Alla inlägg den 1 februari 2012

Av Tommy - 1 februari 2012 11:08

Goda resultat för skola och äldreomsorg

Ljungby kommun hör till de kommuner i landet som erbjuder bäst utbud av service för personer funktionshinder. Dessutom har både skola och äldreomsorg bra resultat i jämförelse med andra kommuner.

Det visar kvalitetsredovisningen Kommunens kvalitet i korthet 2011.

Det är första gången Ljungby kommun är med i kvalitetsredovisningen Kommunens kvalitet i korthet. Undersökningen genomförs av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och totalt deltog 160 kommuner 2011.

Syftet med undersökningen är att få fram ett underlag för dialog mellan politiker och  medborgare om kommunens kvalitet men också att hitta  förbättringsområden.

Totalt ingår 39 mått i kvalitetsredovisningen och det som undersöks är tillgänglighet, trygghet, delaktighet och information, effektivitet och samhällsutveckling.

Det finns några mått där Ljungby kommun inte har lämnat något resultat. Det beror bland annat på att det är första året som vi deltar och att vi därför inte kunnat genomföra alla mätningar som krävs.

Tyvärr finns det också ett tryckfel i resultatrapporten. Trots att kommunen inte har rapporterat in något resultat när det gäller återvinning av hushållsavfall står det i rapporten att kommunen återvinner 93 procent.

Sveriges kommuner och landsting kan du läsa mer om Kommunens kvalitet i korthet.

Hela resultatrapporten Kommunens kvalitet i korthet 2011 hittar du här.

Inom den närmaste månaden kommer vi att redovisa kommunens resultat samt kommentarer från våra ledande politiker på www.ljungby.se.

Av Tommy - 1 februari 2012 11:06

Personalbrist inom äldreomsorgen

SKELLEFTEÅ Det råder personalbrist på kommunens äldreboenden. Orsaken är att de som arbetar inom omsorgen har fått en ökad arbetsbörda i form av andra kringsysslor, högre krav på dokumentation är ett exempel.

Kommunens äldreomsorg gjorde under förra året på uppdrag av socialnämnden en utredning om personaltätheten. Då kom man fram till att det finns ett behov av en förstärkning av personal vid äldreboenden vid måltider och helger, kostnaden blev beräknad till 17 miljoner kronor. De senaste åren har budgeten varit densamma för de särskilda boendena för äldre, förutom en viss löneökning hos personalen.

Mindre tid
Under de senaste åren har personalen fått mer att göra, till exempel är kravet på dokumentation mycket högre nu, vilket innebär att personalens tid för brukarna har minskat. Ett av målen för i år är därför att öka bemanningen på kommunens äldreboenden, men samtidigt saknas pengarna.
– Det som går att göra inom ramen för befintlig budget är klart begränsat, konstaterar socialnämnden i ett pressmeddelande.

Av Tommy - 1 februari 2012 11:04

c

Text: Marika Anjou
Publicerad 31 januari 2012 6.30 Uppdaterad 31 januari 2012 8.59

 

Stadsdelen Limhamn-Bunkeflo ansåg inte att den snart 90-åriga kvinnan behövde närhet till personal dygnet runt och sade nej till hennes ansökan om vårdboende.

Endast genom särskilt boende kan hon uppnå en ”skälig levnadsnivå” kontrade förvaltningsrätten och gav stadsdelen bakläxa, sedan kvinnan överklagat beslutet.

Men förvaltningsrätten var inte enig, dess ordförande meddelade skiljaktig mening och ansåg att socialtjänsten kunde ta hand om kvinnans behov av hjälp och stöd.

Den canceropererade kvinnan har framfört att hon mår allt sämre framför allt på grund av begynnande demens, att hon inte klarar sin medicinering med 24 tabletter om dygnet, att hon sällan kan lämna hemmet och oroar sig för olycksfall.

Förvaltningsrätten har tagit hänsyn till hennes känslor av ensamhet och oro och hennes tilltagande isolering.

Av Tommy - 1 februari 2012 11:01

Sorgligt dålig omsorg

Text: Mats Skogkär
Publicerad 1 februari 2012 0.03 Uppdaterad 1 februari 2012 0.03

Mats Skogkär.
         Några notiser kan säga mycket.
På ett äldreboende i Jönköpings län låses dementa in nattetid och lämnas åt   sig själva.
En vårdare på ett äldreboende i Halmstad åtalas för att ha misshandlat en   85-årig kvinna.
 

Två undersköterskor på ett äldreboende i Norrköping misstänks ha misshandlat   och kränkt flera åldringar, bland annat en 101-årig kvinna.

På ett äldreboende i Kramfors får den som inte orkar duscha när personalen   dyker upp vänta en vecka innan en ny chans erbjuds.

En dement kvinna på ett äldreboende i Jönköping, som lämnats utan tillsyn, får   en krok till en mobil lift genom hakan och munnen.

I Vetlanda tvingas personal vid hemtjänsten använda skoskydd istället för   engångshandskar.

Gemensamt för dessa fall, hämtade ur de senaste veckornas nyhetsflöde, är att   det handlar om kommunal omsorg.

I Caremaskandalens spår går drevet mot privata alternativ. Då kan notiser som   dessa framkalla något av en aha-upplevelse: även den offentliga omsorgen har   alltså sina brister.

Alla missförhållanden kan inte förklaras av giriga riskkapitalisters   hänsynslösa profitjakt.

Vårdföretaget Carema har blivit själva sinnebilden – inte för avarter inom   vård och omsorg i privat regi utan för all omsorg i privat regi.

Men när Aftonbladet i höstas utsåg landets tjugo bästa respektive sämsta   äldreboenden fanns tre privata inrättningar med bland de bästa. Det   motsvarar väl den privata äldreomsorgens andel av marknaden – cirka 14   procent.

På sämstalistan var samtliga tjugo äldreboenden kommunala.

Socialdemokraterna var med och öppnade för privata alternativ inom vård, skola   och omsorg. Men motståndet mot privatiseringar inom partiet lever kvar och   lever upp. Vinster i välfärden ska inte tillåtas, heter det, vilket lär   innebära att det inte blir många privata alternativ kvar.

Det är bra att debatten uppstått. Bra och nödvändigt. All privatisering har   inte fungerat bra. Verksamheter har sålts ut till vad som liknar   underpriser. Det finns åtskilliga exempel på geschäft – inom vård och omsorg   men också i friskolesvängen.

Det sticker i ögonen när stora koncerner med höga avkastningskrav – vars   verksamhet drivs av skattemedel – lyfter över vinsten till bolag i   skatteparadis.

Men med de politiska vindar som nu blåser allt starkare är det lätt att glömma   att jakten på privat vinst och jakten på kommunala besparingar kan få   likartade konsekvenser.

Utan valfrihet, utan alternativ, är den som behöver vård och omsorg hänvisad   till vad den offentliga sektorn erbjuder. Det är inte nödvändigtvis ett öde   värre än döden, men heller inget man alltid önskar vare sig andra eller sig   själv.

Av Tommy - 1 februari 2012 10:58

”Ingen ökad personalomsättning”

Publicerad: 1 februari 2012

LÖT
”Personalomsättningen runt de demenssjuka ökar inte”.
Det slår socialchef Lisa Crocker och Christina Bengtsson från demensteamet fast i ett pressmeddelande.

Under vintern har det i lokalpressen varit flera artiklar om framtiden för Klockargårdsverksamheten i Löt. Lisa Crocker och Christina Bengtsson anser att det framkommit många felaktigheter och vill med det pressmeddelande de ställt samman ta fram fakta.
Den främsta kritiken rör att det blir ökad personalomsättning, något som alltså inte blir fallet enligt Crocker/Bengtsson.
”De personalförändringar som kommunen nu tvingats göra, visserligen snabbare än väntat, eftersom medarbetare blivit sjukskrivna och verksamheten måste bedrivas, innebär följande:
Personalomsättningen runt de demenssjuka ökar inte. Den minskar eftersom fyra specialutbildade undersköterskor, varav en heltid på Klockargården, sköter verksamheten – några av dessa möter också gästerna i deras hemmiljö när de arbetar del av sin tid i hemtjänsten.


BEKLAGLIGT
Tidigare arbetade en utbildad och en outbildad undersköterska tillsammans med vikarier från både hemtjänst och bemanningspool, en lägre kompetens och ett större antal personer runt de demenssjuka”.
Crocker/Bengtsson tycker det är beklagligt att felaktig information skapat oro hos de demenssjuka och deras anhöriga och uppmanar de som undrar över framtiden för dagverksamheten på Klockargården att höra av sig direkt till dem.
De riktar kritik mot bland andra demensförbundets ordförande Stina-Clara Hjulström, som de anser sig uttalat sig om nyordningen utan att ha alla fakta.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards