Alla inlägg den 2 maj 2012

Av Tommy - 2 maj 2012 11:23

(webböversatt)

Datoranvändning och motion i kombination kan minska risken med att få minnesförlust

ScienceDaily (1 maj 2012)- Du tror att din dator har mycket minne och om du fortsätta använda din dator kan du också.

Kombinera mentalt stimulerande aktiviteter, som att använda en dator, med måttlig motion minskar dina odds för att ha minnesförlust mer än datoranvändning eller motion, en Mayo Clinic studie visar. Tidigare studier har visat att utöva din kropp och ditt sinne kommer att hjälpa ditt minne, men den nya studien, som publicerades i maj 2012 frågan om Mayo Clinic Proceedings, rapporter en synergistisk interaktion mellan dator verksamhet och måttlig motion i "skydda" hjärnans funktion hos personer bättre än 70 år gamla.

Forskare studier 926 människor i Olmsted County, Minnesota, ålder 70 till 93, som avslutade självrapporterade frågeformulär om fysisk träning och datoranvändning inom ett år före det datum för intervjun. Måttlig fysisk aktivitet definierades som rask promenad, vandring, aerobics, styrketräning, golf utan golfbil, simning, fördubblas tennis, yoga, kampsport, med hjälp av maskiner motion och tyngdlyftning. Mentalt stimulerande aktiviteter ingår läsning, hantverk, datoranvändning, spela spel, spela musik, grupp och sociala och konstnärliga verksamheter och titta mindre på TV. Dessa verksamheter i studien valt ut datoranvändning på grund av sin popularitet, säger studie författaren Yonas E. Geda, MD, läkare vetenskapsman med Mayo Clinic i Arizona.

"Den åldrande baby boomers väntas leda till dramatiska ökningar i förekomsten av demens," Dr Geda sagt. "Som vanligt datoranvändande har blivit allt vanligare bland alla åldersgrupper, är det viktigt att undersöka hur den avser åldrande och demens. Vår studie ger ytterligare till denna diskussion."

I studien undersöktes motion datoranvändning och relationen till neurologiska risker såsom mild kognitiv svikt, säger Dr Geda. Mild kognitiv svikt är det mellanliggande stadiet mellan normal minnesförlust som kommer med åldrande och tidig Alzheimers sjukdom. Av deltagarna i studien som inte motionerar och inte använder en dator, var 20,1 procent kognitivt normalt och 37,6 procent visade tecken på mild kognitiv svikt. Av de deltagare som både motion och använda en dator, var 36 procent kognitivt normalt och 18,3 procent visade tecken på MCI.

Dr Geda förväntar sig att denna studie kommer att leda till mer forskning om detta ämne.

Studien medförfattare inkluderar Ronald C. Petersen, MD, Ph.D., och andra forskare vid Mayo Clinic Study of Aging i Rochester, var Minnesota Studien stöds av National Institutes of Health, Robert Wood Johnson Foundation och Robert H. och Clarice Smith och Abigail Van Buren Alzheimers Disease Research Program.

Av Tommy - 2 maj 2012 10:24

               Demens ABC, Internet baserad demensutbildning


Utbildningen består av 10 kapitel med efterföljande kontrollfråga:


  1. Personcentrerad omvårdnad
  2. Fakta om demens
  3. Arbeta tillsammans
  4. Flytta hemifrån
  5. Aktiviteter för en meningsfull vardag
  6. Skapa lust till mat & måltid
  7. Trygg vård och omsorg
  8. Förstå och bemöta beteendeförändringar
  9. Använda hjälpmedel
  10. Stöd till anhöriga

Gå in på www.demenscentrum.se


På din högra sida finns det en ruta Klart för Demens ABC, utbilda dig i de nationella demensriktlinjerna, Klicka på läs mer.


Klicka på Gå till utbildningen på din högra sida.


För att kunna ta del av kursen måste du registrera dig, tryck på det gör du genom att klicka här.

 

Ditt Användarnamn är din mail adress, välj också ett lösenord


Nu följer ett antal frågor, efter detta är du registrerad.


Nu börjar din utbildning som består av 10 kapitel!


Starta utbildningen genom att klicka på kapitel 1, personcentrerad omvårdnad längst till vänster. Viktigt är att datorn du sitter vid har ljud!


Nu följer en bild & frågeserie. När du avslutat kapitel 1 och för att fortsätta måste du klicka på kontrollfråga kapitel 1 på din vänstra sida. Det följer alltid en kontrollfråga efter varje kapitel.


När du svarat på kontrollfrågan får du upp en frågeställning – Är du säker på att du vill avsluta det här testet? Svara ja här om du gjort kontrollfrågan.


Så fortsätter du så tills samtliga kapitel är avslutade. Du kan nu göra dina kapitel när du vill, du behöver inte göra hela utbildningen på en och samma gång.


För att kunna få ett diplom måste du svara på de 20 frågor som följer i ett kunskapstest. Skriv ut ett extra diplom att ge din chef. Du behöver ha 80 % rätta svar för att bli godkänd. Lyckas du inte första gången kan du göra testet tills du klarar det!               Lycka Till!

         Anna Hallenheim 2011-04

Av Tommy - 2 maj 2012 10:21


Vård och omsorg vid Demenssjukdomar

- "Hur kan man göra vardagen meningsfull och aktiv för den demenssjuke?"

Författare:
  • Margareta Skog
 

Beställ

Vård och omsorg vid Demenssjukdomar
Vård och omsorg vid Demenssjukdomar
ISBN: 62291730 Pris: 295 kr

Av Tommy - 2 maj 2012 10:18

Demenssjuka kan stötta varandra

I självhjälpsgrupper kan personer med demens dela sina upplevelser och ge varandra stöd. Det visar forskning från Linköpings universitet.

Bild på Linda Örulv
Linda Örulv

På Svenskt demencentrum webbplats har Linda Örulv, etnolog och forskare, tidigare berättar om sina intryck från en självhjälpsgrupp. Nu har hennes studier publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Self-Help & Self-Care.

Deltagarna i den grupp som Linda Örulv följde under tre år hade en demenssjukdom i tidigt skede. Samtalen – som spelades in – avlöjar att de kunde lära av varandras erfarenheter och hitta strategier för att hantera vardagen och den frustration som sjukdomen för med sig.

– Det var en lättnad att ingå i ett sammanhang och veta att de inte var ensamma om sin upplevelse, säger Linda Örulv i en artikel på Linköpings universitets webb.

Linda Örulv anser att vi bör frångå synsättet på personer med demens som passiva mottagare av omsorg och istället se dem som aktiva deltagare i ett socialt samspel. Hon menar att självhjälpsrörelser – för, av och med demenssjuka – kan vara en viktig nyckel till kunskap för att kunna planera för en åldrande befolkning.

– De kan också skapa förutsättningar för demenssjuka att öka sitt inflytande över den egna situationen och ingå i ett socialt sammanhang, säger hon.

Linda Örulv är verksam vid Centrum för demensforskning, Linköpings universitet. Hennes vetenskapliga artikel heter Reframing Dementia in Swedish Self-Help Group Conversations: Constructing Citizenship och är publicerad i Till Journal of Self-Help & Self-Care » (nytt fönster)

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards