Alla inlägg den 3 maj 2012

Av Tommy - 3 maj 2012 12:35

(webböversatt)

Äta fisk, kyckling, nötter kan ge lägre risk för Alzheimers sjukdom

ScienceDaily (2 maj, 2012) - En ny studie tyder på att äta livsmedel som innehåller omega-3 fettsyror, såsom fisk, kyckling, sallad dressing och nötter, kan vara förknippade med lägre blodnivåer av ett protein i samband med Alzheimers sjukdom och minne problem. Forskningen publiceras i 2 maj 2012, online frågan om Neurology ®, den medicinska tidskriften American Academy of Neurology.

"Även om det är inte lätt att mäta nivån av beta-amyloid insättningar i hjärnan i denna typ av studie är det relativt enkelt att mäta nivåerna av beta-amyloid i blodet, vilket i viss mån, avser den nivå i hjärnan ", säger studie författare Nikolaos Scarmeas, MD, MS, med Columbia University Medical Center i New York och en medlem av American Academy of Neurology.

I studien, förutsatt 1,219 personer äldre än 65 år, fri från demens, information om sin kost i genomsnitt 1,2 år innan deras blod testades för beta-amyloid. Forskare tittade speciellt på 10 näringsämnen, inklusive mättade fettsyror, omega-3 och omega-6 fleromättade fettsyror, mono-omättade fettsyror, vitamin E, vitamin C, beta-karoten, vitamin B12, folat och vitamin D.

Studien fann att de mer omega-3 fettsyror en person tog i de lägre deras blod beta-amyloid nivåer. Tidskrävande ett gram omega-3 per dag (motsvarar ungefär hälften en laxfilé per vecka) mer än den genomsnittliga omega-3 konsumeras av människor i studien är associerad med 20 till 30 procent lägre blod beta-amyloid nivåer.

Andra näringsämnen var inte associerade med plasma beta-amyloid nivåer. Resultaten stannade densamma efter justering för ålder, utbildning, kön, etnicitet, mängden förbrukade kalorier och om en deltagare hade ApoE-genen, en riskfaktor för Alzheimers sjukdom.

"Bestämma genom ytterligare forskning om omega-3 fettsyror eller andra näringsämnen avser ryggmärgsvätska eller hjärnan beta-amyloid nivåer eller nivåer av andra Alzheimers sjukdomsrelaterade proteiner kan stärka vårt förtroende på positiva effekter av delar av vår kost för att förebygga demens", säger Scarmeas.

Studien har finansierats av National Institute on Aging.

Av Tommy - 3 maj 2012 10:06

Förändringar i hjärnans vitsubstans kopplas till demens

Vissa symptom som är typiska för demenssjukdomar har en koppling till förändringar av hjärnans vitsubstans. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, som öppnar ett nytt spår mot framtida behandling av demens.

Michael Jonsson
Michael Jonsson
Våra resultat talar för att det i demensens förstadium sker en nedbrytning som leder till att djupare delar av hjärnan förtvinar
Michael Jonsson, doktorand vid Sahlgrenska akademin

Senare års forskningsresultat har visat att personer som drabbas av blodkärlsdemens, Alzheimers sjukdom, och andra demenssjukdomar ofta har förändringar i hjärnans vitsubstans.

I den vita substansen dominerar långa nervutskott (axoner). Dessa ligger normalt inbäddade i fettrika skidor (myelin) vilket ger en snabb spridning av nervimpulser. I områden med vitsubstansförändringar har man sett att såväl myelin som axoner har brutits ned. Problemet är att sådana förändringar kan ses även hos äldre personer som inte har någon uppenbar nedsättning av intellektuella eller psykiska funktioner.

Hur vitsubstansförändringar uppkommer och vilken betydelse de har för utvecklingen av demens är därför omdebatterat.

En avhandling vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har studerat både kliniska symptom, radiologiska fynd och kemiska substanser i cerebrospinalvätskan hos äldre personer med och utan uppenbar demens.

Resultaten visar att förändringar i vitsubstansen kan kopplas till kognitiva och intellektuella symptom som apati, hämmade tankeprocesser och känslouttryck samt nedsatt rörelseförmåga.

–Våra resultat talar för att det i demensens förstadium sker en nedbrytning av hjärnans myelin och, efter hand, av axonerna. Processen leder till att djupare delar av hjärnan förtvinar, säger doktoranden Michael Jonsson, som presenterar resultaten i sin avhandling vid Sahlgrenska akademin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi.

Avhandlingen visar att nedbrytningsprocessen sannolikt sätts igång och drivs av vaskulära sjukdomar som till exempel högt blodtryck.

–Vaskulära sjukdomar skall förstås behandlas med preventiva metoder som kost och motion samt med läkemedel mot högt blodtryck, diabetes och höga blodfetter. Men om dessa åtgärder också förebygger uppkomsten av vitsubstansförändringar och demens är okänt, och här behövs fler studier, säger Michael Jonsson.

Resultaten kan vara ett steg mot en framtida läkemedelsbehandling mot vitsubstansförändringar och dess symptom.

Avhandlingen “White matter changes in patients with cognitive impairment - clinical and pathophysiological aspects” försvarades vid en disputation den 20 april.

Länk till avhandling: http://hdl.handle.net/2077/28482

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards