Direktlänk till inlägg 12 maj 2012

Dagens Samjhälle; Kommunerna är de nya vårdjättarna

Av Tommy - 12 maj 2012 10:10

Kommunerna är
de nya vårdjättarna

| Sineva Ribeiro ordförande Vårdförbundet:
Hälften av Sveriges hälso- och sjukvård bedrivs numera i kommunal regi. Uppmärksamheten kring Carema och Koppargården visar att det är dags att fråga vad vården ska innehålla och vad den får kosta.
Sineva Ribeiro ordförande Vårdförbundet

Under hela den heta debatten om äldrevård och privat ägande har vi hävdat att det handlar om kunskap och kompetens och tillräckligt med personal. Oavsett om det är en kommunal, privat eller kooperativ utförare måste ledningen se till att det finns tillräckligt med kunskap hos medarbetarna. Vårdförbundet är inte emot privata utförare. Men vi vill att offentliga medel ska användas till det som de avsetts för och att vinsten huvudsakligen återinvesteras.

I hela landet saknas specialistsjuksköterskorsom är experter på den äldre människans behov och på demenssjukdomar. Vi måste få vårdgivare som satsar på och betalar sjuksköterskor som vidareutbildar sig i dessa specialiteter. I dag råder alarmerande brist på distriktssköterskor och bara 17 procent av sjuksköterskor i äldrevård har någon form av specialistutbildning. Endast två procent har en inriktning mot vård av äldre.

Kommunerna måste vara tydliga i sina upphandlingar men också lämna plats för kreativitet som gynnar äldre. De måste följa upp och utvärdera verksamheten, men också se till att samarbetet mellan inblandade vårdgivare fungerar. När det gäller exempelvis äldreboendet Koppargården utanför Stockholm har problemen främst handlat om djupt rotade konflikter mellan läkare och sjuksköterskor. De ska upp i ljuset och bearbetas. Där har sjuksköterskor med knappa resurser - som överallt inom äldrevården - känt sig uthängda i mediernas granskning. Att det finns problem förnekar ingen men sjuksköterskor känner sig kränkta och tycker att deras yrkeskompetens har ifrågasatts. De har varit för få och ledningen otydlig men ändå har de gjort allt för att de äldre ska få en så god vård och livskvalitet som möjligt.

Det som tog sin början för tjugo år sedan med ädelreformen har utvecklats till att hälften av all hälso- och sjukvård i dag bedrivs i kommunal regi.

Nu vårdas svårt sjuka barn, ungdomar och medelålders med cancer, kroniskt sjuka, människor i rehabilitering efter operation eller stroke, människor med psykiatriska problem och framförallt äldre med många olika sjukdomar hemma eller på äldreboenden. Listan kan göras lång på alla de som anses medicinskt färdigbehandlade av slutenvården men som fortfarande behöver kvalificerad omvårdnad. Begreppet ”medicinskt färdigbehandlad” innebär inte alls att man är frisk eller ens redo att klara sig själv. Det innebär bara att just den åtgärd som sjukhuset skulle utföra är genomförd. I den vård som kommunen bedriver är det legitimerade sjuksköterskor och distriktssköterskor som har ansvaret för dessa patienter.

Människor som i dag vårdas på våra äldreboenden fanns för 20 år sedan på akutsjukhusens medicinavdelningar och långvårdsavdelningar. Många är multisjuka och i livets slutskede. Alla dessa människor ska självklart ha kvalificerad vård, värdigt bemötande och god livskvalitet.

Kommuner har en viktig roll eftersom de ansvarar för och driver en stor del av hälso- och sjukvården i landet. Ingen ska behöva vara orolig för att inte få den vård de behöver. Det krävs yrkeserfarna legitimerade sjuksköterskor med specialistutbildning som leder och utvecklar arbetet. Den kompetensen behövs också på centrala positioner i kommunerna.

Det är bra att medier kritiskt granskar vården. Men granskningen ska vara saklig. Nu är det är det hög tid att vi ställer frågan till politiker och beslutsfattare: Vad ska äldrevården och hemsjukvården innehålla och vad får den kosta?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards