Alla inlägg den 19 februari 2012

Av Tommy - 19 februari 2012 16:43

c

Med pengar från statens kulturråd satsar region Halland på kultur för bättre
hälsa. Projektet Måla för livet undersöker hur konst och bildskapande kan bli en
tillgång inom äldreomsorgen.

Att jobba med penslar och färg kan sänka blodtryck och bromsa demens. SVT:s
Västnytt besökte Löftagårdens träffpunkt för att se hur de arbetar med
projektet.

Av Tommy - 19 februari 2012 16:40

Vård och behandling, omsorg och äldreomsorg

Kursen tar upp reglerna som styr relationen arbetsgivare-arbetstagare. Den utgår från kollektivavtalet för just din bransch, i kombination med de lagar som gäller på området. Teori varvas med praktiska exempel. Vi vänder oss till chefer och medarbetare som fattar beslut eller arbetar med villkorsfrågor.

Avtalsrörelsen 2012 kan innebära att många kollektivavtal får ändrade eller nya allmänna villkor och på den här kursen kommer vi att gå igenom alla nyheter.

Kursledare: AnnEva Bomberg och Rolf Ericsson

Av Tommy - 19 februari 2012 16:36

Slå inte sönder Tiohundra

Tiohundraprojektet har varit lyckat. Det framgick tydligt av den utvärdering som kom i början av december i fjol.


Relaterat

Målet med Tiohundraprojektet var att få en samordning mellan Norrtälje kommuns och Stockholms läns landstings verksamheter inom vård och omsorg i Norrtälje kommun. Detta har lyckats i många fall, enligt utvärderingen, till exempel inom psykiatrin. Kvaliteten inom vården och äldreomsorgen har också förbättrats, och detta samtidigt som kostnaden för sjukvård och äldreomsorg per innevånare i kommunen har ökat klart mindre än i länet i övrigt.

Med ett så gott utfall borde det inte vara så svårt för landstings- och kommunpolitikerna att permanenta Tiohundraprojektet. Visst fanns det en hel del problem i början på projektet, men dessa problem har lösts efterhand och i dag fungerar det mesta riktigt bra. Det vore därför dumt att genomföra en ny stor organisationsförändring.

Tyvärr riskerar det dock att bli så. I går kom Norrtäljes kommundirektör Per Nordenstams och landstingsdirektören Toivo Heinsoos förslag till ny organisation för Tiohundrasamarbetet efter det att projektet löper ut vid årsskiftet. Och deras förslag innebär i praktiken att samarbetet skärs ner rejält.

I dag bedrivs samarbetet genom Tiohundranämnden, som består av politiker, och Tiohundraförvaltningen, som består av tjänstemän. Till detta kommer vårdbolaget Tiohundra AB, som bedriver den offentliga ägda vårdverksamheten i Norrtälje, det vill säga sjukhus, vårdcentraler, äldreboenden, hemtjänst och så vidare.

Enligt direktörernas förslag skall både Tiohundranämnden och Tiohundraförvaltningen läggas ner och kommun och landsting var för sig beställa den verksamhet de vill ha av Tiohundra AB. Möjligen kan Tiohundraförvaltningen få finnas kvar för frågor om äldre, psykiskt sjuka och barn med speciella behov. Tiohundranämnden föreslås ersättas av ett ”samverkans- och utvecklingsorgan” vars arbetsuppgifter är minst sagt luddiga. Ett sådant organ kommer med all säkerhet att bli helt meningslöst och bara fungera som informationsträffar.

Om direktörernas förslag genomförs kommer därigenom det mesta av Tiohundraprojektet försvinna. Det som skulle finnas kvar är vårdbolaget Tiohundra AB, där sjukhuset ingår, ett meningslöst Tiohundraorgan och en Tiohundraförvaltning som nästan bara kommunen är intresserad av.

Nu kommer detta förslag att diskuteras bland kommunens och länets politiker. Förhoppningsvis kommer de till en helt annan slutsats än vad kommun- och landstingsdirektörerna gjort, och behåller dagens Tiohundraorganisation. Projektet har ju varit lyckat. Varför skall då organisationen slås sönder?

Av Tommy - 19 februari 2012 16:35

Äldreomsorg i förändring ger möjligheter

Anne-Marie Svensson, 15 Februari 2012

Svt:s nya dramaserie Äkta människor väcker fantasier. Serien handlar om några människor vars liv dramatiskt förändras av hubotar , den nya generationen robotar.

För femtio år sedan var det otänkbart att åka till månen. Idag sitter jag på SJ:s snabbtåg och konstaterar att vi lever i en värld av teknik jag inte visste fanns för ett par år sedan. På tåget pågår ett LAN-party. Någon enstaka sover eller äter, (det kommer vi sannolikt att fortsätta med). I övrigt är alla uppkopplade på något sätt. Vi ser film, pratar i telefon, spelar spel eller läser tidningen. Allt färre läser papperstidningen, allt fler läser på ”plattan”.

På tunnelbanan har de flesta en mobil i handen för att hålla sig uppdaterad eller kommunicera med sina vänner. Det gäller både unga och äldre människor.

Vad innebär detta för framtidens äldre i Sverige?

De som är födda på 40-talet och framåt kommer aldrig att bli gamla. Som en självklarhet har man accepterat och tagit till sig tekniska hjälpmedel och modets svängningar. Tanten dör med 20-talisterna. De nya pensionärerna vägrar att ta den tidigare rollen.

Igår träffade jag en dam som flyttat in på ett äldreboende. ”Nu har jag flyttat till fattiggården”, var hennes kommentar. Oj, tänkte jag, det ordet hade jag glömt. Hon hade en munter glimt i sina nästan blinda ögon och jag vet att hon lyssnar på tidningen varje morgon, men sorgen över att ha flyttat till ”fattiggården” syntes tydligt. Hon är en underbar tant.

Reinfeldt meddelar att vi behöver jobba till 75 för att klara pensionskostnaderna. Sannolikt behöver vi jobba tills vi flyttar in till äldreboendet för att klara kostnaderna för framtidens äldreomsorg om den ska se ut som idag.

Det jag konstaterar nu, efter 30 års arbete inom vård och omsorg, är att väldigt mycket har förändrats. Om ytterligare 30 år kanske en del av arbetet utförs av vänliga robotar.

Det kommer att bli bra. Då kan specialutbildad personal ägna sig åt mig och mina behov av hjälp. Som att ställa in glasögonen med inbyggd teknik för att se hur barnbarnen har det på sin jordenruntresa, eller prata med mina gamla vänner som bor lite här och där i världen. Om det är en robot som städar, och hjälper mig på toa så är det bara bra.

Ja, även jag som är 60-talist vägrar att bli gammal. Däremot kommer jag förhoppningsvis att bli äldre och äldre. Vi behöver redan nu förbereda äldreomsorgen för förändringar. Att leva i förändring, och att systematiskt arbeta med förändring ger de möjligheter som behövs.

Av Tommy - 19 februari 2012 16:33

Forskardag om äldre och äldreomsorg

 

Ledarskap och styrning i äldreomsorgen

Datum: 21 mars 2012
Tid: klockan 13-16
Plats: Aula Svea, Sveavägen 160, Stockholm

För 13:e året i rad anordnar Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet en forskardag om äldre och äldreomsorg. Årets tema är "Ledarskap och styrning i äldreomsorgen". Institutionens lärare och forskare presenterar sina studier av vad som krävs av cheferna i äldreomsorgen, och om vad stöd från chefen betyder för personalen i deras krävande arbete. Vi får också en belysning av vad de nya styr-och driftformerna med konkurrens, kundval och privatisering innebär för äldreomsorgen.

Webbadress: www.socarb.su.se/forskardag

Registrering: Anmälan före 12 mars till forskardag@socarb.su.se

Arrangör: Institutionen för socialt arbete - Socialhögskolan

Kontaktperson: Palle" title="http://gun-britt.trydegard@socarb.su.se">Palle" target="_blank">gun-britt.trydegard@socarb.su.se">Palle Storm; Gun-Britt Trydegård

Av Tommy - 19 februari 2012 16:31

Äldreomsorgens behov i Vännäs måste prioriteras

Enligt en rapport av Ulrika Lorentzi från november 2011 har sedan 1980-talet den offentligt finansierade äldreomsorgen minskat dramatiskt samtidigt som andelen äldre i befolkningen har ökat kraftigt. Andelen äldre, 80 år och äldre, som får offentlig äldreomsorg har minskat från 62 procent 1980 till 37 procent 2006.

I takt med att den offentligt finansierade äldreomsorgen har dragit sig tillbaka har de äldres anhöriga tagit ett större omsorgsansvar. Framför allt har de äldres döttrar ökat sina insatser. Nästan en tredjedel av de hemmaboende äldre, 75 år och äldre, med hjälpbehov som städning, tvätt, matinköp, matlagning eller bad/dusch får den här hjälpen av en dotter. Ungefär 14 procent får hjälpen av en son. Denna utveckling står i direkt strid med arbetet för ett jämnställd samhälle.
 
Anhörigomsorgen är inte gratis, varken för de som ger omsorg eller för samhället. Uppskattningsvis 100 000 personer anger vård av anhörig som främsta skäl till att de gått ned i arbetstid eller helt slutat arbeta.
 
Centerpartiet i Vännäs konstaterar att vår kommun inte är något undantag när det gäller denna beskrivning. Utvecklingen har inte med att Socialtjänstlagens formuleringar om rätt till bistånd har ändrats. Det handlar istället om att praxis har ändrats i kommunerna för vad som är rimligt att bevilja hjälp med eller när hjälpen kan tillgodoses på annat sätt. Skärpta kommunala riktlinjer har gjort det svårare att få äldreomsorg.
 
Denna utveckling kommer nu ytterligare att förstärkas med landstingets (s+mp) neddragningar av vårdplatser på NUS och geriatriken. Ett beslut som innebär en övervältring av äldresjukvård på kommunerna. Ett oacceptabelt beslut för både vårdtagarna, anhöriga och kommunerna.
 
I slutändan handlar givetvis denna utveckling om vilka resurser som tilldelas kommunens olika verksamheter. Snäva budgetramar för Vård- och omsorg har gjort att äldreomsorgen har hanterats hårdare än övriga verksamheter. Detta beror inte på att politiken har velat prioritera områden som individ- och familjeomsorg/handikappomsorg och därmed prioriterat ned äldreomsorgen. Det handlar istället om att dessa områden omfattas av LSS (lagen om stöd och service) och är en rättighetslag. Det är inte Socialtjänstlagen som reglerar äldreomsorgen.
 
Centerpartiet i Vännäs accepterar inte en samhällsutveckling med en tvingande anhörighetsomsorg. Vi vill att det valet ska vara upp till den anhörige.
 
Centerpartiet i Vännäs anser att för att fler ska kunna arbeta är det lika viktigt att samhället kan erbjuda en bra och trygg äldreomsorg som en bra och trygg barnomsorg. Anhörigomsorg är också en viktig genusfråga då det i första hand handlar om kvinnor som vårdar/hjälper sina anhöriga.
 
Centerpartiet i Vännäs kommer i 2013 års budgetarbete att prioritera äldreomsorgen. Allt för att få möjlighet att utveckla och höja kvalitén för våra ca 1700 pensionärer som i större eller mindre omfattning har behov av äldreomsorg.
Av Tommy - 19 februari 2012 16:27

Har du en närstående med demens?

 
 
Välkommen till anhörigträff med inriktning mot demens den 20 februari klockan 13.30—15.30 Träffa andra i liknande situation och få råd och stöd.
 
 
Anhörigträffen leds av anhörigsamordnare Agneta Norlund tillsammans med Lena Månsson från frivilligcentralen. Lena Månsson är arbetsterapeut och har lång erfarenhet av arbete inom bland annat demensvård.

Vi träffas i studierummet på aktivitetshuset Karidal. Det krävs ingen föranmälan.

Känns det svårt att gå hemifrån och lämna din närstående ensam? Kom båda, avlösning finns på plats.  

Eslövs kommun ordnar regelbundet träffar för dig som anhörig.
Läs mer om Karidals öppenverksamhet.  

Vid frågor kontakta Agneta Norlund, telefon 0413-622 46

Aktivitetshuset Karidal
Tröskevägen 2, Eslöv

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards