Alla inlägg den 1 maj 2012

Av Tommy - 1 maj 2012 11:10

(webböversatt)

Molecule blokerar väg som leder till Alzheimers sjukdom

ScienceDaily (30 april, 2012) - UC Davis forskare har funnit nya föreningar som stör bildandet av amyloid, trodde klumpar av protein i hjärnan hos personer med Alzheimers sjukdom att vara viktiga i att orsaka sjukdomen karaktäristiska psykiska nedgång. De så kallade spin-märkta fluoren föreningar "är ett viktigt nytt mål för forskare och läkare fokuserade på att diagnostisera, behandla och studera sjukdomen.

Studien publicerades April 30 i online tidskriften PLoS ONE.

"Vi har funnit dessa små molekyler att ha betydande positiva effekter på odlade nervceller, från att skydda mot toxiska ämnen som bildas i nervceller till att minska inflammatoriska faktorer", säger John C. Voss, professor i biokemi och molekylär medicin vid UC Davis School of Medicine och huvudprövare i studien. "Som ett resultat har de stor potential som ett terapeutiskt medel för att förhindra eller fördröja skador hos individer i de tidigaste stadierna av Alzheimers sjukdom, innan betydande skador på hjärnan sker."

Amyloid är en ansamling av proteiner och peptider som annars finns naturligt i kroppen. En komponent av amyloid - amyloid beta (Ap)-peptid - tros vara primärt ansvariga för att förstöra neuroner i hjärnan. Fluoren-föreningar, vilka är små tre-ringade molekyler, som ursprungligen utvecklades som avbildande medel för att detektera amyloid med PET avbildning. Förutom att vara utmärkt för att upptäcka amyloid, fluorener binder och destabilisera Ap-peptid och därmed minska amyloid bildas, enligt tidigare resultat i möss med Lee-Way Jin, en annan studie författare och docent i UC Davis MIND Institute och Institutionen för medicinsk patologi och laboratoriemedicin.

Den nuvarande forskningen studerat effekterna av fluoren föreningar genom att fästa en speciell molekyl för att göra sin verksamhet uppenbart med elektron paramagnetisk resonans (EPR) spektroskopi. Denna teknik gör det möjligt för forskare att observera mycket specifika verksamheter molekyler av intresse eftersom biologiska vävnader inte avge signaler kan upptäckas med EPR. Eftersom Voss var intresserad av verksamhet fluorener, tillade han en nitroxid "spin etiketten" ett kemiskt ämne med en unik signal som kan mätas genom EPR.

Gruppen fann att spin-märkta föreningar störs Ap-peptid bildas ännu mer effektivt än vad icke-märkta fluorener. Dessutom bidrog de antioxidativa egenskaper nitroxiden, som rensar reaktiva syreradikaler som är kända för skador neuroner och öka inflammation, avsevärt till de skyddande effekterna på nervceller.

"De spin-märkta fluorener visade ett antal ytterst viktiga egenskaper: De är utmärkta för att upptäcka amyloid i avbildande, de stör AP bildning, och de minskar inflammation", säger Voss. "Detta gör dem potentiellt användbara inom områdena forskning, diagnostik och behandling av Alzheimers sjukdom."

Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av demens och drabbar cirka 5 miljoner amerikaner. Aktuella mediciner som används för att bekämpa sjukdomen vanligtvis endast små och tillfälliga fördelar, och ofta har många biverkningar.

Ett stort hinder för att utveckla Alzheimers sjukdom terapi är att de flesta molekyler inte kommer att passera blod-hjärn-barriären, så att potentiella behandlingar ges oralt eller injiceras i blodomloppet inte kan komma in i hjärnan, där de behövs. Fluoren föreningar är små molekyler som har visat att penetrera hjärnan bra.

"Vi har samlat kompetens från olika områden för att komma till denna punkt, och som en gång var en sida intresse har blivit ett stort fokus", säger Voss. "Vi är mycket glada och hopp om att dessa unika föreningar kan bli oerhört viktigt."

Voss-grupp bredvid planer på att studera säkerheten av spin-märkta fluoren föreningar samt deras effektivitet för behandling av modeller av Alzheimers sjukdom i små djur.

Andra UC Davis studie författare inkluderar Jitka Petrlova och Robin Altman, även vid Institutionen för biokemi och molekylär medicin, Izumi Maezawa och Seok Hong of the Mind Institute och institutionen för patologi och laboratoriemedicin, och Daniel A. Bricarello och Atul N. Parikh vid Institutionen för tillämpad vetenskap. Andra författare är Tamás Kalai och Kálmán Hideg vid University of Pecs, Institutet för Organisk och läkemedelskemi i Ungern och Ghimire Harishchandra och Gary A. Lorigan vid institutionen för kemi och biokemi vid Miami University i Oxford, Ohio.

Av Tommy - 1 maj 2012 10:59

Hjärtstopp och demens!april 30, 2012 kl. 10:37 f m | Postat i Okategoriserade | 2 kommentarer
Etiketter , , , , , , , , , , , , , ,

Hjärtstopp!

I söndags sände P4 ett angeläget program om hjärtstopp och hur viktigt det är att många lär sig att få igång ett hjärta igen. I programmet fick vi följa en brandman, 53 år gammal, som helt plötsligt under en ishockeymatch segnade ned i båset och blev medvetslös. Brandmän är vana vid att hantera hjärtstopp och de hade också till gång till en defibrilllator (hjärtstartsmaskin). Hjärtstopp orsakas av syrebrist i blodbanorna. Denne brandman vaknade upp på sjukhuset och undrade var han var någonstans. Han såg på all sjukhusutrustning och alla slangar som omgav honom och det första han tänkte var att det kan inte vara jag. Jag är en vältränad brandman, det är jag som startar hjärtan inte drabbas själv av det var hans första omedelbara tanke.

I P4- programmet talades det om att lära sig mer om plötsligt hjärtstopp men inte ett ord om hur man kan förebygga eller orsakerna till det . Jag håller nog på att bli knäpp, i ett program som varar i två timmar, varför tar man inte upp orsakerna till plötsligt hjärtstopp och hur man kan förebygga det? Det handlade bara om att ha kunskap för att hantera hjärtstoppet när det inträffar och vikten av att det finns många hjärtstartsmaskiner tillgängliga.

Brandmannen som vaknade upp på sjukhuset hade tur. Hans kompisar var utbildade brandmän som såg direkt vad han drabbades av. Andra har inte samma tur att de har utbildade arbetskamrater och vänner på hjärt-lungräddning.

Hur kan en vältränad brandman drabbas av plötsligt hjärtstopp? Enligt mitt sätt att se på saken så handlar det inte om hur vältränad man är. Att vara vältränad har väldigt lite att göra med det plötsliga hjärtstoppet. Det handlar istället om förträngningar som bildas i blodkärl och blodbanor av ett överskott av glukos som inte cellerna orkat tillgodogöra sig. Visst vi har olika gener och tål olika mycket av kolhydrater men denne brandman utsattes för hjärtstoppet trots att han var vältränad.

Demens!

I dag på Valborgsmässoafton finns en artikel i GP om en man som för 10 år sedan drabbades av demens. Han var en aktiv tandläkare som själv förstod att allt inte stod rätt till. Han byggde upp och var chef för Mun-H-center i Göteborg. denne tandläkare åkte runt till specialister runtom i världen för att försöka hitta en bot som inte fanns. Hans diagnos är semantisk demens och påminner om annan demens där man inte känner igen ansikten eller kommer ihåg namn. Inte sina anhöriga eller sina barn. Denne f.d mycket aktive man på 63 år har ledsagning 27 timmar i veckan men behovet är dygnet runt-passning.

Finns där något gemensamt med brandmannen som drabbades av plötsligt hjärtstopp och tandläkaren som blev dement? .Ja, förutom att bägge var två aktiva människor med stor kapacitet, så är den gemensamma nämnaren förträngningar som hindrar cirkulationen av blod och syre. I ena fallet blev brandmannen medvetslös p.g.a att hjärtat inte orkade syresätta hjärnan. I tandläkarens fall var det också hjärnans syresättning som det handlar om. Men en långsam försämring som till slut reducerade hjärnans förmåga. I en inflammerad kropp där immunförsvaret inte orkar försvara mot den höga halten av glukos i blodbanorna skapas förträngningar i kärl och blodbanor.

Botemedel!

I radioprogrammet i P4 liksom i tidningsartikeln om tandläkaren så finns där inget botemedel. Man har resignerat och gett upp! Men det finns ett mycket enkelt sätt att framför allt förebygga dessa metabola sjukdomar som demens och hjärtstopp. Det är att förändra kosten från mycket kolhydrater och lite fett till att helt enkelt äta tvärtom; lite kolhydrater och mycket fett. Därmed försvinner överskottet av glukos som våra celler inte har användning för som energi. Dessutom finns inget bränsle för förträngningar(små små sår) och inflammationer att leva på. Kan det vara så enkelt? Visst kan det det! Det är inte lätt att se skogen för alla träd som står i vägen men gör ett försök!

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards