Direktlänk till inlägg 15 december 2011

Sydsvenskan skriver; Caremas förlåtkampanj får kritik

Av Tommy - 15 december 2011 18:58

Caremas förlåtkampanj får kritik

Text: Camilla Sylvan
Publicerad 14 december 2011 6.30 Uppdaterad 14 december 2011 6.38

Sverige.
        Caremas ägare lovar bot och bättring i en rikstäckande annonskampanj. En nödvändig och desperat åtgärd men långt ifrån tillräcklig, enligt kommunikationsexperter.


Under rubriken ”Vi vill utveckla Sveriges bästa äldreomsorg” försöker Caremas huvudägare, Triton och KKR, staga upp vårdbolagets stukade varumärke efter höstens uppmärksammade vårdskandaler. En helsidesannons formulerad som ett brev publicerades på tisdagen i landets stora tidningar, däribland Sydsvenskan.

– Det här är en av få metoder ett företag kan ta till när man sitter riktigt upptryckt i hörnet. När man känner att man inte kommer ut med sitt budskap på annat sätt i massmedierna, säger Jesper Falkheimer, kommunikationsforskare samt rektor för campus Helsingborg vid Lunds universitet.

Annonsformen kallas advertorial – ett köpt budskap i redaktionell form. En modern klassiker är Skandias kampanj i samband med en rad skandaler i början av 2000-talet.

– Då var huvudbudskapet ”Med vårt rykte har vi inte råd att göra fel”. Det var rätt snyggt, faktiskt. Fokus i en advertorial ska vara att be om ursäkt och betona vad man gör nu, säger Jesper Falkheimer.

Men här tycker han inte att Caremas ägare lyckas fullt ut. De skriver visserligen ”Vi ber alla drabbade reservationslöst om ursäkt” men Jesper Falkheimer anser att varken rubriken eller resten av texten signalerar avbön.

– Huvudbudskapet är inte att de ber om ursäkt. De är väldigt haltande i sin självkritik. De gör bara en halv pudel.

Enligt Jesper Falkheimer har advertorials ett högt läsvärde om man, som i Skandias fall, vänder sig till de drabbade, till gemene man. Men ordval som ”förändringskommission” och ”transparent kvalitetsindex” gör att det blir tydligt att Caremas ägare inte vänder sig till 83-åriga Gerda på vårdboendet, eller hennes anhöriga.

– Det är opinionsbildarna, kommunpolitikerna som ska ta till sig det här. Det är ett språk för politiker.

Carema ska nu låta vinsterna stanna i Sverige istället för att flytta pengarna utomlands. I annonsen står det att bolaget ska ändra sitt kritiserade skatteupplägg ”även om det följer svensk lagstiftning”.

Varumärkesforskaren Eva Ossiansson vid Handelshögskolan i Göteborg tror inte att Carema vinner på att lyfta fram förändringen av skatteplaneringen.

– Det där bättrar inte på varumärket. Folk tycker bara att det är något man borde tänkt på från början.

Hon säger att folks glömskefaktor vid skandaler visserligen är rätt stor. Men när det handlar om upprepade förseelser som mutskandalerna i Göteborg, och nu Carema, är det svårare att återuppbygga varumärket.

– Nu behöver folk veta att de gamla får vad de behöver. Det gäller att berätta vad som har förändrats, säger Monica Thomasson, vd för Aktiv kommunikation i Malmö.

Hennes tips är att Carema via sociala medier både försöker ha koll på vad som sägs och försöker få ut sina goda exempel.

– Men man ska heller inte underskatta möten med människor. Det gäller verkligen att ligga i nu för att få igång dialog ute på vårdboendena.

Sydsvenskan, tisdag 13 december 2011.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8
9
10 11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards