Alla inlägg den 8 januari 2012

Av Tommy - 8 januari 2012 07:41

Teleavbrott sätter larm ur spel

Att Telia inte kan meddela kommunerna när det är avbrott i den fasta telefontrafiken är en större vårdskandal än den med Carema. Det tycker Alf Ahlstedt (M), vice ordförande i socialnämnden i Knivsta.

  

Problemet är att Knivsta kommuns och andra kommuners trygghetslarm inte fungerar när det blir telefonavbrott på grund av exempelvis stormar.
Men Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia, är irriterad på kommunernas gnäll. Han anser att kommunerna gör det väldigt lätt för sig genom att satsa på att allt fler gamla ska bo hemma, samtidigt som man inte ser till att de har säkra larm.

Första gången Alf Ahlstedt uppmärksammade Telia på problemet var för sex år sedan.
– De svarade att avbrottet inte drabbade tillräckligt många för att de skulle ge kommunen någon information, men det tycker jag är ett svagt skäl. Om vi på kommunen inte får veta att telefonerna är sönder så kan ju inte heller de gamla få kontakt med oss om de behöver hjälp, säger Alf Ahlstedt.

Han säger att man inte kan förvänta sig att gamla och sjuka personer ska kunna felanmäla avbrottet själva.
– Samtidigt betalar de här kunderna lika mycket för sitt abonnemang som andra och borde kunna få information från Telia, tycker Alf Ahlstedt.
Han tycker att problemet är en större skandal än den om det privata vårdbolaget Caremas misskötsel av gamla.
– Jag försvarar inte vanvård på något sätt, men Carema har många hundra boenden och jag tror att det inte begåtts fel på alla boenden. Men när det gäller Telia är det ett inbyggt och medvetet systemfel, säger Alf Ahlstedt.

Hans G Larsson, på Telia, håller inte med.
– Telia har inget avtal eller någon affärsrelation med kommunerna angående trygghetslarmen. Vi vet inte ens vilka som har trygghetslarm, villalarm med mera kopplade till sina telefoner, säger Hans G Larsson.
Om det blir ett större avbrott i telefonin så skickar Telia information till SOS alarm och Sveriges Radio. SOS informerar i sin tur kommunernas räddningstjänster.
– Där borde informationen finnas tillgänglig för kommunerna, men vi kan inte skicka all information till SOS eftersom det blir för stora volymer. Vi informerar exempelvis om alla 20 hushåll på en skärgårdsö blivit av med telefonförbindelsen, men inte om 20 hushåll i Uppsala råkat ut för samma sak, säger Hans G Larsson.

Fram till 2010 menar han att Telia prioriterade trygghetslarmen, något som Alf Ahlstedt säger inte märktes då heller.
– Telia tog en kostnad på miljontals kronor per år, men då trygghetslarmen blev fler och fler och vi inte fick mer betalt från de kunder som har larmen så slutade vi med att ta det ansvaret. Vi har även pratat med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om det här, men ingen vill betala vad det kostar att kunna säkra de äldres trygghet, säger Hans G Larsson.

Av Tommy - 8 januari 2012 07:38

Kristianstad

På Åhaga ska varje individ stå i fokus Artikelserie Äldreomsorg

Text: Cecilia Isberg
Publicerad 7 januari 2012 6.30 Uppdaterad 7 januari 2012 6.30

Åhud.
Förr var äldrevården mest en slags förvaring, en sista slutstation innan man skulle lämna livet. I dagens äldrevård ser man till individen. ”Vi rättar oss efter den enskilde i så hög utsträckning det går, säger teamchefen Carina Nilsson.
 

ÅHUS. Det är inte bara hjälpmedlen som blivit bättre. Hela tankesättet inom äldrevården har förändrats.

Borta är institutionskänslan, intrycket av den sista väntstationen.

Inredningen på Näckrosen, en avdelning för demensvård på Åhaga i Åhus, är hemlik och närmast gammaldags traditionell. I köket är julgardiner uppsatta, bredvid det robusta köksbordet står en stor skänk, fylld med föremål från förr. I vardagsrummet precis intill återkommer den äldre stilen, med porslin och pynt från svunna tider.

I köket – som är hjärtat i huset, och där det alltid finns någon i personalen på plats – finns en stor anslagstavla, där dagens meny står antecknad. På samma sätt finns också en anslagstavla i hallen, där veckans aktiviteter är uppskrivna, liksom vilka som jobbar under dag, respektive kväll.

Åtta personer bor på Näckrosen. På avdelningen precis intill, Violen, bor nio äldre, också det är ett boende för demenssjuka. Den tredje avdelningen, Gullvivan, har också nio lägenheter för ”vanligt” vård- och omsorgsboende.

På vardagar finns tre ur personalen på plats dagtid, två på kvällen. På demensboendet är bemanningen lite tätare än på en vanlig avdelning.

Normalt börjar dagpersonalen klockan 07.00 på morgonen.

– Fast oftast är vi här lite tidigare, säger undersköterskan Eva Andersson.

Efter rapport från natten börjar arbetet med frukosten, och att hjälpa de som vill att komma upp och göra sina morgonbestyr. Frukost serveras klockan 08.00, men vill man sova längre är det också okej.

– Det handlar ju om att anpassa efter individen. Det är en stor skillnad mot förr, nu rättar vi oss efter den enskilde i så hög utsträckning det går, säger Carina Nilsson.

Varje boende – eller kund om man så vill – har en egen kontaktperson i personalen. Kontaktpersonen ska inte bara vara en länk mellan den boende och anhöriga, sjuksköterska och så vidare, utan också tillvarata den boendes intressen, hålla lite koll på vad han eller hon vill, är intresserad av och tycker om.

Efter frukost och lite vila brukar det vara dags för någon aktivitet. Den i personalen som har hand om köket har också ansvaret för aktiviteten – som kan vara allt från att koka lingonsylt till att titta i en bok om vilda djur. Något som är mycket uppskattat av de boende är musik- och sångstunderna.

– Vi försöker variera temat så mycket som möjligt, så vi kan tillgodose allas intressen. När någon kommer och flyttar in hos oss önskar vi ju en levnadsberättelse om personen. Vad han eller hon jobbat med och gillar att göra, vilka intressen som fanns, vilka personer som varit viktiga i livet och stått vår kund nära. Allt sånt är viktigt för oss att veta, för att vi ska ha saker att prata om, veta vilka personerna är som dyker upp i samtalen, helt enkelt för att vi ska veta vilken person det är vi har här, säger Carina Nilsson.

Samtidigt behöver det inte vara så stora saker. Det kan räcka med 30 minuters aktivitet för att de äldre ska vara rejält trötta, i synnerhet inom demensomsorgen där alla intrycken snabbt tröttar ut den enskilde och vilan är viktig.

I dag står gymnastik och massage på programmet. De som vill vara med tar plats i vardagsrummet, gympan sker sittande. Eva Andersson sätter på lite bakgrundsmusik, och tar plats i cirkeln av förväntansfulla deltagare.

Ett ben i taget lyfts, därefter ”plockas äpplen” och klappas ovanför huvudet. Alla är med, utom Folke.

– Kom igen nu Folke, manar Eva.

– Äh, glyttigt, muttrar Folke.

Han skiner inte upp förrän bollen kommer fram. En mjuk skumgummiboll som deltagarna kastar till varandra. För att inte bara träna koordinationen blir det lite ”Ett skepp kommer lastat” över leken – för varje gång bollen kastas ska man säga en frukt eller en grönsak.

Fast den delen roar inte Folke heller.

– Glyttigt, säger han, och fortsätter kasta bollen utan fler kommentarer.

Efter gympan får de boende som vill taktil massage av Gunilla Petersson och Elsie Persson. Båda har gått steg 1-utbildning i taktil massage, och märker att det har effekt på de äldre.

– Det har visat sig vara väldigt bra i vården, det lugnar dem på ett bra sätt. Det är ju jättebra om man kan slippa mediciner, säger Gunilla Petersson, och påpekar också att Kristianstads kommun satsar en hel del på att utbilda fler i sin vårdpersonal i taktil massage.

Både Eva Andersson och Gunilla Petersson har jobbat inom omsorgen på Åhaga ända sedan vård- och omsorgsboendet byggdes för 18 år sedan.

– I början var det ett gruppboende här. Då hade vi trädgårdsland utanför, och många av dem som bodde här var väldigt pigga. På fredagarna brukade vi laga mat tillsammans, minns Eva.

I dag är de boende inte lika pigga – fler bor hemma längre med hjälp av anhöriga och hemtjänst. Vårdhemmet kommer till när de av någon anledning inte längre klarar att bo för sig själva.

Samtidigt pratas det just nu mycket om att det kommer att bli brist på arbetskraft inom äldrevården i framtiden. Vi blir allt fler äldre, samtidigt som intresset för att utbilda sig till vårdpersonal inte är tillräckligt stort.

– Det har tillsatts en arbetsgrupp inom kommunen som ska titta på vad man egentligen kan göra för att yrket ska bli mer attraktivt, så fler vill söka sig till vården, berättar Carina Nilsson.

De som vi pratar med på Näckrosen trivs jättebra på sin arbetsplats. Men så finns också de svarta sidorna av jobbet: Det är tungt när någon går bort.

– Vi är ju lite som en familj här, alla är individer. Det är klart man tar vid sig när någon dör. Det har hänt många gånger att man kommit till jobbet fast man varit ledig för att ta avsked av någon. Men även om minnena av personerna som bott här alltid finns kvar så bär man inte med sig sorgen så länge, säger Eva Andersson.

Den andra tuffa delen är när de boende blir våldsamma, vilket inte är helt ovanligt vid demenssjukdom.

– Men man lär sig hur man ska parera. Och man får ju aldrig glömma att de inte kan hjälpa det, att det är för att de är sjuka, säger Eva med ett leende.

Tillsammans med teamchefen Carina Nilsson jobbar personalen på Åhaga ständigt med att försöka förbättra och göra små positiva förändringar i arbetet med de äldre. Från högsta instans, det vill säga från politikerna i Kristianstads kommun, finns de stora övergripande målen, inom de fyra områdena medborgare, utveckling, medarbetare samt ekonomi.

– Sedan bryter vi ned målen för varje område, och därifrån ytterligare till varje teamområde och varje vårdenhet, vi diskuterar inom personalgruppen vad vi vill uppnå, säger Carina Nilsson.

Och till syvende och sist kan det vara allt från små detaljer, som att köpa in linne och göra riktiga tygservetter att ha vid måltiderna istället för papper och haklappar, till de stora övergripande målen som behandlas.

– Jag undrar om folk i gemen ute i samhället inser hur målstyrd vår verksamhet egentligen är, säger Carina Nilsson.

Av Tommy - 8 januari 2012 07:35

Vi älskar våra jobb, men går på knäna

Fyra krav till kommunerna och äldreminister Larsson

 

En av tre biståndshandläggare inom äldreomsorgen har inte tid och resurser att följa upp beslut om särskilt boende på ett tillfredsställande vis. Det visar en undersökning från Akademikerförbundet SSR som frågat biståndshandläggare inom äldreomsorgen hur de ser på sin arbetssituation.

– Biståndshandläggarna måste få tid till uppföljning och kvalitetssäkring. Det är en förutsättning för att de ska kunna kontrollera att vårdgivarna sköter sina uppdrag, säger Akademikerförbundet SSR:s ordförande Christin Johansson.

I undersökningen uppger hälften av biståndshandläggarna att det inte finns resurser för uppsökande och förebyggande verksamhet. På frågan om vilka grunder som styr besluten om insatser svarar 20 procent att det i första hand är kommunernas ekonomi. Bara knappt hälften menar att det i första hand är de äldres behov som styr.

Undersökningen visar också att biståndshandläggarnas arbetsbelastning ökat. 68 procent uppger att antalet arbetsuppgifter ökat, 35 procent menar att det ökat mycket. Den ökande arbetsbelastningen har ett högt pris. Sex av tio biståndshandläggare svarar att de drabbats av sömnsvårigheter på grund av arbetet minst någon gång per månad. Var tredje har sömnstörningar minst någon gång i veckan. De dystra siffrorna till trots uppger närmare sex av tio biståndshandläggare att de är ganska eller mycket nöjda med sin arbetssituation.

– Vi älskar våra jobb, men går på knäna! Det är den samlade bild jag får av biståndshandläggarnas svar, säger Christin Johansson som nu kräver att kommunerna och äldreminister Maria Larsson tar sitt ansvar och uppfyller Akademikerförbundet SSR:s krav:

  • Se till att arbetsbelastningen och stressen minskar.
  • Se till så att biståndshandläggarna får tid till uppföljning och kvalitetssäkring.
  • Ta ert ansvar för att biståndshandläggarnas insatser värderas högre. De är nyckeln till en kostnadseffektiv och högkvalitativ äldreomsorg.
  • Satsa på förebyggande och uppsökande verksamhet i äldreomsorgen.

Undersökningen i sin helhet hittar du på www.akademssr.se. Christin Johansson, ordförande för Akademikerförbundet SSR, når du på mobiltelefon 0708-17 44 59.

Av Tommy - 8 januari 2012 07:33

Känslan från en svunnen tid

Att framkalla känslan av andra platser och tidsåldrar är något många artister strävar efter. Ett romantiserande av en svunnen era är symptomatiskt för mer eller mindre alla retro-band som dykt upp under de senaste tio-femton åren. Men vissa lyckas helt enkelt bättre än de flesta, just för att de inte spelat in någon eget.

Relaterat

 

Den brittiska artisten The Caretaker har sedan 1999 gett ut dunkla oljudsväggar, ihopmixat med samplade 78-varvare med långsam dansmusik från förkrigstiden. Influerad både av de rökiga salongsscenerna i filmen ”The Shining” och studier kring alzheimerpatienters ökade minnesförmåga vid lyssnande på musik från sin ungdom.

Musik som inte bara påminner om en förgången period, utan är faktiskt är direkt hämtad från en. Men på den senaste skivan, ”An empty bliss beyond this world” från förra året nådde det dock någon slags fulländning.

De egna ambient- och ljudpassagerna fick där helt ge vika för de upphittade 20-talsmelodierna, och känslan av vita sjukhussängar och tweedbeklädda, piprökande människor är så påtaglig att man måste nypa sig för att övertyga sig om att man inte transporterats till ett brittiskt fältsjukhus anno 1918 eller en balsal från 1921.

Men även om The Caretaker skapat ett eget musikaliskt universum, är det på samma gång så lite av det som är hans eget. De flesta kritiska rösterna gentemot The Caretakers senaste giv kommer sig just av att han inte gjort särskilt mycket själv. Att hans insats mest bestått av att hitta en back med stenkakor som han spelat av, mixat om och gett ut.

Hur mycket har han egentligen ändrat? Är han bara någon som vill tjäna pengar på ett pretentiöst koncept? Själv är jag osäker. Till slut känner jag dock att det inte spelar någon roll. För även om det egentligen bara är frågan om en konceptuell re-release av gammalt material så blir The Caretaker ändå minst lika omtumlande i sitt musikaliska tillbakablickande. Ja, kanske till och med ännu mer.

Genom att de loopade, skrapiga fragmenten av forna dagars storhetstider lyfts ur sitt sammanhang och placerats i skivans ramkoncept om längtan efter en tid man inte kan få tillbaka bildas en känsla av vemodig demens-glömska som bara blir starkare av att de i vissa fall nästan tycks inkluderade i sin helhet.

”All bra litteratur handlar om fantomsmärtorna efter det förflutna.” skrev skribenten Isabelle Ståhl för ett par månader sedan, och på något vis är det en perfekt sammanfattning av ”An empty bliss beyond this world”, från början till slut. De lösryckta spåren repeteras, framförs genom ett filter av extra stenkakebrus och blir, likt en dement persons alltmer borttynande hjärna delar av något som både känns främmande och bekant.

Efter ett tags lyssnande är jag själv inte riktigt säker på om jag nynnar på melodierna på grund av att jag haft skivan på repeat i någon timme eller för att jag känner igen dem från någonstans längre tillbaka. Från min barndom eller någon plats jag sedan länge glömt bort.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards