Alla inlägg den 17 maj 2012

Av Tommy - 17 maj 2012 14:30

c

– Vi kommer inte att minska antalet boendeplatser, men något boende kan komma att få en annan inriktning och bli ett trygghetsboende istället för en helinackordering.

Det berättade äldreomsorgschef Aina Gustavsson när hon talade inför kommunens beslutande politiker.

 

 

Fler äldre

40-talisterna kommer att fortsätta att förändra samhället – även som pensionärer.

I sin äldreboendeutredning refererar Aina Gustavsson och Åsa Grans till den senaste befolkningsprognosen och konstaterar att antalet invånare i åldrarna 65 år och äldre kommer att öka med drygt 700 personer.

Gruppen invånare som är 85 år och äldre beräknas öka med närmare 150 personer.

I dag är fler än 2 250 av Gagnefs drygt 10 000 invånare 65 år och äldre.

 
 

Aina Gustavsson, som är sektionschef inom äldreomsorgen, konstaterade att många invånare, särskilt äldre, är oroliga för att antalet platser inom säbo, särskilda boenden, kommer att minska när kommunen ska anpassa omsorgen till dagens behov.

– Vi har 124 platser i kommunen och ytterligare 15 växelvårdsplatser vid Älvuddens sjukhem. Men i dag kan vi inte erbjuda demensboende till alla som behöver det och många viktiga funktioner är utspridda, splittrade. Kommunens äldreomsorg räcker helt enkelt inte till, det är för många som behöver kommunens hjälp. Tillsammans med ekonomen Åsa Grahns har jag under en ganska lång tid tittat på hur kommunen ska kunna tillmötesgå de förändrade behoven och vi har tagit fram ett förslag till ett nytt demensboende med 45 platser, där vi konverterar platser från andra boenden och bygger nytt, berättade Aina Gustavsson och tillade att det vore värdefullt att samla den medicinska kompetensen på ett ställe.

Hon redogjorde för sitt och Åsa Grans förslag och berättade att det i dag förekommer – eftersom det inte finns något alternativ – att kommunen på ett och samma boende blandar dementa med personer som får vård i livets slutskede och personer som ligger inne för att få träning, rehabilitering.

– Det är inte bra och för mig är det en etisk fråga om vi ska fortsätta att blanda boende på det sättet.

Äldreomsorgschefen konstaterade också att en del av dagens boenden finns i fastigheter som är gamla och omoderna, vilket påverkar arbetsmiljön negativt.

– Vi måste fundera över hur vi ska ha det i framtiden. Det råder stor efterfrågan på demensboendeplatser, men det skulle också behövas någon form av mellanboende. I dag är hoppet från egnahemsboende till helinackordering stort och vi tror att det kommer att behövas ett mellanboende, där man kan bo och ha trygghetslarm samt stöd av en värdinna och hemtjänst, förklarade Aina Gustavsson och bad politikerna att fundera över den framtida omsorgen.

Av Tommy - 17 maj 2012 14:28

"Blev en plåga att gå till jobbet"

Publicerat: onsdag 16 maj kl 13:08 , Nyheter P4 Västernorrland Kommentera

En demenssjuk person fick en kvinna inom vård och omsorg att säga upp sig. Hon fick ont i magen, slutade sova och kände en rädsla för sina barn.
– Hon fick ge upp, hon klarade det inte psykiskt att gå i den här miljön, säger Marina Fasth, huvudskyddsombud, Kommunal.


Demenssjuka personer kan ha en diagnos som gör dem väldigt aggresiva och hotfulla mot sina egna vårdare.

Det är ett krävande jobb som kräver särskilda kunskaper i bemötande – och hur du avvärjer dig från en våldssituation.
– Vi har ju avvärjningsteknik för att komma bort ifrån personen, hur man vänder sig och om man blir fasthållen, säger Carina Sjölander, demensvårdsutvecklare på Sundsvalls Kommun.

En förutsättning för att jobbet ska fungera är att vårdaren och brukaren har en relation till varandra.
– När man kommer in på ett rum till en boende, det ska vara ungefär som på fångarna på fortet, det gäller att hitta nyckeln till vad som fungerar hos just den här personen, säger Carina Sjölander.

Jobbvåld är i förstahand ett arbetsmiljöproblem som ska lösas av arbetsgivaren säger Gudrun Westberg, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket i Härnösand.
– Det ska ju arbetsgivarna ha rutiner för, hur, när det ska polisanmälas, vem som ska polisanmäl, säger hon.

Finns rutinerna i Västernorrland?
– Det är svårt att svara på generellt, men både och, säger Gudrun Westberg.

Av Tommy - 17 maj 2012 14:26

Remissvar | Föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanningen i särskilda boenden

FSA har beretts tillfälle att lämna synpunkter på Socialstyrelsens förslag om föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden och den konsekvensanalys som gjorts av den föreslagna författningen.

Socialstyrelsen har på uppdrag av regeringen fått i uppdrag att ta fram en vägledning för kommunerna i frågor om organisering av särskilt boende för personer med demenssjukdom. Socialstyrelsen har bedömt att vägledningen ska ske genom föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanningen i särskilda boenden. Tillsyn, uppföljningar och utvärderingar genomförda av Socialstyrelsen har visat på brister i bemanningen. Kommunerna har inte levt upp till kraven enligt socialtjänstlagen (SOL) vad gäller kvalitet, innehåll och säkerhet har för den enskilde. Därför är utgångspunkten att meddela föreskrifter om vad som redan gäller enligt SOL och besluta om allmänna råd. Bestämmelserna ska inte innebära något väsentligt nytt åtagande för kommunerna, men för verksamheter som idag inte lever upp till kraven så kommer det att medföra kostnader för att åtgärda bristerna.

Socialstyrelsen har också konstaterat att biståndsbesluten ofta är generella och inte anger vilka konkreta behov den enskilde har rätt att få tillgodosedda i boendet. Det kan röra sig om hygien, mat, utevistelse och social samvaro, men de ospecifika besluten resulterar i att det råder oklarhet om vilka specifika insatser som ska genomföras. Besluten visar sig vara bristfälliga och insatserna är inte individuellt utformade. Individuella utredningar om behoven är en förutsättning för att kvaliteten ska kunna säkerställas. Dessutom är det ovanligt att kommunerna genomför uppföljning av insatsernas innehåll och omfattning på individnivå.

FSA anser att bemanning generellt sett inte är nyckeln till en kvalitativ förbättring. Naturligtvis finns det en relation mellan antal personal i vården och kvalitet, men en avgörande faktor är också kompetensen hos personalen. Det handlar om att utveckla kompetensen hos både biståndsbedömare och personalen i särskilda boenden. Det avser både utbildning och handledning. Arbetsterapeuter handleder omsorgspersonalen att utföra arbetet på ett sådant sätt att de inte tar över förmågor som den enskilde har, utan tar tillvara på personens egna resurser och aktivt stödjer i vardagssituationer, dvs ett hälsofrämjande arbetssätt.

Ökad bemanning av hälso- och sjukvårdspersonal har inte utretts vidare i konsekvensutredningen. Det ingår inte i denna utredning, men FSA anser att det saknas ett viktigt rehabiliteringsperspektiv i dagens särskilda boenden. Bättre omsorg förväntas påverka enskilda personer med demenssjukdom och minska behovet av sjukvårdsinsatser. FSA har vid flera tillfällen pekat på att det idag existerar en ojämlikhet när det gäller tillgången till rehabilitering inom vård och omsorg för äldre personer. I Socialstyrelsens brukarundersökning är det rehabilitering och individanpassade aktiviteter som äldre personer tycker fungerar sämst. Äldre har rätt att få sina behov av rehabilitering tillgodosedda på samma sätt som andra åldersgrupper. Enligt den nationella värdegrunden för äldreomsorgen ska omsorgen om den äldre inriktas så att den äldre får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Den blankett som den som bedriver socialtjänst föreslås använda för att redovisa hur en boendeenhet är bemannad i förhållande till behovet av insatser är på punkt 12 utformad så att tillgången på rehabiliteringspersonal bara redovisas med ja eller nej. Det anser FSA är en stor brist. ”Tillgång till” är en illa vald formulering som känns oprecis. Man borde naturligtvis även redogöra för tillgången till arbetsterapeuter och övriga uppräknade yrkeskategorier för att fånga en viss kvalitetsaspekt i insatsen.

Vård och omsorg för äldre personer är ett komplicerat och svåröverskådligt område med två olika huvudmannaskap, två lagstiftningar och en brist på kompetens hos vård- och omsorgspersonal. Det råder också brist på kunskap om det vetenskapliga underlaget inom rehabiliteringsområdet bland politiker och tjänstemän som organiserar alternativt beställer vård och omsorg. Kunskapsbrist, avsaknad av samverkan och felaktiga prioriteringar är, som vi från FSAs sida ser det, orsaken till att rehabilitering inte tillhandahålls i tillräcklig utsträckning inom olika former av boenden.

Därför är FSA tveksamt till förslaget i föreskrifterna att ökad bemanning är lösningen för att komma tillrätta med de problem som tas upp i konsekvensutredningen. FSA skulle föredra att istället lyfta fram ett rehabiliteringsperspektiv. De åtgärder som arbetsterapeuter använder för att möjliggöra aktiviteter i dagliga livet riktas mot individer och/eller miljön. Åtgärderna genomförs för att förebygga, förbättra eller kompensera individens förmåga att utföra aktiviteter som han eller hon finner meningsfulla och som bidrar till delaktighet i vardagslivet. Detta sker genom individuell träning av aktivitetsförmågan, rekommendation och förskrivning av tekniska hjälpmedel, förändringar i den fysiska och sociala miljön samt förslag till anpassningar eller förändringar för att underlätta personens möjligheter att så självständigt som möjligt klara hela eller delar av sitt dagliga liv.

Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter
Lena Haglund
Förbundsordförande

Av Tommy - 17 maj 2012 14:22

(webböversatt)

Nya ledtrådar om hur ApoE4 påverkar Risk för Alzheimer

Springs (16 maj 2012) – gemensamma varianter av ApoE gene är starkt associerade med risken att utveckla sent sjukdomsutbrott Alzheimers sjukdom, men den gen roll i sjukdomen har varit oklara. Nu har forskarna finansieras av National Institutes of Health fann att i möss, med den mest riskfyllda varianten av ApoE skadar de blodkärl som foder hjärnan.

Forskarna fann att den olycksdrabbade varianten, ApoE4, utlöser en inflammatorisk reaktion som försvagar blod - hjärnbarriären, ett nätverk av celler och andra komponenter att rader hjärnans hjärnan fartyg. Normalt denna barriär tillåter näringsämnen i hjärnan och håller skadliga ämnen.

Studien föreföll 16 maj i naturen, och leddes av Berislav Zlokovic, M.D., Ph.D., chef för Center för Neurodegeneration och förnyelse på Zilkha Neurogenetik Institute, Keck School of Medicine, University of Southern California, Los Angeles.

"Förstå ApoE4 roll i Alzheimers sjukdom kan vara en av de viktigaste vägar till en ny terapi," sade Dr. Zlokovic. -Vår studie visar att ApoE4 utlöser en kaskad av händelser som skadar hjärnan kärlsystemet,"sade han, hänvisar till systemet med blodkärl som tillhandahåller hjärnan.

ApoE genen kodar ett protein som hjälper till att reglera nivåer och distribution av kolesterol och andra fetter i kroppen. Genen finns i tre varianter. ApoE2 tros spela en skyddande roll mot både Alzheimers och hjärtsjukdomar, ApoE3 tros vara neutral och ApoE4 ger en högre risk för båda villkoren. Utanför hjärnan verkar ApoE4 proteinet vara mindre effektiv än andra versioner på rensa bort kolesterol; inuti hjärnan, har exakt hur ApoE4 bidrar till Alzheimers sjukdom dock varit ett mysterium.

Dr. Zlokovic och hans team har studerat flera rader med genetiskt modifierade möss, däribland en som saknar ApoE gene och tre andra linjer som producerar enbart mänskliga ApoE2, ApoE3 eller ApoE4. Möss har normalt bara en enda version av ApoE. Forskarna fann att möss vars organ görs endast ApoE4, eller gjort någon ApoE alls, hade en läckande blod - hjärnbarriären. Skadliga proteiner i blodet gjorde sin väg till de möss hjärnor med barriären äventyras, och efter flera veckor, forskarna skulle kunna upptäcka förlust av små blodkärl, förändringar i hjärnans funktion och en förlust av anslutningar mellan hjärnans celler.

"Undersökningen visar att skador på hjärnans kärlsystemet kan spela en nyckelroll i Alzheimers sjukdom och belyser växande erkännande av potentiella länkar mellan linje- och Alzheimer's-typ demens," sade Roderick Corriveau, Ph.D., en programansvarig vid NIHS nationella institutet för neurologiska sjukdomar och Stroke (NINDS), som bidragit till att finansiera forskningen. "Det föreslår också att vi skulle kunna minska risken för Alzheimers sjukdom bland ApoE4 lufttrafikföretagen genom att förbättra deras Vaskulär hälsa."

Forskarna fann också att ApoE2 och ApoE3 hjälpa dig att kontrollera halterna av en inflammatorisk molekyl kallas cyclophilin (CypA), men inte i ApoE4. Nivåer av CypA har uppkommit om five-fold i blodkärl möss som producerar endast ApoE4. Den överskjutande CypA aktiveras sedan ett enzym, kallas MMP-9, som förstör protein komponenter av blod - hjärnbarriären. Behandling med immunosuppressant drog cyclosporine A, som hämmar CypA, bevarad integritet blod - hjärnbarriären och minskad skador på hjärnan. En inhibitor av MMP-9 enzym hade liknande positiva effekter. I tidigare studier, har inhibitorer av detta enzym visat sig minska hjärnskador efter stroke i djurmodeller.

"Dessa resultat pekar på cyclophilin a som potentiella nya drogen mål för Alzheimers sjukdom," sade Suzana Petanceska, Ph.D., en programansvarig vid NIH'S National Institute på åldrande (NIA), som också finansieras Dr. Zlokovic studie. "Många befolkningsstudier har visat en associering mellan vaskulära riskfaktorer i mid-life, såsom högt blodtryck och diabetes och risken för Alzheimer sent i livet. Vi behöver mer forskning som syftar till att fördjupa vår kunskap om de berörda mekanismerna och testa om behandlingar som minskar vaskulära riskfaktorer kan vara till hjälp mot Alzheimers."

Alzheimers sjukdom är den vanligaste orsaken till demens hos äldre vuxna, och påverkar mer än 5 miljoner amerikaner. Ett kännemärke för sjukdomen är ett protein som giftiga fragment kallas beta-amyloid som ackumuleras i stycken, eller plack i hjärnan. Gene variationer som orsakar högre nivåer av beta-amyloid är associerade med en sällsynt typ Alzheimer som visas tidigt i livet, mellan ålder 30 och 60.

Det är dock den ApoE4 gene variant som är mest starkt knuten till den mer vanliga, sent sjukdomsutbrott typ av Alzheimers sjukdom. Ärva en enda kopia av ApoE4 från en överordnad ökar risken för Alzheimers sjukdom genom om till det tredubbla. Ärver två kopior, ökar en från varje förälder, risken av ca 12-fold.

Dr. Zlokovic studie och andra pekar på ett komplext samspel mellan beta-amyloid och ApoE4. Å ena sidan, är beta-amyloid känd för att bygga upp och skada blodkärlen och orsaka blödning i hjärnan. Å andra sidan, tyder Dr. Zlokovic uppgifter på att ApoE4 kan skada kärlsystemet oberoende av beta-amyloid. Han theorizes att detta skada gör det svårare att klara beta-amyloid från hjärnan. Vissa behandlingar under utredning för Alzheimers fokus på förstör amyloid plack, men terapier som syftar till att kompensera för ApoE4 kan förhindra tavlor som bildar, sade han.

Denna forskning finansierades av grant NS034467 från NINDS och bidrag AG023084, AG039452 och AG013956 från NIA.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards