Direktlänk till inlägg 23 november 2011

Dagbladet skriver; Våga vägra vårdval!

Av Tommy - 23 november 2011 09:27

Våga vägra vårdval!

n Det hettade till ordentligt när socialnämnden hade sitt senaste sammanträde i Sundsvall.

Debatten gällde privatisering inom kommunens äldreomsorg. Den blågröna majoriteten har redan beslutat om att införa LOV (lagen om vårdval) inom hemtjänsten.

Detaljerna kring vilka krav man ska ställa på privata aktörer inom hemtjänsten är fortfarande oklara. Detta gäller dels krav på själva omsorgen men även förutsättningarna för personalen. Och man har bråttom, inom kortare tid än ett år ska förändringen vara genomförd.

Men man nöjer sig inte med detta. Om knappt tre år är det val igen. De blågröna är förstås inte säkra på om de fort­farande är i majoritet efter nästa val så man är mån om att få ut så mycket som möjligt av kommunens välfärdstjänster på marknaden innan dess.

Detta är en ideologisk fråga, inget annat.

De blågröna vill nu utreda möjligheten till konkurrens­utsättning inom flera av socialtjänstens områden. I det skriftliga beslutsunderlaget till sammanträdet säger nämnd­ens ordförande Else Ammor (M) att detta ska göras utifrån det besparingskrav som finns på nämnden, inget annat. Men på sammanträdet hävdar ­Anders Engqvist (MP) att det handlar om kvalitetshöjning, att det är syftet med att konkurrensutsätta. För övrigt kan sägas att Engqvist var den ende från högerkanten som yttrade sig i den ideologiska debatten. Om Centerns, Folkpartiets och Kristdemokraternas representanter, likt Else Ammor, vill konkurrensutsätta för att spara pengar, eller likt Anders Engqvist, vill höja kvaliteten vet vi inte. De röstade i alla fall enhälligt ja utifrån det skriftliga beslutsunderlaget.

Vi vet att det inte finns ett linjärt samband mellan kostnad och kvalitet. Det finns kostnadseffektiva verksam­heter med mycket hög kvalitet och vise versa.

Men man kan aldrig komma ifrån att en företagare alltid vill göra vinst på sin verksamhet. De riskkapitalbolag som äger lejonparten av de privata vårdbolagen i Sverige gör enorma vinster genom avancerad skatteplanering där skatte­medel förs ut ur landet till skatteparadis, allt för vinstmaximeringen.

Vänsterpartiet är det enda parti som klart och tydligt ­säger nej till att sälja ut välfärdstjänster på marknaden. Det finns inga belägg för att konkurrensutsättning vare sig blir billigare, bättre eller mindre byråkratisk. Däremot har man kunnat se en tendens till att det är kostnadsdrivande.

En högkvalitativ äldreomsorg med goda arbetsvillkor är vad vi eftersträvar.  En viktig pusselbit för att uppnå detta är ett ökat självstyre på de enskilda boendena eller i hemtjänstgrupperna. Hos personalen finns kunskap, kreativitet och empati. Egenskaper som kan frigöras i betydligt högre omfattning än i dag för att få en god, kostnadseffektiv omsorg av våra gamla i en verksamhet där personalens resurser tas till vara och utvecklas.

Annicka Burman

ledamot (V) socialnämnden

Christiane Rudiger

ersättare (V) socialnämnden

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9
10
11
12 13
14
15
16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26
27
28
29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards