Alla inlägg den 9 maj 2012

Av Tommy - 9 maj 2012 08:25

Äldreomsorg på minoritetsspråk i fokus på ambassaden

Vårdpersonal som behärskar minoritetsspråk är en bristvara och de äldres kultur, traditioner och livserfarenheter bör vi ta hänsyn till bättre än idag. Det konstaterade representanter för de svenska nationella minoritetsspråken meänkieli, samiska, finska, jiddisch och romani språk chib på ett seminarium som arrangerades på Finlands ambassad den 3 maj 2012.

Maria Guzenina-RichardsonMaria Guzenina-Richardson

Hur kvaliteten i äldreomsorgen kan utvecklas och hur de nationella minoriteternas särskilda behov kan beaktas bättre var tema för seminariet. Huvudtalare var Sveriges barn- och äldreminister Maria Larsson samt Finlands omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson.

Båda ministrarna betonade behovet av personalens kompetensutveckling och hur viktigt det är för äldre som hör till minoritetsgrupper att ha rätt till sitt eget språk och sin egen kultur. Minister Maria Guzenina-Richardson påminde om att det i Sverige bor 66 000 över 65-åriga finskspråkiga. ”Behovet av service på finska ungefär tiofaldigt i förhållande till utbudet” betonade ministern.

Den1 januari 2010 trädde en ny lag om nationella minoriteter och minoritetsspråk i kraft i Sverige. Enligt lagen har även finskspråkiga rätt att få äldreomsorg på sitt eget språk. I Finland förbereds för nuvarande en ny lag om äldreomsorg som syftar till att garantera högkvalitativa tjänster för äldre och att göra det möjligt för äldre att i högre grad delta i beslutsfattandet kring deras vård.

Språk, kultur och attityder i nyckelroller i äldreomsorgena

Maria LarssonMaria Larsson

Äldreomsorgens nuvarande skrala tillstånd speglar samhällets attityder gentemot äldre. Socialrådet Viveca Arrhenius från finska Social- och hälsovårdsministeriet konstaterade att negativa attityder mot de olika minoritetsspråken fortfarande påverkar starkt.

Katja och Kipa Blomerus från Framtidens Unga Romer höll ett imponerande tal som väckte tankar om majoritetsbefolkningens attityder i äldreomsorgen. De unga kvinnliga företagarna berättade öppet den romska kulturens särdrag; man visar sina föräldrar respekt och det är en hederssak att ta hand om sina gamla. De påpekade också att de i vårdmiljöer föredrar att tala finska, eftersom det ger en känsla av trygghet.

Enligt Lena Elsasdotter Niska från Svensk Tornedalingars riksförening behöver de äldre någon som talar i deras sak. De flesta har inte förmågan eller viljan att kräva service på sitt modersmål. Företrädarna för de olika minoritetsspråken förde fram liknande önskemål för äldreomsorgen; att man tar hänsyn till den äldres bakgrund, erfarenheter, kultur och modersmål.

Många deltagare från flera olika sektorer

Totalt deltog över hundra personer i seminariet, bland annat var 25 av de finska förvaltningskommunerna representerade. Gemensamt för alla talare, såväl ministrar och tjänstemän som representanter för organisationer var ett genuint intresse för att ge äldre tillgång till tjänster på sitt eget modersmål.

Seminariet var en fortsättning på det finsk-svenska samarbetet kring äldreomsorg som inleddes i januari 2012 då Finlands omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson besökte Mälarhemmet i Västerås. I sitt tal sade minister Guzenina-Richardson att hon hoppas kunna öka samarbetet för att trygga ett gott åldrande både på finska och svenska.

Minister Maria Larssons budskap till kommunerna var tydligt, hon uppmanade dem att vidta åtgärder omedelbart: ”Det är bara att sätta igång, det finns ingenting att vänta på!”

Av Tommy - 9 maj 2012 08:23

Ny modell för egengranskning

Kommunen ser till att de privata aktörerna som driver äldreboenden i Kungsbacka lever upp till lagen och specifika krav i ingångna avtal, men någon liknande granskning sker inte i egen regi.

 

Därför har politikerna i nämnden för äldreomsorg gett förvaltningen i uppdrag att ta fram en modell för egengranskning.

Utvecklingsledaren Mikael Strömberg ser egentligen inga problem att granska den egna verksamheten likvärdigt, men två förutsättningar saknas. Ekonomi och avtalsförhållande.

– Vi har ingen kontinuitet i granskningen av de egna boendena i dag utan granskar efter anmärkningar och klagomål. Sedan sker rapportering från medicinskt ansvarig sjuksköterska på samma sätt, men vi har inga oanmälda inspektioner i egen regi, säger utvecklingsledaren Mikael Strömberg.

Men den stora skillnaden är att det inte finns några avtal med boenden i kommunal regi. Förvaltningen för äldreomsorg föreslår dock är att det upprättas liknande dokument, som ska kallas överenskommelser, med de egna boendena.

I dag finns en tjänst avsatt för att kontrollera de privata boendena. Men det räcker inte om kontrollen ska omfatta de egna också.

– Som det är nu har vi sagt att det behövs en tjänst till. Men det är ju politikerna som i slutändan bestämmer ambitionen, säger Mikael Strömberg.

Även om det är en fråga om att granska sin egen verksamhet tror han att granskningen kan bli mer objektiv än nu om kommunen följer samma modell som vid granskningen av de privata.

– Men det är inte optimalt att granska sig själv.

Om nämnden för äldreomsorg anser att granskningen av egenregin är prioriterad får förvaltningen avsätta pengar i budgeten för 2013. Men enligt äldreomsorgschefen Maj Forsberg kommer förvaltningen redan i år starta med ett par boenden.

Varför har ni inte gjort det här tidigare?

– Det kan jag inte svara på. Men det känns viktigt att få ett mer rättfärdigt tillvägagångssätt.

När det gäller de privata boendena föreslår tjänstemännen en mer heltäckande översyn där exempelvis även patientsäkerhetsberättelser och delårsbokslut ingår.

Nämnden tar ställning till förslagen på sitt nästa möte.

Av Tommy - 9 maj 2012 08:22

Tuffa villkor för yngre anhöriga

Hur är det att växa upp med en demenssjuk förälder? Vilket stöd kan samhället ge? De nyblivna socionomerna Ingrid Forsman och Sophie Rubensson Granrud har skrivit en C-uppsats i ämnet.

I tre och ett halvt år gick de på socionomprogrammet vid Högskolan i Gävle. En föreläsning som berörde dem starkt under studietiden arranagerades av anhörigstöd i Bollnäs.

– Det var en man som berättade målande om när hans fru drabbades av demens och om hur hennes sjukdom kom att prägla hela familjens tillvaro i många år, säger Sophie Rubensson Granrud.

Föreläsningen fungerade som ögonöppnare och inspirerade de båda kurskamraterna i valet av uppsatsämne. Situationen för 
anhöriga till yngre personer med demenssjukdom är titeln på Ingrid Forsmans och Sophie Rubensson Granruds C-uppsats. "Yngre" betyder i detta fall yngre än 65 år. I fyra djupintervjuer låter de anhöriga till demenssjuka förmedla sina upplevelser och erfarenheter.

En kvinna, 19 år gammal, berättar att hon har bråttom att leva. Oron över att också hon ska drabbas av Alzheimers sjukdom, som hennes far gjorde för snart tio år sedan, är ständigt närvarande.

En gemensam nämnare för intervjupersonerna är att de ofta upplever sig vara missförstådda och ifrågasatta. Det gör att de i sin tur ofta möter omgivningen med misstro.

Ingrid Forsman och Sophie Rubensson Granrud, som båda arbetat som biståndshandläggare, konstaterar att särskilt stöd till yngre demenssjuka och deras anhöriga är sällsynt.

– Här finns mycket att göra, bland annat borde yngre anhöriga erbjudas olika former av samtalsstöd i större usträckning säger Sophie Rubensson Granrud.

Magnus Westlander

Av Tommy - 9 maj 2012 08:19

Många äldre får olämpliga läkemedel

Äldre i särskilt boende behandlas oftare med läkemedel som är direkt olämpliga. Bland personer över 80 år på äldreboende får 16 procent läkemedel som helst helt borde undvikas, enligt Socialstyrelsen. (TT)

 
 
 

Äldre i särskilt boende behandlas oftare med läkemedel som är direkt olämpliga. Bland personer över 80 år på äldreboende får 16 procent läkemedel som helst helt borde undvikas, enligt Socialstyrelsen. Biverkningarna kan vara allvarliga.

-Läkemedlen kan orsaka förvirring vilket kan göra att man förväxlar den äldres tillstånd med en demenssjukdom, säger Marianne Lidbrink på Socialstyrelsen.

Samtidigt ökar andelen äldre som får psykofarmaka, från 14 procent 2010 till nästan 16 i fjol.

Positivt är att fler i äldreboende erbjuds läkemedelsgenomgångar. Men skillnaderna är stora mellan kommunerna.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards