Alla inlägg den 18 maj 2012

Av Tommy - 18 maj 2012 09:22

Praktikanter från Frankrike lär mer om äldreomsorg

 
 

Praktikanterna med sin handledare Jee-Jean Nunez-Duque utanför Högsätra servicehus.

 
 
Den 30 april anlände tio franska studenter till Lidingö stad. De kommer från Avignon i Provence och ska under tre veckor praktisera inom äldre-och omsorgsverksamheten på Lidingö.
 
 
Praktikplatserna är fördelade mellan Högsätra - och Siggebogårdens vård-och omsorgsboende, Baggebygårds- och Högsätra servicehus samt på dagverksamheterna som finns på Lidingö sjukhem. Studenterna får en handledare och kommer att gå parallellt med vårdpersonalen på den avdelning där de gör sin praktik för att få inblick i vardagsarbetet och rutinerna.

- Jag hoppas att  våra praktikanter ska tycka att de får ett intressant program. Vi vill visa dem vår bredd men också försöka tillgodose deras eventuella önskemål om att få se mer av en specifik verksamhet som till exempel socialpsykiatri eller en demensavdelning, berättar Bibbi Wikström chef för egen regi-verksamheten inom äldre-och handikappförvaltningen.

Utöver själva praktiken blir det också rundtur på Lidingö med avslut på Millesgården samt några studiebesök i stadens olika verksamheter.  Bland annat ska Källängsskolan få besök under en fransk-lektion. Praktikanterna är både förväntansfulla och lite nervösa.

- Den stora utmaningen för oss är språket. Vår engelska är inte så bra, men vi ska verkligen försöka anstränga oss. Jag tror det blir väldigt berikande, vi ser redan att mycket är annorlunda. I Frankrike är till exempel äldreboenden nästan alltid kopplade till sjukhus så det är inte alls lika varmt och ombonat som hos er. Ni bryr er verkligen om era äldre, det känns säger Estelle Limongi, en av de tio praktikanterna.

Av Tommy - 18 maj 2012 09:19

Dement par flyttas mot sin vilja

Inger och Elving Carlsson placerades för drygt ett år sedan på äldreboendet i Norra Vram. Där vill de bo kvar men Åstorps kommun har beslutat att flytta dem till Vidåsen mot deras vilja.


 

            Inger Carlsson placerades av Åstorps kommun på boendet i Norra Vram. Nu har kommunen tomma platser på Vidåsen och vill flytta hem henne igen, ett beslut som förvaltningsrätten stoppat.HD/NST Tobias Andersson


ÅSTORP.   Från att under fjolåret ha haft långa köer till sina äldreboenden står nu kommunen med flera lediga platser. Därmed kan alla personer som blivit utplacerade utanför kommunen flytta tillbaka. Tidigare Åstorpsborna Inger och Elving Carlsson fick förra veckan veta att de skulle tvingas lämna sina platser hos Partnergruppen i Norra Vram.

– När mor och far behövde boende förra året så var det omöjligt att hitta i Åstorp. Då fixade kommunen platser på ett jättefint boende i Norra Vram. Det var lite jobbigt med flytten i början men nu trivs de otroligt bra. De är dementa båda två och vi vill inte att de ska flytta igen, säger sonen Anders Carlsson.

Han och hans syster överklagade till förvaltningsrätten som genast satte stopp för flytten. Enligt rätten ska Inger och Elving Carlssons begäran att få bo kvar ses som en ny ansökan och därför måste socialnämnden ta upp det till prövning.

– Vi har vunnit en delseger men vi är rädda att kommunen håller fast vid sin ståndpunkt och vill flytta dem bara för flyttandets skull. Om våra föräldrar kunde ha fått plats för ett år sedan hade det varit fantastiskt men nu är det för sent, säger Anders Carlsson.

Han har varit i kontakt med flera personer som är kunniga inom demenssjukvård och har fått bekräftat att det aldrig är bra att ändra på rutiner eller behöva flytta en dement person. Kommunens demenssköterska Maria Andersson säger att det går att göra om det görs på rätt sätt.

– Det viktiga är förberedelserna och att det får ta lite tid. Personalen behöver ofta besöka personen flera gånger. Det kan även vara bra att personal från det gamla boendet finns på plats i det nya boendet när flytten görs, så att det finns ett bekant ansikte, säger Maria Andersson som själv inte har varit inkopplat i just det här ärendet.

Kommunen har också goda erfarenheter av att ha flyttat demenssjuka, bland annat när Astern färdigställdes. Det har inte varit bestämt att alla utplacerade ska flytta tillbaka när det finns lediga platser. I en intervju i augusti förra året sa socialnämndens ordförande Gunilla Karlsson (S) att "om det fungerar bra och de trivs där de bor nu så är det bättre att de får stanna där".

– Det jag sa var att man måste göra en individuell bedömning där man tar hänsyn till personens behov av vård. Vi har personer som inte kommer att flyttas tillbaka men i det här fallet har jag förstått att förvaltningen bedömt att vi har bra boende tillgängligt för dem nu och därför kan de flytta, säger Gunilla Karlsson.

Det innebär också en besparing för socialförvaltningen i så fall.

– Det skiljer lite i kostnader beroende på vilket boende man jämför med, men det är klart att om vi har tomma platser så har vi också dubbla kostnader när personer är utplacerade.

Anders Carlsson vill att kommunen gör en ny bedömning för hans föräldrar.

– För en del är det säkert bäst att kunna flytta hem till Åstorp igen men min mor är så långt gången att jag inte tror hon kan föreställa sig hur det var där. Frågar man henne nu säger hon att hon inte vill flytta för hon har det så bra i dag, säger Anders Carlsson

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards