Alla inlägg den 9 februari 2012

Av Tommy - 9 februari 2012 10:15

Idag samlas 600 i Laholm för att utveckla äldreomsorg

2012-02-08 10:44

Idag samlas 600 medarbetare inom äldreomsorg och LSS från hela Sverige i Laholm. Under två dagar hålls utbildning om hur de äldres självbestämmande, delaktighet och trygghet ska stärkas. Mötet är startskottet för Humana omsorgs införande av socialtjänstlagens nya regler om värdegrund i det dagliga arbetet. Humana är först bland de privata utförarna av äldrevård med att omsätta reglerna i handling. Närvarar under dagen gör även experter, lokala kommuntjänstemän samt Socialstyrelsen.

– Genom att samla alla medarbetare tar vi det första steget för att få hela vår organisation att arbeta utifrån den nya nationella värdegrunden. Alla har rätt till ett bra liv, och med stöd i värdegrunden kommer vi nu att på varje arbetsplats fortsätta att öka kvaliteten för de bor på våra äldre- och LSS-boenden, säger Johan Åsbrink, vd på Humana Omsorg.

Den nya bestämmelsen i socialtjänstlagen innebär att all äldreomsorg ska utgå ifrån en nationell värdegrund. Äldreomsorgen ska inriktas på att de äldre får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Värdegrunden omfattar sju områden, bland annat respekt för privatliv, kroppslig integritet, självbestämmande, delaktighet och individanpassning.

Humana Omsorg har varit delaktig i Socialstyrelsens arbete med att ta fram utbildningsmaterial som ska användas för alla som arbetar med äldreomsorg. Idag och imorgon hålls en utbildning för Humana omsorgs 600 anställda. Utbildningen är en viktig del i att omsätta värdegrunden i det dagliga arbetet. Alla chefer har redan fått utbildning, och under året kommer utbildningen att fortsätta löpande ute på arbetsplatserna.

– Utbildningen är ett viktigt led i att få socialtjänstlagens värdegrund om ett värdigt liv att märkas i vardagen på äldreboendena. Nästa steg blir att på varje arbetsplats konkret arbeta vidare med frågorna för att utveckla kvaliteten i omsorgen för att ge alla rätt till ett bra liv, säger Johan Åsbrink.

Utbildningen leds av Egon Rommedahl som är teolog, legitimerad psykoterapeut och utbildare inom området. Deltar gör också Susanna Wahlberg, projektledare på Socialstyrelsen, samt politiker från Laholm. Utbildningen genomförs onsdag och torsdag mellan 9-16 (passen inleds klockan 9 och 13) på Laholms teater, Hästtorget 3.

För mer information kontakta:

Johan Åsbrink, vd Humana Omsorg AB
Tel: 070- 972 00 78
E -post: johan.asbrink@humanaomsorg.se

Titti Tedenryd, kvalitetschef
Tel: 070- 265 43 54
E-post: titti.tedenryd@humanaomsorg.se

Av Tommy - 9 februari 2012 10:13

Fler anställda ger äldreomsorg med guldkant

 

Relaterat

Vänsterpartiet föreslår att de som bor på äldreboenden får möjlighet till två guldkantstimmar varje vecka. Det är timmar då man får använda personalens hjälp till det man själv önskar. Förslaget kostar en miljard kronor för hela landet och innebär 64 nya anställda på äldreboenden i Västernorrlands län.

Guldkanten i tillvaron är olika för oss alla och blir inte mindre viktig när vi blir gamla. För en del äldre kan det handla om en promenad, en pratstund med personalen eller en utflykt till konditoriet. Många behöver också hjälp att hålla kontakt med gamla vänner eller att mejla till barnbarnen.

När äldreomsorgens resurser krymper och tiden inte räcker till krävs prioriteringar. Då försvinner det som inte anses vara absolut nödvändigt först. Det blir guldkanten som går förlorad. Den kan verka mindre akut, men den är nog så viktig för ett bra liv och borde ingå i all bra äldreomsorg.

En av de saker som fick lägst betyg i Socialstyrelsens stora undersökning om kvaliteten i äldreomsorgen var just social samvaro och aktiviteter. Endast 56 procent av de äldre var nöjda med detta. Äldreomsorg måste vara mer än förvaring. Äldre som bor på äldreboende har precis som alla andra egna behov och intressen. Därför måste personalen ha tid för var och en, utifrån var och ens egna önskemål om vad som är viktigt i livet.

För Vänsterpartiet handlar inte valfrihet om att kunna välja mellan olika utförare i äldreomsorgen. För oss handlar det om att kunna välja vad man får hjälp med samt hur och när hjälpen utförs.

Vänsterpartiet föreslår därför att vi inför guldkants- timmar på äldreboendena. Det innebär att de äldre får tid med personalen som de själva kan bestämma över.

Vår satsning skulle ge två sådana timmar i veckan utöver den omsorg man redan får. Förslaget gäller alla icke-dementa boende. För de med demenssjukdom har vi en särskild satsning på mer personal.

Två guldkantstimmar i veckan med personalhjälp tror vi skulle betyda mycket för de äldre. En sådan satsning måste finansieras via statskassan och skulle kosta en miljard kronor. Finansiering av förslaget kommer i vårbudgetmotionen.

Christina Höj Larsen (V)

riksdagsledamot

Kim G Ottosson (V)

partiföreträdare Sundsvall

Christiane Rüdiger (V)

ersättare socialnämnden Sundsvall

Eduardo Villanueva

Vänsterpartiet Timrå

Ain Liivlaid

Vänsterpartiet Ånge

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards