Alla inlägg den 29 februari 2012

Av Tommy - 29 februari 2012 11:31

(webböversatt)

Forskare Testa Sugary lösning på Alzheimers sjukdom

ScienceDaily (28 februari 2012) - Fördröjd eller förhindra utvecklingen av Alzheimers sjukdom, en dödlig hjärna tillstånd förväntas att slå en i 85 människor i världen år 2050, kan vara så enkelt som att se en hjärna proteinets socker nivåer bibehålls.


 

Det är slutsatsen sju forskare, däribland David Vocadlo, en Simon Fraser University kemi professor och Kanada forskning ordförande i Chemical Glycobiology, gör i det senaste numret av Nature Chemical Biology .

Tidningen har publicerat forskarnas senaste papper "Öka O-GlcNAc saktar neurodegeneration och stabiliserar tau mot aggregering."

Vocadlo och hans kollegor beskriver hur de har använt en hämmare de har kemiskt skapat - Thiamet-G - för att stoppa O-GlcNAcase, en naturligt förekommande enzym, från förbruka proteinet Tau av socker molekyler.

"Den allmänna tänkande inom vetenskapen", säger Vocadlo, "är att Tau stabiliserar strukturer i hjärnan som kallas mikrotubuli. De är ungefär som motorvägar inuti cellerna som gör att cellerna att flytta runt saker."

Tidigare forskning har visat att bindningen av dessa socker molekyler till proteiner, såsom Tau i celler är väsentlig. I själva verket säger Vocadlo, forskare har försökt men misslyckats med att bakre möss som inte har dessa sockermolekyler bundna till proteiner.

Vocadlo, en skicklig schackspelare på sin fritid, är att ha stor framgång schackmatt besvärliga enzymer med hämmare han och hans elever skapar i SFU kemin institutionens laboratorium of Chemical Glycobiology.

Forskning innan Vocadlo-talet har visat att klumpar av Tau från en Alzheimer hjärna har nästan inget av detta socker fäst vid dem, och O-GlcNAcase är det enzym som beröva dem.

Sådan klumpning är en tidig händelse i utvecklingen av Alzheimers sjukdom och antalet klumpar korrelera med sjukdomens svårighetsgrad s.

Scott Yuzwa och Xiaoyang Shan, grad studenter i Vocadlo labb, funnit att Thiamet-G block O-GlcNAcase från att avlägsna sockerarter av Tau i möss som drack vatten med en daglig dos av inhibitorn. Yuzwa och Shan är co-första författarna på detta papper.

Forskargruppen fann att möss som fick inhibitorn hade färre klumpar av tau och underhållas friskare hjärnor.

"Detta arbete visar med inriktning på enzymet O-GlcNAcase med hämmare är en ny potentiell metod för behandling av Alzheimers", säger Vocadlo. "Detta är mycket viktig eftersom hittills finns det inga behandlingar för att bromsa utvecklingen.

"Många insatser krävs för att ta itu med denna sjukdom och olika tillvägagångssätt bör eftersträvas för att maximera chansen att framgångsrikt bekämpa den. På kort sikt måste vi utveckla bättre hämmare av enzymet och testa dem i möss. När vi har bättre inhibitorer, kan de kliniskt testad.

Av Tommy - 29 februari 2012 09:57

Intensiv debatt om privat eller offentlig omsorg

Text: Gert Ljungqvist
Publicerad 27 februari 2012 22.30 Uppdaterad 27 februari 2012 22.39

Simrishamn.
Efter en mycket intensiv debatt om privat eller kommunal äldreomsorg skickades frågan tillbaka till socialnämnden.

FI:s Gudrun Schyman höll ett flammande tal där hon ifrågasatte varför fullmäktige skulle ge socialnämnden klarsignal till privatisering av äldreboenden.

- Varför måste kommunen leka affär? undrade hon retoriskt. Äldreomsorgen är illa rustad för att leka affär. Det är den mest slimmade tjänsten vi har, personalen har de sämsta lönerna och otrygga tjänster.

Bakgrunden var att socialnämnden måste spara för att få budgeten i balans. Genom att konkurrensutsätta omsorg i två distrikt skulle 2,8 miljoner kronor kunna sparas, menar socialnämnden. Detta var också den styrande majoritetens förslag.

- I dag har vi två boenden som drivs av privata företag, berättade Stefan Lamme (M). Där är de boende nöjda. Kommunen har en miljon kronor lägre kostnader räknat på varje boende årligen.

Han menade att kommunen har erfarenhet av privat vård och omsorg. Eftersom oppositionen ifrågasatte att man kunde spara genom att privatisera.

- Detta löser inte budgetkrisen, sa Pia Ingvarsson (S). Vi vill ha verksamhet utan vinstintresse.

Anders Arenhag (V) menade att inget visar att privata boenden är bättre.

- I vår egen kommun finns exempel på att personalen på privata boenden beläggs med munkavle.

Siv Bildtsén (MP) tyckte det var ohederligt att ta beslutet innan den statliga utredningen om ökad insyn och skattepengar till skatteparadis var klar. Hon föreslog återremiss i väntan på utredningen. S, FI, MP och V röstade för en minoritetsåterremiss vilket också blev beslutet.

Av Tommy - 29 februari 2012 09:56

Alliansen: Inför en kvalitetsinspektion för äldreomsorgen i Umeå!

Nedanstående pressmeddelande har Alliansen i Umeå skickat ut nu på morgonen.

Pressmeddelande 2012-02-28:

Alliansen vill inrätta en kommunal kvalitetsinspektion för äldreomsorgen i Umeå

Äldreomsorgen runt om i landet har under den senaste tiden varit utsatt för hård granskning. Debatten kring kvaliteten inom äldreomsorgen har debatterats, så också i Umeå. Alliansen i Umeå föreslår i en motion till fullmäktige att kommunen inrättar en central trygghets- och kvalitetsinspektion för äldreomsorgen. Enheten ska bl.a ha till ansvar att göra inspektioner på äldreboenden för att säkerställa trygghet och kvalitet.

Redan i dag sker vissa uppföljningar och inspektioner inom äldreomsorgen i Umeå. Det finns även ett flertal olika sätt för att lämna klagomål, detta kan till exempel göras på nätet eller via telefon. Det som kommunen dock har saknat är en central enhet som systematiskt har arbetat med att inspektera, granska och följa upp kvaliteten och utvecklingen inom kommunens äldreomsorg. Samtidigt utvecklas på så sätt en viktig kunskapsbank om äldreomsorgens kvalitet.

- Den nya enheten, som ska arbeta med att ta fram en helhetsbild av äldreomsorgen i kommunen, kommer också att ge viktig information om hur vi långsiktigt kan arbeta för att förebygga brister och uppnå högsta möjliga kvalitet. Vi kommer även att veta exakt vilka aktörer eller verksamheter som behöver stöd i sitt förebyggande arbete för att risker inte ska kunna uppstå, säger Alliansens gruppledare i en gemensam kommentar.

Inspektionerna ska ske såväl anmälda som oanmälda, och de ska genomföras på både kommunala och privata enheter för att kunna säkerställa trygghet och kvalitet inom äldreomsorgen.

Av Tommy - 29 februari 2012 09:52

Äldreomsorg på Nipgården

 

Relaterat

I en insändare 13/2 uttrycker skribenten oro över vad som ska hända med boende på Nipgården i Ramsele. Från kommunens sida har vi varit och är tydliga med att Nipgården inte kommer att användas till något annat än service och omsorg. Rykten att Nipgården ska förvandlas till boende för ”vindkraftsgubbar” vill jag kraftigt dementera. Verksamheten fortsätter för de äldre som bor på Nipgården. Maten kommer fortsatt att lagas på plats och omsorgen kommer att vara lika god som tidigare.

Jag vill vara så tydlig som det bara går – ingen kommer att tvingas att flytta från Nipgården och förändringen påverkar inte vården och omsorgen. Jag vill även vara tydlig med att personalen på Nipgården inte kommer att sägas upp utan erbjudas andra tjänster inom äldreomsorgen.

Jag vill ännu en gång vara tydlig med varför Nipgården upphör som särskilt boende och omvandlas till trygghetsbostäder av Solatum Hus och Hem – genom denna förändring kan vi,

• Rusta verksamheten inför framtiden då antalet äldre med behov av omsorg kommer att öka stort.

• Öka valmöjligheterna för äldre genom att göra det möjligt att flytta till trygghetsbostäder med Solatum som hyresvärd och inte bara hänvisa till de insatser som kommunen kan erbjuda.

• Göra det möjligt för Solatum att tillfredsställa den stora efterfrågan som finns bland äldre på trygghetsbostäder.

• Minska trycket på våra dyraste och mest personalintensiva vårdplatser.

• Anpassa antalet platser på särskilda boenden till det faktiska behovet och inte längre behöva erbjuda äldre att flytta från en kommundel till en annan.

• Satsa på dagverksamhet för dementa i hela kommunen.

Slutligen vill jag understryka att den ryktesspridning som uppstår med jämna mellanrum skapar oro bland äldre, deras anhöriga och personalen. Jag har själv deltagit på ett antal möten, debatter och diskussioner om Nipgården och min dörr står fortsatt öppen för alla som har frågor. Nästa gång rykten eller frågeställningar uppstår kontakta gärna mig eller någon annan medarbetare inom Vård- och äldreförvaltningen på Sollefteå kommun så svarar vi gärna på alla frågor och funderingar.


John Åberg

ordförande vård- och äldrenämnden

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards