Alla inlägg den 13 maj 2012

Av Tommy - 13 maj 2012 09:27

Äldreboenden måste upprätta bemötandeplaner

Vuxenförvaltningen riktar krav på Eskilstunas äldreboenden. Bemötandeplaner för boende med demenssjukdomar måste tas fram och införlivas i verksamheterna.

 

Vilka förmågor finns kvar och vilka har fallit bort? Vilka samtalsämnen gör åldringen glad och vilka bör man undvika?

Det är information som ska framgå kring varje person med demenssjukdom som bor på Eskilstunas äldreboenden. Dokumentationen ska ligga till grund för den dagliga vården och bemötandet. Men där har Eskilstunas vård- och omsorgsboenden ännu en del förbättringsmöjligheter. Det framgår av den verksamhetsuppföljning som vuxenförvaltningen genomfört på sex äldreboenden och två korttidsboenden.

– Bemötandefrågor ska ingå i dokumentationen om alla våra brukare, oavsett diagnos, men när det gäller personer med demenssjukdom är det också en behandlingsmetod, säger demenssjuksköterskan Pia Holm

I stort uppfyller verksamheterna kraven enligt socialtjänstlagen. Resultaten visar att brukarna har tillgång till känd kontaktpersonal och att de boende har tillgång till minst två gemensamma aktiviteter per vecka. På de flesta ställen, men inte alla, finns tillgång till trivsam utemiljö.

Av Tommy - 13 maj 2012 09:26

Rytmer ska spridas på äldreboendena



BJUV. I en stor nationell satsning i höstas beviljades Bjuv som enda kommun i Skåne medel från statens kulturråd. Bidraget på 700 000 kronor ska nu användas till att utveckla Ronnie Gardiners rytm- och musikmetod, RGRM, inom äldreomsorgen.

Förra våren testades metoden i begränsad skala på en avdelning för dementa på Solhemmet i Ekeby. Med hjälp av pengarna från kulturrådet kommer den nu att spridas på kommunens alla boenden.

På onsdag nästa vecka drar utbildningen av en större personalgrupp igång, projektet kommer att pågå i två år.

Enligt Karin Olsen, som är samordnare för kultur i vården i Bjuvs kommun, är erfarenheterna från försöket på Solhemmet goda.

– Att få möjlighet att utveckla metoden i hela kommunen är väldigt positivt. Själv blev jag förbluffad när jag såg vad 45 minuters rytmikövning gjorde för de äldre, säger hon.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards