Direktlänk till inlägg 15 december 2011

Aftonbladet skriver; Reinfeldt pressas om familjen

Av Tommy - 15 december 2011 18:51

Reinfeldt pressas om familjen
 

”Statsministern bestämmer inte”


 

Reinfeldt svarar Elias, 13, om varför kompisarna från Ånge är borta

V-ledaren Lars Ohly pressade statsministern om familjen Danielian i riksdagen i dag.

Och efter frågestunden svarar Fredrik Reinfeldt 13-åriga Elias från Ånge om varför kompisarna är borta:

– Sveriges statsminister bestämmer inte, säger han.

Lars Ohly tog under frågestunden i riksdagens Plenisal i eftermiddag upp två fall som uppmärksammats stort av Aftonbladet. Dementa Ganna Chyzhevska, 91, som ska tvingas tillbaka till Ukraina trots att hela hennes familj finns i Sverige. Och familjen Danielian som bott elva år i Sverige, vars söner aldrig dök upp i skolans luciafirande i förrgår.

Ohly: "Reinfeldt svarade inte"

De hade hämtats av gränspolisen och flugits till det för dem främmande landet Armenien.

– De har tre pojkar, Haik, 17, David, 15 och Valerik, 13. Valerik har alltså bott i Sverige sedan han var 2 år. Det är en svensk familj enligt alla begrepp. Men de ska utvisas enligt regeringens politik. Migrationsminister Tobias Billström vägrar svara på frågor, sa Ohly och fortsatte med att ställa frågorna som skolkamraterna från Ånge ställt till Billström via Aftonbladet:

– Kan statsministern ge ett svar åt de här barnen, uppmanade Lars Ohly.

– Om logiken ska vara att det är mediabeskrivna fall som vi ska göra enskilda utfall emot hamnar vi lätt i en situation där det blir rättsosäkert, eftersom alla inte får samma behandling, svarade Fredrik Reinfeldt (M).

Efter frågestunden var Lars Ohly missnöjd.

– Han svarade inte på frågorna, säger han till Aftonbladet.

Svarar att han inte bestämmer

Aftonbladet har sedan två dagar tillbaka sökt Tobias Billström, som uppgett via sin pressassistent att han inte har en minut över för att svara om på frågor om familjen Danielians öde.

Därför ställdes frågorna till statsministern, som kort dessförinnan debatterat med sverigedemokraten Sven-Olov Sällström, som ville skärpa reglerna om arbetskraftsinvandring.

Du svarade en sverigedemokrat inne på frågestunden att vi måste göra Sverige mer attraktivt för människor som vill arbeta här. Nu har en familj som bott i Sverige i elva år och arbetat här utvisats till Armenien. Vad säger du om det?

– Jag tror att Aftonbladet vet att vi får inte kommentera enskilda fall. Vi har inte ministerstyre i Sverige och styrs av en grundlag som förbjuder oss att uttrycka oss i enskilda fall. Vi har förändrat reglerna på senare år som gör att vi har en rättssäker ordning. Det betyder att alla ska behandlas på samma sätt. Det är upp till Migrationsverket och migrationsdomstolarna att avgöra vem som får stanna och inte får stanna. Vi har en reglerad invandring och liberala generösa möjligheter att stanna i Sverige, säger Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Vi har Elias Pettersson, 13 år i Ånge som är skolkamrat med en av de utvisade pojkarna. Skulle du kunna försvara så att han förstår – varför skickar man ut en familj som bott i Sverige i 11 år?

– Svaret är att Sveriges statsminister bestämmer inte det.

Men vad anser du, är det rimligt att skicka ut en familj efter elva år, generellt?

– Nej, alltså, om man har tillåtelse att stanna då ska man stanna. Har man inte tillåtelse att stanna, då får man ju lämna. Och det är Migrationsverket och migrationsdomstolar i Sverige som fattar de besluten, säger Fredrik Reinfeldt.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8
9
10 11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards