Alla inlägg den 17 februari 2012

Av Tommy - 17 februari 2012 10:27

Dementa framställs onyanserat i media

Nordic School of Public Health NHV

2012-02-16 16:54

Mediernas framställning av demens är stereotyp. Det visar Linda Gjøras masterarbete vid Nordic School of Public Health NHV.
– Om ett demensvänligare samhälle ska uppnås behöver bilden nyanseras, säger sjukgymnasten Linda Gjøra.
Demenssjukdom kommer på olika sätt att beröra många av oss under våra liv. Reaktionen på sjukdomen präglas av den bild vi har av den. Många vill veta mer, och gör det då ofta via massmedia. I Norden är tidningar en viktig källa till information.
Linda Gjøra, som gjort en analys av norska tidningsartiklar om demens under 2010, menar att bilden av dementa i media är alltför entydig.
– Dementa framställs som en homogen grupp vilket bidrar till en stereotyp och stigmatiserande bild, säger Linda Gjøra.
Personer med demens bör i större grad presenteras med sina individuella skillnader och olika faser av sjukdomen, om ett mer demensvänligt samhälle ska uppnås, menar hon.

Titel: Svart på hvitt – Norske avisers fremstilling av personer med demens
MPH som pdf: www.nhv.se/publikationer

Av Tommy - 17 februari 2012 10:24

Ger annan bild av äldrevård

Alla vårdskandaler på äldreboenden den senaste tiden har fått Lennart Gyllstedt att vilja berätta om sina erfarenheter – hur fint och värdigt hans mors liv var de sista fyra åren på Eklanda äldreboende i Mölndal.


 
 

Relaterat

Fakta

Eklanda äldreboende

Ligger: I västra Mölndal

Här bor: Ett 70-tal personer

Här arbetar: Ungefär lika många

Resultat i kommunens brukarenkät: Det boende där de äldre visade högst nöjdhet, med allt från att personalen lyssnar aktivt till att de tar hänsyn till dem som personer och ger den hjälp de behöver.

Senaste nytt: Enhetscheferna har börjat blogga. Ett inlägg nyligen handlade om en ölprovning på boendet. http://eklandaaldreboende.wordpress.com/

 
 
 

Marianne Gyllstedt var 82 år när hon lämnade Stockholm där hon växt upp och bott hela sitt liv. Sonen Lennart kan i dag konstatera att det var rätt beslut att ta hit sin mor. Hon fick några år fyllda med upplevelser och god omvårdnad på Eklanda äldreboende, där det visades stor respekt för hennes demenssjukdom och där de anhöriga alltid var välkomna att hälsa på.

– På slutet så ville hon inte ens komma hem till oss. När hon kom tillbaka hit så utbrast hon att nu är jag hemma! säger Lennart.

Favoritplatsen sista året var sommarkaféet i trädgården i anslutning till äldreboendets eget hönshus.

– När en person drabbas av en demenssjukdom kan man behöva hitta nya sätt att mötas, skapa meningsfullhet och saker att göra tillsammans, och det jobbar vi mycket med, säger enhetschefen Sandra Nilsson.

För de som orkar och vill finns möjlighet att göra längre utflykter med personalen.

– Första åren var mamma både på Liseberg och Universeum och förra året var några boende i Danmark med personal, berättar Lennart Gyllstedt.

Politikerna i Mölndal har beslutat att de boende ska ha 30 minuter så kallad egentid med en anställd varje vecka. På Eklanda kan den tiden sparas och egentiden läggs då alltid utöver det vanliga schemat så att personalen känner att de kan gå ifrån.

Det händer mycket på boendet hela tiden och verksamheten utvecklas, något som Lennart Gyllstedt uppskattar.

– Det är ett fantastiskt engagemang, säger han och nämner torsdagskaféet i 50-tals miljö där några anställda dukar med linnedukar, gammaldags serviser och tar på sig tidsenliga kläder.

Sandra Nilsson påpekar att det viktigaste för henne ändå är att det blir kvalitet i varje möte.

– Jag skulle säga att det är det som gör Eklanda unikt. Personalen är kreativ och lyhörd och vi får ofta beröm för vårt bemötande.

Hon beskriver anhöriga som en del i ett team kring de boende.

– Anhöriga vet bäst hur en person var tidigare och vad de tyckte om och personalen känner dem ofta bäst där de befinner sig nu.

Både hon och hennes chefskollega är unga, men det ser Lennart Gyllstedt främst som en fördel. Bland personalen i stort är det också en åldersspridning.

– De har lusten kvar, tycker att jobbet är roligt och inspirerar andra.

Med en tajtare budget från politikerna år för år krävs dock stor kreativitet för att få pengarna att räcka. Cheferna söker stimulansmedel och projektpengar för att utveckla och bevara kvaliteten på boendet.

Men även på Eklanda kan omvårdnaden gå snett.

– Det händer alltid saker. Det viktigaste är att man ser det ur ett lärandeperspektiv och som en möjlighet till utveckling och förbättring, säger Sandra Nilsson.

Av Tommy - 17 februari 2012 10:16

Majoriteten backar från privat äldreomsorg

HAMMARÖ: Caremaaffären stoppade utredning

Den borgerliga majoriteten ville privatisera delar av äldreomsorgen. Nu backar man och tar tillbaka det initiativ man tidigare tagit om en utredning om saken.
    Publicerad: 2012-02-15 21:52

– Vi ville ha prövat om vi kunde lägga ut några äldreboenden på entreprenad, förklarar socialnämndens ordförande Margareta Ivarsson (C). Men med anledning av historien kring Carema har vi sagt att vi fortsätter inte med den utredningen.

– Det finns ingen anledning för oss att driva en fråga om vi inte har brukarna med oss.

Ärendet har tagits upp i kommunstyrelsen av den borgerliga majoriteten, men har alltså nu tagits tillbaka.

– Men vi kan konstatera att Caremaaffären har upprört många, och då kan vi inte fortsätta utredningen. Det är inte detsamma som att vi inte kommer att fundera på andra alternativ som kooperativ eller avknoppningar från den egna verksamheten. Vi tycker fortfarande att det är intressant att diskutera alternativa lösningar.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards