Direktlänk till inlägg 8 januari 2012

UNT Knivsta skriver;Teleavbrott sätter larm ur spel

Av Tommy - 8 januari 2012 07:41

Teleavbrott sätter larm ur spel

Att Telia inte kan meddela kommunerna när det är avbrott i den fasta telefontrafiken är en större vårdskandal än den med Carema. Det tycker Alf Ahlstedt (M), vice ordförande i socialnämnden i Knivsta.

  

Problemet är att Knivsta kommuns och andra kommuners trygghetslarm inte fungerar när det blir telefonavbrott på grund av exempelvis stormar.
Men Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia, är irriterad på kommunernas gnäll. Han anser att kommunerna gör det väldigt lätt för sig genom att satsa på att allt fler gamla ska bo hemma, samtidigt som man inte ser till att de har säkra larm.

Första gången Alf Ahlstedt uppmärksammade Telia på problemet var för sex år sedan.
– De svarade att avbrottet inte drabbade tillräckligt många för att de skulle ge kommunen någon information, men det tycker jag är ett svagt skäl. Om vi på kommunen inte får veta att telefonerna är sönder så kan ju inte heller de gamla få kontakt med oss om de behöver hjälp, säger Alf Ahlstedt.

Han säger att man inte kan förvänta sig att gamla och sjuka personer ska kunna felanmäla avbrottet själva.
– Samtidigt betalar de här kunderna lika mycket för sitt abonnemang som andra och borde kunna få information från Telia, tycker Alf Ahlstedt.
Han tycker att problemet är en större skandal än den om det privata vårdbolaget Caremas misskötsel av gamla.
– Jag försvarar inte vanvård på något sätt, men Carema har många hundra boenden och jag tror att det inte begåtts fel på alla boenden. Men när det gäller Telia är det ett inbyggt och medvetet systemfel, säger Alf Ahlstedt.

Hans G Larsson, på Telia, håller inte med.
– Telia har inget avtal eller någon affärsrelation med kommunerna angående trygghetslarmen. Vi vet inte ens vilka som har trygghetslarm, villalarm med mera kopplade till sina telefoner, säger Hans G Larsson.
Om det blir ett större avbrott i telefonin så skickar Telia information till SOS alarm och Sveriges Radio. SOS informerar i sin tur kommunernas räddningstjänster.
– Där borde informationen finnas tillgänglig för kommunerna, men vi kan inte skicka all information till SOS eftersom det blir för stora volymer. Vi informerar exempelvis om alla 20 hushåll på en skärgårdsö blivit av med telefonförbindelsen, men inte om 20 hushåll i Uppsala råkat ut för samma sak, säger Hans G Larsson.

Fram till 2010 menar han att Telia prioriterade trygghetslarmen, något som Alf Ahlstedt säger inte märktes då heller.
– Telia tog en kostnad på miljontals kronor per år, men då trygghetslarmen blev fler och fler och vi inte fick mer betalt från de kunder som har larmen så slutade vi med att ta det ansvaret. Vi har även pratat med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om det här, men ingen vill betala vad det kostar att kunna säkra de äldres trygghet, säger Hans G Larsson.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards