i vissa fall genomförda neddragningarna inom Höörs socialtjänst ska ha med anmälningarna att göra tror inte Ewa Näslund på.
– De här händelserna skedde ju innan neddragningarna så där finns inget samband. För personal som arbetar med människor är det mycket att hålla i huvudet. Därför är det också viktigt att veta var vi brister, säger Ewa Näslund.

Av Tommy - 26 januari 2012 10:23

Hemtjänsten som är näst bäst
GNOSJÖ KOMMUN | All äldreomsorg är inte dålig. Hemtjänsten i Gnosjö kommun är utsedd till landets nästa bästa av de som borde veta bäst – de som nyttjar den.
I skuggan av Carema och andra ”vårdskandaler” finns det faktiskt äldre som är nöjda med den omsorg de får.
Vid den näst senaste mätningen hamnade hemtjänsten i Gnosjö på en sjunde plats men i 2011 års mätning avancerade man till en andraplats i landet och med ett helhetsvärde på 85, vilket kan jämföras med medelvärdet för hela landet som hamnade på 73.
Fast det hade ju förstås kunnat vara ännu bättre, till och med i Gnosjö. Informationen exempelvis.
– Ja, det har vi tagit till oss. Hela hösten har vi arbetat med informationsmappar om hemtjänsten som ska placeras ut hos brukarna. Tyvärr hann vi inte få ut dem tidigare, säger Elisabeth Linderos, chef för hemtjänsten i Gnosjö kommun.
Under de kommande dagarna kommer de som nyttjar hemtjänsten i kommunen få ut mappar med allmän information om hemtjänsten men också med namn på ansvarig biståndshandläggare och hur man gör för att framföra synpunkter och klagomål.
Tryggheten får ni däremot väldigt högt betyg för (90 av 100). Kan ni bli så mycket bättre på det?
– Bättre kan man alltid bli men vi är noga med att personalen ska hålla tiderna och ha legitimation. Kläderna gör också mycket. När vi bytte jackor så reagerade några äldre över detta.
Social samvaro får ett relativt lågt betyg (73 av 100) men det är ändå betydligt över medelvärdet på 59.
– Ja, våra biståndshandläggare är ganska generösa med att bevilja social samvaro och aktivitet. Dessutom, sedan den 1 februari 2011 så är det brukarna som äger tiden. Får hemtjänstpersonalen tid över så är det brukaren som bestämmer om de ska göra något annat eller kanske bara sitta ner och prata.
 
Helhetsbetyget för hemtjänsten
 
Jönköpings länNKI, helhetsbetyg
Aneby79
Eksjö74
Gislaved79
Gnosjö85
Habo75
Jönköping75
Mullsjö80
Nässjö76
Sävsjö78
Vaggeryd73
Vetlanda79
Värnamo78

Av Tommy - 26 januari 2012 10:20

Vi har aldrig varit så dåligt bemannade

Reagerai går 09:47 | Uppdaterad i går 09:48

Vill genom denna insändare sända en liten tankeställare till alla de politiker som sitter med makten över den omvårdnad våra demenssjuka ska få.

En undersköterska på demensboendet Trädgården i kommunen skriver om hur underbemanade de har blivit och hur svårt personalen har att kunna ge personlig omsorg. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.Foto: Scanpix

I dag känns det som om allt bara handlar om vilken bemanning som finns och inte alls längre om vilken kvalitet på omvårdnad våra demenssjuka får.
Jag har alltid varit stolt över att arbeta i Kalmar kommun och varit stolt över den goda demensvård vi bedrivit. Oss personal som har lång erfarenhet och kompetens av hur man bedriver en god demensvård känns det inte längre som någon lyssnar på.

Så dålig bemanning som vi nu har, har vi aldrig haft under de 18 år som jag arbetat i Kalmar kommun. Numer ska vi arbeta med helgbemanning nästan hela veckorna.
Då undrar jag hur man tänker, har man skaffat sig kunskap om vad som krävs för att arbeta med demenssjuka? Var individ är unik och har rätt till trygghet och individuell omvårdnad och stimulans. Det finns de demenssjuka som vi som personal faktiskt får lirka pedagogiskt med en halv timme till en timme med innan man överhuvudtaget får hjälpa med en dusch. Att då göra det under stress och veta att kollegan är ensam ute hos de andra boende under denna tid, kan då göra att resultatet blir att man faktiskt inte lyckas att genomföra en dusch.

Som demenssjuk har man ett stort behov av att få stimulans för att inte tänka på saker som gör en orolig, deprimerad eller att ”man vill hem”. Man är i stort behov av att alltid ha någon personal närvarande som kan inge trygghet och ”se” de behov man har men själv har så svårt att ge uttryck för. Hur tror man att man ska hinna ge detta när man går på helgbemanning och ändå hinna se till att alla får den basala omvårdnad man är i behov av som dusch, toalettbesök, vila, matning och så vidare.

Samtidigt ska personalen faktiskt sköta om hela boendet vad som gäller all tvätt som är på ett demensboende, städ, matbeställningar och övriga beställningar/inköp som boendet kräver, bakning, disk efter alla måltider, schemaläggningar samt all dokumentation och medicineringar. Tycker man att allt detta är ett arbete för endast två i personalen per dag?
Vad önskar man sig då för personal i kommunen, robotar utan känslor och medmänsklighet? Vi som arbetar vill kunna stanna upp och ge en kram, sitta ned när någon behöver prata, lyssna på någon som är ledsen, kunna ge trygghet genom att vara ett känt ansikte.

Vi har kompetens och utbildning men vad hjälper det när inte händerna räcker till att kunna utföra det vi lärt oss. Hur ska vi som personal kunna ge det där lilla extra när vi ska fara runt på flera olika arbetsplatser. Vi är inte längre det ”kända ansiktet”, jag vet inte längre den demenssjukes rutiner, jag som personal kan inte bara ge den där kramen som är så självklar när jag är igenkänd. Vilken demenssjuk vill bli kramad av en ”vilt främmande ”människa, som man inte känner igen.

Som personal är jag djupt frustrerad över att se det som pågår i kommunen med all neddragning av personal på demensboenden samt att personalen ska flytta runt på sig och jobba delade turer.
Ändå anser man att vi ska ha samma energi att ha ett bra bemötande och inte vara stressade och orka ge en god omvårdnad med stimulans och stöd till de anhöriga. Inget av detta är okej för de demenssjuka som inte själva kan försvara sig eller för de anhöriga som kämpat under många år och tagit steget och lämnat över. Vi blir tillsagda att sänka våra krav, visst kan jag blunda för dammråttor, men vem ska jag blunda för då det är flera demenssjuka som går runt i korridoren och letar efter mig och alla är i behov av mig som personal för att känna trygghet och få stöd och samtidigt som det är en sängliggande som behöver hjälp av två personer.

Tala då om för mig vem jag då ska blunda för? Detta är vårdpersonalens vardag. Jag älskar verkligen mitt arbete med de demenssjuka och deras anhöriga, men jag ska erkänna att jag kommer inte klara att se på och arbeta under dessa förutsättningar då den goda omvårdnaden mer övergår till en vardag utan stimulans. Känner också stor oro för alla mina kollegor som jag ser kämpar på med stor risk för att bli utbrända, vem tackar oss då?

Undersköterska på demensboendet Trädgården

Av Tommy - 26 januari 2012 10:17

Sjögren ska se över situationen

Kalmari dag 07:19

Fler och fler anställda slår larm om situationen för äldre och dementa i Kalmar kommun. Ordföranden i?omsorgsnämnden Steve Sjögren (S) lovar nu att se över situationen.

I dagens tidning frågar en anställd om det verkligen är robotar utan känslor som Kalmar kommun vill ha i sin omsorg. Är det det?
– Nej, självklart inte. Jag har just suttit med Kommunal och vi har konstaterat att vår personal är orolig.
– Därför ska vi ha en rejäl diskussion om det här framöver. Det finns enheter där det inte fungerar som det ska. Och det måste vi ta tag i.

Anställda uppmanas att sänka kraven, men undrar samtidigt vem man ska blunda för när flera dementa går omkring i korridoren och behöver hjälp?
– De ska inte blunda alls?och så här får det inte vara. Vi måste ge den omsorg som våra äldre behöver.
– Dessutom måste våra anställda ha en bra arbetsmiljö och det blir det inte med en sådan situation. Därför ser vi nu över bemanningen.

Vad innebär det?
– Om vi upptäcker att bemanningen inte räcker och att de boende inte är trygga åtgärdar vi det. Klart vi måste se till att människor har det bra.

Hur har det blivit så här?
– Det som skapat oro är att vi gör tre saker samtidigt nu efter årsskiftet. Vi inför ett nytt schemasystem som reglerar bemanningen.
– Sedan har enhetscheferna fått fullt budgetansvar. Det hade de inte tidigare.
– Det tredje är att vi också tittar på re-sursfördelningen och bestämmer hur mycket omvårdnad de boende behöver. Allt det här skapar oro och det måste man ha respekt för.


Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards