Direktlänk till inlägg 22 november 2011

GP skriver; Så bryter Attendo mot avtalet

Av Tommy - 22 november 2011 08:25

Så bryter Attendo mot avtalet 

Efter Carema-skandalen jäser missnöjet även inom Attendo Care. Anhöriga och anställda slår larm om låg bemanning, ständigt nya sparkrav och uppenbara brister i äldreomsorgen.





















 

Relaterat

Fakta

Attendo Care

Är vid sidan av Carema Care den stora aktören inom privat äldreomsorg. Tillsammans behärskar de halva marknaden.

Omsatte i fjol 6,5 miljarder kronor. Rörelsevinsten uppgick till 508 miljoner kronor.

Huvudägare med 78 procent av aktierna är Augustus International, vars ägare är IK2004-fonden som tillhör riskkapitalbolaget IK Investment Partners, med säte på skatteparadisön Jersey.

IK köpte Attendo 2007 från riskkapitalbolaget Bridgepoint, som i sin tur köpt Attendo bara ett år tidigare.

Antalet anställda är drygt 15 000.

– Allt har blivit sämre sedan privata Attendo tog över, säger bröderna Lars och Jan Norling, som liksom andra anhöriga förgäves klagat på bolagets nedskärningar.

Deras 93-åriga mamma Viola är dement och har bott på S:t Jörgens äldreboende på Hisingen i mer än tio år. När hon flyttade dit drevs boendet av Riksbyggen och personaltätheten var hög.

– Avgörande för att vi valde S:t Jörgen var att det var fräscht med stora rum och bra bemanning, säger Lars Norling.



Den senaste tidens avslöjanden om bristerna inom Caremas äldreomsorg har fått bröderna Norling att reagera. De tycker det är fel att all kritik riktas mot bara ett privat vårdföretag när det finns ytterligare ett som ägs av riskkapitalbolag.

– Min bild är att Attendo bara är ute efter att tjäna så mycket pengar som möjligt, säger Lars Norling.

Förutom minimal bemanning på demensavdelningen Gläntan har företaget dragit in på en rad andra kostnader. Ett exempel är att man slutat laga maten på plats.

– En klar försämring. Vår mamma tyckte om att delta i matlagningen, säger Lars Norling, som är tveksam till om det verkligen är billigare att köpa färdigmat.



Sedan i september ska två anställda klara all vård och omsorg av åtta dementa. Förutom att de gamla är förvirrade och ibland aggressiva sitter flera i rullstol med grava handikapp. Alla boende bär blöja och minst tre personer behöver matas.

– Det är stressigt. Vi hinner inte med allt vi ska göra, säger Lotta Andersson-Löfqvist, som arbetat på S:t Jörgens äldreboende sedan starten.

Hon tycker att stressen märks på de gamla, som blir oroliga. Tidsbristen går i första hand ut över sysslor som städning och fönsterputsning, men även aktiviteterna.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt. Tidigare kunde vi gå ut med de boende, men i dag finns inga möjligheter att hinna med promenader, säger Lotta Andersson-Löfqvist.

Hon är den enda i vårdpersonalen på S:t Jörgens som vågar stå för kritiken. Flera andra säger att de är livrädda och tror att de förlorar sina jobb om de talar öppet om missförhållanden.



Men mot löfte om att få vara anonyma berättar de utförligt hur bolagets tuffa sparkrav drabbar de boende.

Ett exempel är att det kan dröja ända till klockan elva på förmiddagen innan alla fått frukost. Sedan ska de gamla hinna få i sig två lagade måltider innan personalen redan vid femtiden börjar göra ordning dem för natten.

Om någon av de anställda är sjuk är det inte säkert att en vikarie kallas in. I stället får en person då ensam försöka hinna med omsorgen av avdelningens åtta dementa.

Budgeten för såväl mat som blöjor är begränsad. Vägning av använda blöjor tillhör vardagen.

Senaste beskedet från en chef inom Attendo är att de måste dra in på läsken till de gamla, något som tidigare serverades till maten på helgerna.

– Det som stör mig allra mest är att det hela tiden ska sparas på de gamla samtidigt som cheferna får bonusar, säger en av de anställda.



GP har sökt verksamhetschefen på S:t Jörgen, men hon vill inte svara på frågor utan hänvisar till Attendos presschef Charlotte Näsström Morén.

Presschefen tillbakavisar kategoriskt kritiken från anhöriga och anställda. Uppgifterna stämmer inte med den information hon fått. Hennes bestämda uppfattning är att Attendo Care följer avtalet med Göteborgs stad.

– Däremot vet jag att det finns klagomål hos de anställda, säger Charlotte Näsström Morén.

– För att skärpa kvalitetsarbetet och skapa ökad tydlighet kring rutinerna har vi därför anställt en extra person på boendet under sex månader.


Enligt presschefen omfattar bolagets bonussystem såväl högsta ledning som alla region- och verksamhetschefer. Bonusens storlek bestäms både av ekonomiskt resultat och av kvalité.

Hur mycket som betalas ut vill hon inte lämna ut några uppgifter om.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9
10
11
12 13
14
15
16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26
27
28
29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards