Direktlänk till inlägg 23 november 2011

VlT skriver; Få anställda på många dementa

Av Tommy - 23 november 2011 12:45

Få anställda på många dementa

Bemanningen nattetid är för låg vid Västerås olika demensboenden. Det konstaterar kommunens utredare i en färsk rapport.

Relaterat

Fakta

Hjälpmedel får inte ersätta personal

I Västerås finns 455 demensplatser vid 18 olika boenden. I kommunens genomgång har man även tittat på vilka hjälpmedel som används, till exempel sänggrindar, larmmattor och bälten i stolar. Grindar och liknande får aldrig användas slentrianmässigt. Hjälpmedel ska ordineras och det ska finnas dokumenterat varför de behövs. De får aldrig ersätta personal.
Insatser enligt hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen bygger på frivillighet och samtycke.

 

Ska komma regler

Varken Västerås stad eller Socialstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för demensvården, har några speciella krav på minimibemanning vid demensboenden. Socialstyrelsen håller emellertid på att utarbeta nya, bindande regler för hur bemanningen ska se ut i framtiden. Föreskrifterna beräknas vara klara i sommar men det är ännu oklart om Socialstyrelsen kommer att ha några exakta personalkrav.

 
 

–Man kan ifrågasätta om det finns tillräckligt med personal på nätterna, säger Yvonne Winroth, strateg vid sociala nämndernas stab, som ligger bakom kartläggningen.


I Västerås är det inte ovanligt att en person ansvarar för över 20 dementa nattetid.

–Schemaläggningen sker ganska traditionellt. Den bör i stället anpassas efter vad verksamheten behöver, säger Yvonne Winroth.

På kommunala Pilfinks-gården tar två personer hand om sex olika avdelningar med 47 dementa nattetid.

–Vi har gjort den bedömningen att det är så pass lugnt att det går bra. Liten bemanning på natten ger också mer bemanning på dagen. Det gäller att använda de ekonomiska ramarna så smart som möjligt, säger Sofia Ekman, enhetschef vid Pilfinksgården. Fick man önska skulle man givetvis ha mer personal.

På Södergårdens grupp-boende, som drivs av privata vårdbolaget Attendo, ser en anställd till 18 boende på tre olika våningsplan. En så kallad ”springare” från ett intilliggande äldreboende finns också tillgänglig under natten.

–Grundbemanningen är en och en halv personal. Så har det varit i en herrans massa år och det har fungerat hittills, säger Elisabeth Lindberg, avdelningschef för Södergårdens gruppboende.

Där liksom på de flesta andra demensboenden finns det möjlighet att ta in extra personal vid speciella tillfällen, till exempel när boende behöver nattvak vid livets slutskede.

–När man är dement händer det också att man periodvis blir stökig och aggressiv. Då tar vi alltid in extrapersonal, säger Elisabeth Lindberg.

Hittills har kommunens utredare inte fått in några uppgifter som tyder på att det inträffat allvarligare incidenter till följd av den låga nattbemanningen på stadens demensboenden.

–Inte vad jag känner till, men bemanningen bör ses över, säger Yvonne Winroth.

Det är förbjudet att låsa in de boende, och det har gjorts en genomgång av hur dörr-låsen ser ut på boendena. Många lägenhetsdörrar har redan fått så kallade hotellås, dörrar som är låsta utifrån men går att öppna inifrån utan nyckel. Men för det mesta är dörrarna in till de olika avdelningarna fortfarande låsta och svåra att få upp för en dement person. Enligt Socialstyrelsen ska det finnas personal som ständigt kan ha koll på om någon boende vill gå ut.

På Pilfinksgården och Södergården har lägenheterna hotellås och övriga dörrar kodlås.

–Alla har inte förmåga att låsa upp kodlås. Vi har inte så mycket personal att man alltid ser ytterdörren, så är det. Men det är en avvägning man får göra, säger Sofia Ekman vid Pilfinksgården.

–Avdelningsdörrarna går direkt ut till branta trappor. Vi har inte vågat ta bort låsen än, men Västerås stad ska hjälpa oss med en lösning, säger Södergårdens Elisabeth Lindberg.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9
10
11
12 13
14
15
16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26
27
28
29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards