Alla inlägg den 12 maj 2012

Av Tommy - 12 maj 2012 10:17

(MP) kräver bättre äldreomsorg i Örebro

Publicerad 11 maj 2012 - 11:31
Uppdaterad 11 maj 2012 - 11:34

Miljöpartiet i Örebro kräver att äldreomsorgen i kommunen blir bättre. Man har jämfört Örebro med Västerås och övriga landet och konstaterar att situationen för dom äldre i Örebro kommun är sämre.

Allt för många saknar en aktuell plan där aktiviteter och andra insatser finns beskrivna. Även när det gäller utevistelse så är äldrevården i Örebro sämre är Västerås, enligt Miljöpartiets jämförelse.

Av Tommy - 12 maj 2012 10:16

Äldre vill ha mer finsktalande personal

Publicerat: fredag 11 maj kl 15:49 , Nyheterna P4 Sörmland Kommentera

Finsktalande Nyköpingsbor kräver bättre äldrevård. Nu under eftermiddagen träffar representanter från de finskspråkiga föreningarna kommunen för att framföra önskemål om en finsktalande äldrevårdsavdelning.


– De gamla ska få en värdig ålderdom om de hamnar på demensboenden eller äldreboenden. Jag har sett så många som farit illa och dött i isolering. Bara det, att vara ensam och vara döende och inte ha någon och prata med, säger Tarja Niemi, som representerar de finska föreningarna vid mötet.

I flera år har de finskspråkiga föreningarna i Nyköping kämpat för bättre äldrevård och när de idag träffar kommunen är det för tredje gången på ett och ett halvt år.

Finska är ett av Sveriges nationella minoritetsspråk och Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk säger att Nyköpings kommun ska erbjuda äldreomsorg på finska, om det finns personal som behärskar språket.

De finskspråkiga föreningarna önskar en särskild vårdavdelning för äldre som har tappat förmågan att tala och förstå svenska. I dag finns det både undersköterskor och sjuksköterskor inom äldreomsorgen som talar finska och Jacob Larsson, ordförande för vård- och omsorgsnämnden, menar att en egen avdelning inte är möjlig.

– Vi har inte resurser till en egen avdelning med bara finsktalande. Det handlar snarare om hur vi ska lösa det på bästa sätt för de med demens som är finsktalande, säger han.

Vad har du för förslag på lösning?

– Jag tror att man måste ha personal i närheten som kan tala ens hemspråk, särskilt när man gör genomförandeplanerna. Där berättar de äldre hur de vill ha sin vardag och då måste det finns någon som kan hjälpa till att tolka, säger Jacob Larsson.

Av Tommy - 12 maj 2012 10:14

debatt

Kronoberg kan bli det bästa länet att åldras i

Lobbyni går 07:07 | Uppdaterad i går 07:12

 
 

Kronobergs län har goda förutsättningar att bli det bästa länet att åldras i. Våra äldre är jämförelsevis friska och pigga. När den egna förmågan trappas av erbjuder länets kommuner en god äldreomsorg och Landstinget Kronoberg en god hälso- och sjukvård.
Utvecklingen av vård och omsorg för äldre är en framtidsfråga. Andelen svenskar, som är över 85 år, kommer att öka kraftigt de närmaste 25 åren, visar statistik från SCB. Behovet av äldreomsorg i Kronobergs län beräknas öka med 50 procen under samma period. Vården och omsorgen måste också anpassas efter förändrade krav och förväntningar.
Moderaterna i Kronoberg har sedan hösten 2011 genomfört drygt 40 besök i äldreomsorgen. Vi har träffat seniorer, personal och anhöriga med syftet att utveckla vår politik. Samtidigt har den politiska debatten om äldreomsorgen rasat. Sällan har en debatt upplevts pågå så långt ifrån de flestas verklighet. Medan seniorer berättade om fredagspuben på det särskilda boendet, handlade debatten istället om driftsformer. Medan personal berättade att de på fritiden hade målat om uppehållsrummet på boendet, utmålade debatten omsorgspersonal, som oengagerade eller rentav illvilliga. Medan seniorer berättade om hur de längtar till veckans sångstund med kyrkan, handlade debatten om huruvida frivilliga insatser är ett sätt för kommunerna att spara pengar. Medan personalen på ett privatdrivet äldreboende pratade om tillfredställelsen i att få mer inflytande, handlade debatten istället om att förbjuda vinster i välfärden.
Vi har tagit del av många synpunkter om livet i äldreomsorgen - både positiva och negativa. Vi har inte svar på alla, utan dessa utgör underlag för att fortsätta utveckla vår politik. Bland annat kommer vi att ta utgångspunkt ifrån följande generella utgångspunkter och frågeställningar.
Vilket ansvar har äldreomsorgen respektive senioren själv och dennes anhöriga? I samtliga kommuner i länet pågår ett arbete att införa så kallade ”värdighetsgarantier”. De är ett sätt att stärka seniorernas rättigheter inom äldreomsorgen och samtidigt klargöra vad äldreomsorgen ska göra och inte göra.
Både seniorer och personal vittnar om hur betydelsefulla frivilliga insatser är i äldreomsorgen. Det finns dock stora skillnader i vilken mån frivilligverksamhet välkomnas. Onödigt krångel får inte avskräcka frivilliga krafter från att förgylla seniorers vardag.
Äldreomsorgen arbetar sida vid sida med hälso- och sjukvården. Komplicerade gränssnitt mellan organisationerna besvärar i vissa fall äldre helt i onödan. Olika huvudmän, ansvarsuppdelning och organisation ska inte drabba enskilda seniorer.
Moderaterna har länge bejakat den ökade efterfrågan på valfrihet inom äldreomsorgen. Seniorerna vill ha, och har rätt till, inflytande över sin äldreomsorg. Också personal vinner på en ökad mångfald aktörer. Med konkurrens om personalen får anställda i äldreomsorgen samma möjlighet som många andra – att välja mellan olika arbetsgivare. Valfrihet införs i många av länets kommuner, men i olika utsträckning. Fortfarande kan kommungränser avgöra seniorers möjlighet att påverka sin äldreomsorg.
Utvecklingen av framtidens äldreomsorg är en stor utmaning. Det är en utmaning som Moderaterna i Kronoberg är angelägna att hantera. Välkommen att göra det tillsammans med oss!

KATARINA BRÄNNSTRÖM
JOHAN HULTBERG


Av Tommy - 12 maj 2012 10:13

En bra äldreomsorg kan bli bättre

 

Kostnaderna rusar i höjden när det gäller äldreomsorgen i Eskilstuna. Behoven framåt i tiden är stora då vi ser en kraftigt ökande andel äldre. Allt tydligare blir det att Eskilstuna har ett stort behov av externa aktörer som kan driva och förvalta boenden för denna grupp.

Likväl som att en plats att sova och äta är av yttersta vikt för människans välbefinnande så är vi även sociala och har behov av andras sällskap. Det kan inte ha undgått någon att Mode­raterna är de främsta förespråkarna för att individen själv är den enda som vet hur han eller hon vill leva sitt liv.

Politikernas uppgift är att tillhandahålla olika slags alternativ i så lång utsträckning som möjligt. Lagen om valfrihet (LOV) hade varit ett sådant steg på vägen, tyvärr nedröstat av Social­demokraterna. Utredningen som gjordes inför ett eventuellt införande av LOV i kommunen visade att Eskilstuna lämpade sig väl. Social­demokraternas inställning är därmed än mer förvånande och synsättet att systemet är viktigare än individen framträder tydligt.

Ensam är inte alltid bäst, med fler aktörer så ökar förutsättningarna för ökad kvalitet i och med att verksamheten konkurrensutsätts. Det skapas också förutsättningar för att lära av varandra – vilken individ eller organisation har inget att lära av andra?

Eskilstuna kommun har i dag en bra äldreomsorg men ingenting är någonsin perfekt och en ökad val­frihet för våra äldre skulle inte bara vara positivt för den enskilde individen utan också vara en del i att skapa en hållbar ekonomi. Enligt Fokus kommunrankning hamnar Eskilstuna­ på 261:a plats av Sveriges 290 kommuner i kategorin bästa kommun att vara gammal i. Detta förpliktigar än mer men ger oss också stora förutsättningar att förbättra livet för våra äldre.

S i Eskilstuna har sedan tidigare konsekvent sagt nej till att låta externa intressenter bygga och driva olika boendeformer i kommunen. S har också tidigare sagt nej till trygghetsboenden. Här ser vi i dag en förändring. Vi är glada över att majoriteten äntligen har anammat att trygghetsboende behövs i vår kommun.

Under de besök vi gjort i verkligheten har vi insett vilken betydelse trygghetsboenden kan vara. Här kan både den som behöver hjälp på grund av att kroppen inte längre orkar och den som väljer trygghets­boende för att komma närmare andra och få ökad social samvaro ha mycket och god hjälp av varandra.

Vi hoppas att de aktörer som redan knackat på kommunens dörr och är villiga att ta ansvar för både byggnation och drift får tillfälle att sätta spaden i jorden. Vi vill se resultat och inte bara fagra löften om att man ska bygga trygghetsboenden i Eskilstuna. Det är inte alltid så att kommunen är bäst på att driva kärnverksamhet för våra invånare. Dock är det kommunens sak att ställa krav på en god kvalitet oavsett vem som driver verksamheten.

Kjell-Erik Israelsson (M)

Oppositionsråd

Nina Widell (M)

2:e vice ordförande Torshälla stadsnämnd

Torbjörn Olsson (M)

Ledamot Vuxennämnden

Petter Söderblom (M)

Ersättare Vuxennämnden

Av Tommy - 12 maj 2012 10:10

Kommunerna är
de nya vårdjättarna

| Sineva Ribeiro ordförande Vårdförbundet:
Hälften av Sveriges hälso- och sjukvård bedrivs numera i kommunal regi. Uppmärksamheten kring Carema och Koppargården visar att det är dags att fråga vad vården ska innehålla och vad den får kosta.
Sineva Ribeiro ordförande Vårdförbundet

Under hela den heta debatten om äldrevård och privat ägande har vi hävdat att det handlar om kunskap och kompetens och tillräckligt med personal. Oavsett om det är en kommunal, privat eller kooperativ utförare måste ledningen se till att det finns tillräckligt med kunskap hos medarbetarna. Vårdförbundet är inte emot privata utförare. Men vi vill att offentliga medel ska användas till det som de avsetts för och att vinsten huvudsakligen återinvesteras.

I hela landet saknas specialistsjuksköterskorsom är experter på den äldre människans behov och på demenssjukdomar. Vi måste få vårdgivare som satsar på och betalar sjuksköterskor som vidareutbildar sig i dessa specialiteter. I dag råder alarmerande brist på distriktssköterskor och bara 17 procent av sjuksköterskor i äldrevård har någon form av specialistutbildning. Endast två procent har en inriktning mot vård av äldre.

Kommunerna måste vara tydliga i sina upphandlingar men också lämna plats för kreativitet som gynnar äldre. De måste följa upp och utvärdera verksamheten, men också se till att samarbetet mellan inblandade vårdgivare fungerar. När det gäller exempelvis äldreboendet Koppargården utanför Stockholm har problemen främst handlat om djupt rotade konflikter mellan läkare och sjuksköterskor. De ska upp i ljuset och bearbetas. Där har sjuksköterskor med knappa resurser - som överallt inom äldrevården - känt sig uthängda i mediernas granskning. Att det finns problem förnekar ingen men sjuksköterskor känner sig kränkta och tycker att deras yrkeskompetens har ifrågasatts. De har varit för få och ledningen otydlig men ändå har de gjort allt för att de äldre ska få en så god vård och livskvalitet som möjligt.

Det som tog sin början för tjugo år sedan med ädelreformen har utvecklats till att hälften av all hälso- och sjukvård i dag bedrivs i kommunal regi.

Nu vårdas svårt sjuka barn, ungdomar och medelålders med cancer, kroniskt sjuka, människor i rehabilitering efter operation eller stroke, människor med psykiatriska problem och framförallt äldre med många olika sjukdomar hemma eller på äldreboenden. Listan kan göras lång på alla de som anses medicinskt färdigbehandlade av slutenvården men som fortfarande behöver kvalificerad omvårdnad. Begreppet ”medicinskt färdigbehandlad” innebär inte alls att man är frisk eller ens redo att klara sig själv. Det innebär bara att just den åtgärd som sjukhuset skulle utföra är genomförd. I den vård som kommunen bedriver är det legitimerade sjuksköterskor och distriktssköterskor som har ansvaret för dessa patienter.

Människor som i dag vårdas på våra äldreboenden fanns för 20 år sedan på akutsjukhusens medicinavdelningar och långvårdsavdelningar. Många är multisjuka och i livets slutskede. Alla dessa människor ska självklart ha kvalificerad vård, värdigt bemötande och god livskvalitet.

Kommuner har en viktig roll eftersom de ansvarar för och driver en stor del av hälso- och sjukvården i landet. Ingen ska behöva vara orolig för att inte få den vård de behöver. Det krävs yrkeserfarna legitimerade sjuksköterskor med specialistutbildning som leder och utvecklar arbetet. Den kompetensen behövs också på centrala positioner i kommunerna.

Det är bra att medier kritiskt granskar vården. Men granskningen ska vara saklig. Nu är det är det hög tid att vi ställer frågan till politiker och beslutsfattare: Vad ska äldrevården och hemsjukvården innehålla och vad får den kosta?

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards