Direktlänk till inlägg 12 maj 2012

Smålandsposten; Kronoberg kan bli det bästa länet att åldras i

Av Tommy - 12 maj 2012 10:14

debatt

Kronoberg kan bli det bästa länet att åldras i

Lobbyni går 07:07 | Uppdaterad i går 07:12

 
 

Kronobergs län har goda förutsättningar att bli det bästa länet att åldras i. Våra äldre är jämförelsevis friska och pigga. När den egna förmågan trappas av erbjuder länets kommuner en god äldreomsorg och Landstinget Kronoberg en god hälso- och sjukvård.
Utvecklingen av vård och omsorg för äldre är en framtidsfråga. Andelen svenskar, som är över 85 år, kommer att öka kraftigt de närmaste 25 åren, visar statistik från SCB. Behovet av äldreomsorg i Kronobergs län beräknas öka med 50 procen under samma period. Vården och omsorgen måste också anpassas efter förändrade krav och förväntningar.
Moderaterna i Kronoberg har sedan hösten 2011 genomfört drygt 40 besök i äldreomsorgen. Vi har träffat seniorer, personal och anhöriga med syftet att utveckla vår politik. Samtidigt har den politiska debatten om äldreomsorgen rasat. Sällan har en debatt upplevts pågå så långt ifrån de flestas verklighet. Medan seniorer berättade om fredagspuben på det särskilda boendet, handlade debatten istället om driftsformer. Medan personal berättade att de på fritiden hade målat om uppehållsrummet på boendet, utmålade debatten omsorgspersonal, som oengagerade eller rentav illvilliga. Medan seniorer berättade om hur de längtar till veckans sångstund med kyrkan, handlade debatten om huruvida frivilliga insatser är ett sätt för kommunerna att spara pengar. Medan personalen på ett privatdrivet äldreboende pratade om tillfredställelsen i att få mer inflytande, handlade debatten istället om att förbjuda vinster i välfärden.
Vi har tagit del av många synpunkter om livet i äldreomsorgen - både positiva och negativa. Vi har inte svar på alla, utan dessa utgör underlag för att fortsätta utveckla vår politik. Bland annat kommer vi att ta utgångspunkt ifrån följande generella utgångspunkter och frågeställningar.
Vilket ansvar har äldreomsorgen respektive senioren själv och dennes anhöriga? I samtliga kommuner i länet pågår ett arbete att införa så kallade ”värdighetsgarantier”. De är ett sätt att stärka seniorernas rättigheter inom äldreomsorgen och samtidigt klargöra vad äldreomsorgen ska göra och inte göra.
Både seniorer och personal vittnar om hur betydelsefulla frivilliga insatser är i äldreomsorgen. Det finns dock stora skillnader i vilken mån frivilligverksamhet välkomnas. Onödigt krångel får inte avskräcka frivilliga krafter från att förgylla seniorers vardag.
Äldreomsorgen arbetar sida vid sida med hälso- och sjukvården. Komplicerade gränssnitt mellan organisationerna besvärar i vissa fall äldre helt i onödan. Olika huvudmän, ansvarsuppdelning och organisation ska inte drabba enskilda seniorer.
Moderaterna har länge bejakat den ökade efterfrågan på valfrihet inom äldreomsorgen. Seniorerna vill ha, och har rätt till, inflytande över sin äldreomsorg. Också personal vinner på en ökad mångfald aktörer. Med konkurrens om personalen får anställda i äldreomsorgen samma möjlighet som många andra – att välja mellan olika arbetsgivare. Valfrihet införs i många av länets kommuner, men i olika utsträckning. Fortfarande kan kommungränser avgöra seniorers möjlighet att påverka sin äldreomsorg.
Utvecklingen av framtidens äldreomsorg är en stor utmaning. Det är en utmaning som Moderaterna i Kronoberg är angelägna att hantera. Välkommen att göra det tillsammans med oss!

KATARINA BRÄNNSTRÖM
JOHAN HULTBERG


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards