Direktlänk till inlägg 9 november 2011

Studera mer och minska demensrisken

Av Tommy - 9 november 2011 11:04

AFTONBLADET Publicerad: 2011-11-09

 
 

Långa studier halverar
risken för demens


 
Foto: Colourbox

Studera länge – minst fem år efter gymnasiet.

Då halveras risken för att bli dement.

Det visar en ny stor svensk studie.

I den färska studien från Karolinska institutet i Solna har 3 436 personer över 65 år från Stockholm, Göteborg och delar av Finland ingått.

219 av dem utvecklade demens.

Men bland dem som hade gått gymnasiet och fem års eftergymnasial utbildning var risken för att utveckla demens bara fyrtio procent så stor jämfört med dem som endast genomgått grundskolan.

Många orsaker varför

Att demensrisken minskar med högre utbildning är välkänt sedan början av 1990-talet. Anledningarna tros vara många. Främst att utbildning ofta innebär en relativt hög socioekonomisk status.

– Utbildning indikerar en livsstil som generellt innebär mindre tobak, alkohol, fetma och diabetes, säger en av forskarna bakom studien, Laura Fratigilioni, professor vid Aging research center, Karolinska institutet.

Dessutom vet man att hjärnan faktiskt är formbar. Fratigilioni refererar till en studie som visar att om man tränar intensivt under tre månader, ökar volymen av den del av hjärnan som styr fysisk aktivitet.

Hjärnan kan ändra form

– Hjärnan är plastisk.  Utbildning har att göra med mentala aktiviteter. Reserven i hjärnan som ger möjlighet att kompensera för skador tycks öka av utbildning. Hur det går till, om andra delar av hjärnan aktiveras enklare eller om fler neuroner bildas, vet man inte.

Hon påpekar att man inte behöver känna sig nedslagen bara för att man inte är ett akademiskt högdjur.

– Risken för demens minskar på samma sätt om man i medelåldern har ett jobb som kräver hög mental kapacitet. Och det behöver inte ens vara ett speciellt akademiskt jobb, utan kan även vara ett praktiskt.

Kompenserar för riskgen

Det nya med den svenska studien är att man studerat en vanlig gentyp som ger drastiskt ökad demensrisk.

En fjärdedel av alla medelålders personer bär på denna speciella gen, apolipoprotein E eller APOE, som normalt ger fördubblad risk för att utveckla demens.

De som bara gått grundskola och som bär på APOE har har en tredubblad risk för att bli dementa jämfört med medelbefolkningen, visar studien. Har man däremot studerat minst åtta åt utöver grundnivå, är risken i princip lika stor som för normalbefolkningen, trots att man bär på APOE.

– Det är väldigt positivt att vi kan visa att man kan påverka sina liv till det bättre, trots att man bär på en genetisk sårbarhet, säger Laura Fratigilioni.

Den svenska studien publiceras i brittiska tidskriften Neurobiology of Aging.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9
10
11
12 13
14
15
16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26
27
28
29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards