Direktlänk till inlägg 16 november 2011

Helsingborgs Dagblad

Av Tommy - 16 november 2011 07:10

Ingen kö till äldreomsorg längre

Efter en tid med långa köer till äldreomsorgen i Åstorp har läget nu ändrats. I januari öppnar fler platser på Vidåsen och nu är frågan om Rönnåsen ska stängas igen.


Bildmaterial

I början av nästa år kan vård- och omsorgsboendet Rönnåsen i Kvidinge stängas igen. Annie Jensen trivs bra och berömmer personalen, här Sara Lundborg.HD/NST Niklas Gustavsson


ÅSTORP. I somras var situationen kritisk och socialförvaltningen hade en lång kö med personer som fått rätt till vård- och omsorgsboende men väntade på en ledig plats. Nu är kön borta och det finns till och med lediga platser på ett par av kommunens boenden.

– Det har förändrats oerhört mycket. Vi har haft ganska hög omsättning på platserna under hösten och har därmed fått bort kön, säger socialnämndens ordförande Gunilla Karlsson (S).

Det fanns varningstecken redan för ett år sedan och då beslutade nämnden att utöka med sex platser på Vidåsen genom en mindre ombyggnad. Den har dock dragit ut på tiden och i somras öppnades därför en avdelning på Rönnåsen i Kvidinge med sju platser samt en korttidsplats.

I mitten av januari ska de sex rummen på Vidåsen vara inflyttningsklara och när det nu inte finns några personer i kö är frågan vad som ska hända. Troligtvis stängs Rönnåsen igen och de boende där får flyttas till andra platser.

– Vi måste diskutera hur vi ska göra. Vi kan inte ha öppet både Vidåsen och Rönnåsen, inte med den ekonomi vi har, säger Gunilla Karlsson.

Det blir inget beslut förrän i början av december när socialnämnden sammanträder nästa gång, men även oppositionen ser problem med att behålla Rönnåsen öppen.

– Det känns skönt att kön är borta eftersom det varit väldigt mycket ett tag, men det är också problem att ha ett överskott på platser. Det är för dyrt. Vi får ha lite is i magen och se vad som händer, säger Bodil Axelsson (FP), andre vice ordförande i socialnämnden.

För kommunen är det dyrare att ha en egen avdelning öppen på Rönnåsen än att ha fler rum på exempelvis Vidåsen där det ändå finns personal. De sex personer som just nu bor på Rönnåsen kan alltså bli tvingade att flytta men detta ska de ha blivit informerade om redan när de fick plats i Kvidinge.

– Förra gången fick vi kritik för att vi inte delgav tillräcklig information. Nu har vi varit väldigt tydliga när de flyttade dit och personalen är också anställd på visstid. Vi får se vilka behov de boende har innan vi bestämmer om flytt, säger Gunilla Karlsson.

Annie Jensen, 92, kom till Rönnåsen i augusti i år. Då hade hon redan varit en vända på Ängelholms lasarett och därefter tre veckor i Norra Vram.

– Jag ville helst till Backsippan. Jag är född i Åstorp och har bott där hela mitt liv så jag ville vara kvar där men där fanns inte plats. I stället fick jag välja mellan här eller Skånes Fagerhult och det ligger ju alldeles för långt bort, säger hon.

Hon berättar att det var en stor omvälvning för henne att flytta från sitt hem och in till Rönnåsen. Nu är rummet inrett med hennes egna saker och hon har bara beröm att ge personalen.

– Här trivs jag mycket bra. Töserna är väldigt samarbetsvilliga och de städar perfekt. Med tiden trivs man men det är inte roligt att flytta hemifrån. Det är tråkigt om de måste stänga Rönnåsen. Här är ju nyrenoverat och fint, säger Annie Jensen.

Den 5 december sammanträder socialnämnden och ska då troligtvis besluta om Rönnåsens framtid.

hd.se/fredrik-lassen/" href="http://hd.se/fredrik-lassen/">Fredrik Lassenfredrik.lassen@hd.se042-489 94 31

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9
10
11
12 13
14
15
16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26
27
28
29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards