Direktlänk till inlägg 22 november 2011

Dagbladet skriver; Det är en rättighet att få åldras med värdighet

Av Tommy - 22 november 2011 07:50

Det är en rättighet att få åldras med värdighet

Nu har det hänt igen, det som inte får hända! Vanskötsel av äldre inom den privata äldreomsorgen! Det som händer är fruktansvärt!

Så är det när vinstintressen inom äldreomsorgen är det som är viktigast.

SKPF avd 50, menar att det inte ska finnas vinstintressen i den berättigade vården och om­sorgen i vårt land!

Det är samhället som har ett genomgripande ansvar för att alla äldre ska få tillgång till god äldreomsorg, till rimlig kostnad.

En självklarhet är att den äldreomsorg som erbjuds ska var lika över hela landet. Lika självklart är också att äldreomsorgen ska präglas av respekt för de äldres önskemål och behov.

Det handlar om rätten att få åldras med värdighet.

Det ska inte ständigt behöva poängteras, det absolut självklara, att den äldreomsorg som vi ska få ta del av, ska vara en trygghet för god livskvalitet!

Livskvalitet, ska gälla livet ut, vem kan bestämma om ­något annat?

Hur kan det kan komma sig, att när den tredje fasen i ens liv inträder, då verkar det som om mänsklig respekt och hänsyn är fullständigt ointressant och inte i något avseende, prioriterad av politiska besluts­fattare?

Inom SKPF avd 50, har vi i så många sammanhang i samtal med äldre ställt oss frågan hur kan det var så, att det ­efter ett avslutat aktivt yrkesliv, upplevs att äldre inte räknas eller betyder någonting?

Det är så många som beskriver att de inte blir sedd, inte blir tagen på allvar och inte heller respekterad av att de har en lång livserfarenhet och kunskaper på olika sätt. Allt detta skapar en frustation och besvikelse av stora mått.

Det finns många äldre som inte kan göra sin stämma hörd, inte på något sätt har förutsättningar att göra egna val, det som ständigt förs fram inom äldreomsorgen, som ett kvalitetsbegrepp.

Talet om egna val, blir för många ett hån och frågan är, vilka behov är det som tillfredställs med detta?

Dessutom ska vi betraktas som ”kunder”, inom vård och omsorg!

Kunder är vi i affären när vi köper varor, inte när vi behöver omsorg, värme och medmänsklighet!

Vi vill definitivt inte vara ”kunder”, vi är människor som är i behov av berättigad vård och omsorg, utförd av personal som har fått förutsättningar för att känna glädje och yrkesstolthet.

SKPF avd 50 menar med all tydlighet, att kravet om en rättighetslag med respekt för de äldre är ett absolut berättigat krav, för helhet och sammanhang. Dagens uppdelning av äldreomsorg och vården mellan olika lagstiftningar och rättsystem måste omarbetas till en enda rättighetslag.

Vår förhoppning är att EU:s äldreår 2012, ska belysa och ge insikter om det breda politiska ansvaret, för att ge de äldre rätten till en värdig ålderdom, respekterad för den som den är, med alla sina livserfarenheter och med rätten till kvalitativ vård och omsorg!

Styrelsen för Svenska  kommunalpensionärernas  förbund, avd 50 genom  Elsie Bäcklund Sandberg, ordförande

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9
10
11
12 13
14
15
16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26
27
28
29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards