Alla inlägg den 16 maj 2012

Av Tommy - 16 maj 2012 12:18

Vanligt med hot och våld inom omsorgen

Publicerat: tisdag 15 maj kl 04:48 , Nyheter P4 Västerbotten 1 kommentar

Det är vanligt att personal inom handikapp och äldreomsorg utsätts för hot och våld men få incidenter leder till arbetsmiljöärenden. Susanne Duvenberg, huvudskyddsombud inom äldreomsorgen i Skellefteå, bekräftar att det är sällan som hot och våld dokumenteras av personalen som arbetsmiljöproblem.


– Det är så svårt med den här gränsen för vad ska man tåla inom äldreomsorgen, och där har vi ju väldigt olika syn. Jag tycker ju att det ska vara nolltolerans även vid hot säger Susann Duvenberg.

Om det händer en incident så skrivs oftast en så kallad avvikelserapport utifrån brukaren, och som ansvarig chef ska ta hand om och åtgärda.

– Det är ju inte så att man accepterar det här säger Håkan Lundmark, chef för handikappomsorgen i Skellefteå. Men det kan ju vara så att personer som behöver våra insatser kan agera utåtriktat, det ligger i funktionshindret.

– Vi kan ju inte låsa in dem och slänga nyckeln, utan genom att vi har ett bra förhållningssätt och bemötande så ska vi minimera att dom behöver uttrycka sig på det här sättet säger Håkan Lundmark.

Av Tommy - 16 maj 2012 12:16

Pressinbjudan: Framtidens äldreomsorg i fokus vid ministerbesök

2012-05-15 10:15

Pressinbjudan: Framtidens äldreomsorg i fokus vid ministerbesök

Den 24 maj kommer barn- och äldreminister Maria Larsson att besöka Högskolan i Borås och Institutionen för vårdvetenskap. Ministern är speciellt inbjuden till avslutningen av högskolans värdegrundsutbildning som riktar sig till yrkesverksamma inom äldreomsorgen.
– Det här besöket ger oss en chans att diskutera framtidens äldreomsorg med ministern och att visa vad vi i Borås kan bidra med när det kommer till utbildning och forskning inom området, säger Lotta Englund, prefekt vid Institutionen för vårdvetenskap.

Kursen ”Att leda och förstå utifrån den nationella värdegrunden för äldre” är en uppdragsutbildning som vänder sig till yrkesverksamma, mestadels arbetsledare och enhetschefer, inom äldreomsorgen. Det är första terminen som kursen anordnas på Högskolan i Borås och intresset har varit stort.

– Att Maria Larsson kommer för att titta närmare på den här kursen ser vi som ett bevis på hur viktig den är. Tanken med kursen är att deltagarna ska kunna ta det de lärt sig och använda sig av kunskaperna direkt i sitt dagliga arbete i vården. Kursen visar på ett av de sätt som Institutionen för vårdvetenskap tar ansvar för framtidens äldreomsorg, säger Lotta Englund.

Ministern träffar kursdeltagarna
Under besöket den 24 maj kommer Maria Larsson att diskutera framtidens äldreomsorg tillsammans med representanter från Institutionen för vårdvetenskap, FoU Sjuhärad Välfärd och högskolans rektor Björn Brorström. Barn- och äldreministern kommer även att träffa kursdeltagarna i värdegrundsutbildningen och hålla ett kort anförande om framtidens äldreomsorg.

I samband med besöket i Borås den 24 maj är pressen varmt välkommen att delta.

Program 24 maj
Kl. 08.00 - 08.55:
Dialog mellan Maria Larsson och representanter för Högskolan i Borås, Institutionen för vårdvetenskap och FoU Sjuhärad Välfärd kring framtidens äldreomsorg. Hur kan utbildningsanordnare och forskningslärosäten bidra till en god vård för äldre?
Plats: Tornrummet (vån 8)

Kl. 09.00 - 09.30: Möte med deltagarna i värdegrundsutbildningen. Press och media välkomnas.
Plats: E310

För mer information
Eva-Lotta Andersson, ansvarig för uppdragsutbildning, Tfn: 033-435 47 62, Mobil: 0733-959501, E-post: eva-lotta.andersson@hb.se
Lotta Englund, prefekt, Tfn: 033-435 47 59, Mobil: 0731-513946, E-post: lotta.englund@hb.se

Av Tommy - 16 maj 2012 12:12

Stöd och samvaro i Gula villan

Gula villan i Härnösand ligger som ett vackert blickfång i en trädgård med vy över vattnet. Här finns en omtyckt lunchrestaurang som personer med funktionsnedsättning driver med stöd av personal. Huset är också en mötesplats för social samvaro bland annat för demenssjuka och deras anhöriga.

– Mötesplatsen blir vad vi tillsammans gör den till, säger Pär Hägglund som är demenssamordnare och enhetschef för anhörig- och närståendestödet i Härnösands kommun.

För mer än tio år sedan startade Pär Hägglund stödgrupper för anhöriga till demenssjuka i samarbete med den lokala demensföreningen. Verksamheten växte stadigt med olika typer av stödgrupper, bland annat för tidigt demenssjuka.

I Gula villan arbetar idag även konsulenterna Marie Hägglund och Barbro Jansson med grupper, hembesök, samtal, utbildning, råd och stöd till anhöriga och närstående. Till sin hjälp har de volontärer.

I Härnösand finns ett femtiotal volontärer som är knutna till kommunens öppna mötesplatser för social samvaro. De ordnar aktiviteter och flera går hem till demensdrabbade familjer för en stunds social samvaro.


Kommunens stöd till demenssjuka och deras anhöriga följer en trappstegsmodell anpassad efter sjukdomens förlopp. För yrkesarbetande anhöriga finns stödgrupper på kvällstid.

– Några anhöriga har sina närstående på boende, medan andra vårdar i hemmet. Att blanda fungerar mycket bra, säger Pär Hägglund. De vars anhöriga har hunnit längre i sjukdomsprocessen bidrar med mycket stöd till de anhöriga som är mitt i denna process.

Varje stödgruppsträff börjar med att patienter och anhöriga dricker kaffe tillsammans. Därefter skils de åt – de som har demenssjukdom samtalar i sin grupp medan de anhöriga diskuterar i sin om situationen hemma och annat de funderar över. Under tre timmar var fjortonde dag möts deltagare med sina samtalsledare.

I varje grupp deltar högst sex personer, detta för att alla ska komma till tals och få det utrymme som behövs.

– Vi resonerar om hur de anhöriga kan hantera olika situationer hemma. Vi uppmuntrar att deskriver dagbok. Vi släpper aldrig en anhörig, säger Pär och berättar att flera varit med under de sju år som stödgruppen har funnits.

– Anhöriga behöver emotionell avlastning. Många känner sig inlåsta i sitt eget hem och är helt slutkörda. De tror att de är ensamma om att ha förbjudna tankar. Här får de bekräftelse på att det är helt normalt att tänka sådana tankar.


Stödgrupperna för de sjuka erbjuder mer än samtal. Dataprogrammet Lexia är ett kognitivt spel som håller förmågor och kunskaper uppe. Att spela det tillsammans uppskattas av många. Ibland blir det gympa, sång eller något annat, allt efter årstid.

I all demensvård är det att sträva efter god stämning. Det kan vara så enkelt som att sitta ned tillsammans några minuter och se på varandra i förvissningen ”vi har en relation”.

– Vårt gemensamma ska inte vara sjukdomen utan gemensamma intressen. Man ser sin kamrat som ”Eva i affären” eller ”Nisse på sågen”. Också i hemmet måste finnas plats för annat än sjukdomen. Alltså är det viktigt att fortsätta se sin närstående som en individ och uppmuntra självkänslan, säger Pär Hägglund.

Vid Mittuniversitetet i Sundsvall studeras nu Härnösands stöd till demenssjuka och deras anhöriga. En första vetenskaplig artikel är på gång.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards