Alla inlägg den 16 februari 2012

Av Tommy - 16 februari 2012 10:36

Trygghet åt Stockholms äldreomsorg

Skriven av Caroline Meyer den 2012-02-09 kl 15:05:33

Stockholm kommun väntar inte längre på regeringens beslut, till våren öppnas en central kvalitets- och trygghetsinspektion som kommer att granska äldreomsorgen i huvudstaden. Enheten kommer att arbeta för att förebygga brister från att ske som drabbar de äldre.

Inom äldreomsorgen i Stockholm är det omkring 27 000. Verksamheten har haft brister samt fått mycket kritik. Eftersom det varit flera fall där de äldre patienterna farit illa har folk blivit upprörda. Det har därför varit önskemål om att äldreomsorgen ska granskas och inspekteras så att de äldre får ha det bra utan att behöva oroas. I Sverige blir andra välfärdsområden granskade och säkerställda så att verksamheterna fungerar som de ska, men äldreomsorgen har saknat en myndighet som kontrollerar tillståndet. 

I Stockholm kommun väntar man inte längre på att staten ska göra något åt problemet, under våren kommer en central kvalitets- och trygghetsinspektion inrättas i huvudstaden. Den ska granska kvalitén hos äldreomsorgen och säkra samt förbättra tillståndet som varit bristande.

Enheten kommer arbeta fram en helhetsbild av äldreomsorgen där man kommer kunna se vad som behövs förbättras för att verksamheten ska vara av bästa kvalité. Vid inspektionen av äldreomsorgen kommer läkare, geriatriker, sjuksköterkor och demensexperter att närvara. På enheten kommer personer med medicinsk kunskap arbeta med erfarenhet av äldre människor och det kommer vara möjligt att lämna anonyma klagomål om äldreomsorgen till dem. Det skriver Sten Nordin (M), finansborgarråd och Joakim Larsson (M), äldreborgarrråd i Stockholm stad i Dagens Nyheter.

Av Tommy - 16 februari 2012 10:34


OM DEMENS. Silviahemmets Margareta Skog har bjudits in av Ånge kommun för att prata om hur man bemöter dementa.

Foto:
Micke Engström

Författare föreläser om demens

”Ibland är det vi som vårdpersonal som skapar situationen”.
Det säger Margareta Skog, rektor på Silviahemmet, och just nu på besök i Ånge för att föreläsa om hur man bemöter demenssjuka.

 

Relaterat

Det är Ånge kommuns demensteam som sett till att författaren till skriften ”Råd till dig”, en slags första hjälpen vid bemötande av demenssjuka, under ett par dagar kommer att befinna sig i västra Medelpad.


Skapar själv situationen

– Vi behöver mera kunskap kring demens, så därför har vi bjudit hit Margareta Skog som ska föreläsa för alla som jobbar inom vården samt grupper som anhörigvårdare och gymnasieelever, säger Ulla Engström, som står bakom inbjudan.

Till vardags är Margareta Skog samordnare för vårdutvecklingen på Karolinska universitetssjukhuset och rektor på stiftelsen Silviahemmet, men det blir också en hel del föreläsningar mellan varven.

– Jag kommer bland annat visa på att det ibland är vi som vårdpersonal som själva skapar situationen, ofta genom det språk vi använder, förklarar Margareta Skog.


Tänker inte abstrakt

Ett exempel är ordet ”kanon” i meningen av att någonting är bra.

– Men en person med demens tänker inte abstrakt längre utan ser en bild av en kanon framför sig vilket så klart blir förvirrande, säger Margareta Skog.

Totalt kommer cirka 300 personer delta i föreläsningarna som avslutas idag.

Av Tommy - 16 februari 2012 10:31

Victum vinner nytt vårdkontrakt

Utbildningsföretaget Victum blir vårdbolaget Victum. Efter att ha tagit över Bokhöjden i Hjärnarp vann Helsingborgsföretaget nu även kontraktet på KVS i Vejbystrand. Nyligen gavs också besked att Höganäs kommun vill ha Victum i Viken.



ÄNGELHOLM.   För två år sedan fick Victum kontrakt på att driva Bokhöjden i Hjärnarp, ett av de mindre vårdhemmen i kommunen inriktat på svårt dementa. Bokhöjden var det första boendet för Helsingborgsbaserade familjebolaget. Det har tidigare ägnat sig åt utbildning inom vård.

Erfarenheterna från Bokhöjden har varit goda. Sedan dess har bolaget vunnit anbudstävlingar på ett vårdhem i Uppsala och Vikhaga i Höganäs kommun. Där skulle övertagande ske i maj, men vårdjätten Attendo som utmanat Höganäs kommun om driften av Vikhaga har överklagat upphandlingen.

I Ängelholms kommun finns också Victum med när det gäller hemtjänst i Hjärnarp. Nyligen togs beslut att de kommunala vårdhemmen i Hjärnarp, Åshaga och Paviljongen, ska konkurrensutsättas sedan Victum utmanat kommunen. Troligen blir den upphandlingen klar under hösten.

– Bokhöjden var det första vårdhemmet för oss. Det har varit både spännande och givande, fast volymen är för liten. Det är svårt att ha anställda för mer specialiserade arbetsuppgifter. Därför vill vi utvidga, säger Lena Scher, VD på Victum.

Efter onsdagens möte i socialnämnden fick Victum besked att de troligen även får kontrakt på KVS, som Kosmo drivit de senaste åren.

Sex bolag lämnade anbud. Som tidigare är det i slutänden priset per vårdplats och dygn som avgör. Men då har kommunen ställt en rad detaljerade kvalitetskrav både när det gäller bemanning och ekonomi.

Vid den här senaste upphandlingen har de ekonomiska kraven höjts ytterligare efter kommunens erfarenheter från tidigare entreprenörer på Solängen och Willan. På Solängen fick Attendo gå in tidigare än beräknat och Willan togs tillfälligt tillbaka av kommunen sedan 3 O fått ekonomiska problem.

Nu måste alla vårdbolag som vill ha kontrakt garantera minst en månads drift utan inkomster från kommunen. Pengarna ska finnas antingen som eget kapital eller i form av garantier.

På KVS i Vejbystrand handlar kontraktet om 15 demensplatser och 18 vanliga vårdhemsplatser. En plats har försvunnit sedan förra upphandlingen. Kommunen ska i genomsnitt betala 1 370 kronor per dygn och plats, vilket är en höjning med 40 procent mot i dag.

– Priserna ligger på en helt annan nivå jämfört med förra omgången av upphandlingar. Sådana kontrakt skrivs inte längre, inga vårdbolag går in och lägger anbud med underpriser för att komma in, säger Lotta Karlsson, upphandlingsansvarig på socialförvaltningen.

– Jättekul besked för oss. Får vi kontraktet kan det innebära en viss samordning med Bokhöjden. Det är ju inga långa avstånd säger Lena Scher.

Kontraktet skrivs tidigast om tio dagar om ingen överklagar. Planerat skifte mellan vårdbolagen är 16 september, och kontraktet löper i tre år med möjlighet till tre års förlängning. De som nu jobbar på KVS kan då gå över till Victum.

hd.se/anders-davidsson/" href="/anders-davidsson/">Anders Davidssonanders.davidsson@hd.se0431-842 69

Av Tommy - 16 februari 2012 10:28

Äldreboende lamslaget efter elavbrott

Publicerat: kl
06:36
, Nyheter P4 Östergötland
Kommentera

Efter ttn långvarigt elavbrott på äldreboendet Kvillinge äldrecentrum i
Norrköping i december slår nu chefen på enheten larm till kommunen. Eftersom
reservkraft inte fanns slutade både de äldres larm, hissarna och branddörrar på
äldreboendet att fungera.

I slutet av december drabbades flera områden i länet av flera timmars
elavbrott och på Kvillinge äldrecentrum strax utanför Norrköping fick personalen
stora problem. En av de viktigaste funktionerna som slogs direkt ut vid
avbrottet var larmsystemet för de äldre.

– Larmfuktionen slås ut vid elavbrott. När brukarna larmar så får vi bara ett
meddelande om systemfel så vi kan inte se vem som larmar och behöver hjälp,
säger Tina Boström, enhetschef på äldreboendet.

Att vi blir mer och mer beroende av el är ett faktum och
många har varit med och sett hur svårt det är och få något gjort hemma när
strömmen försvinner. Men på ett äldreboende kan problemen blir betydligt större
när man har ett stort antal äldre och dementa som är i ständig behov av hjälp
och tillsyn. Elförsörjning får ett helt annat innebörd när allt ifrån
larmsystem, telefoner, belysning, värme och de boendes hjälpmedel drivs med
el.

– Vi är jätteberoende av att det finns el på ett äldreboende där vi vårdar 45
människor, säger Tina Boström.

Plötsligt mitt i natten försvann elen. Branddörrarna slogs
igen, datorer, telefoner, de äldres larm och hissarna slutade att fungera. Det
blev kallt i huset och det fanns inte heller något varmvatten. Tre personer i
nattpersonalen tvingades springa i mörka korridorer mellan de 45 boende för att
se till att de mår bra och inte skadat sig. Det enda lyset de hade var en
ficklampa och ljuset från sina mobiltelefoner. Tina Boström vill inte ens
fundera på vad som skulle hända om det hade börjat brinna.

– Jag törs inte tänka på vad som kunde ha hänt. Det kunde ha hänt i och med
att man tänder väldigt mycket ljus, och när personalen springer mellar
avdelningar så kan ett ljus ramla.

Nu har Tina Boström skrivit till kommunen i hopp om att
kommunledningen gör något åt bristerna.

– Efter det här så tycker jag att det är prioritet nummer ett att
äldreboenden får någon form av elkraftverk eller en backup. Så här ska det inte
vara.

Av Tommy - 16 februari 2012 05:30

(webböversatt)

Kognitiv stimulans fördelaktigt i demens

ScienceDaily (14 Feb 2012) - kognitiv stimulans behandlingar ha gynnsamma effekter på minne och tänkande hos personer med demens, enligt en systematisk granskning av Cochrane forskare. Trots farhågor om att kognitiva förbättringar inte kan motsvaras av förbättringar i livskvalitet, konstaterade översynen också positiva effekter för välbefinnandet.


 

Det finns en allmän uppfattning att verksamhet som stimulerar sinnet bidra till att bromsa dess nedgång hos personer med demens. Kognitiv stimulans ger människor med demens med aktiviteter som syftar till att stimulera tänkande, minne och sociala interaktion, i syfte att fördröja försämring av demens symptom. År 2011 rekommenderade World Alzheimers rapport att kognitiv stimulering rutinmässigt ska erbjudas till personer med tidig demens. Har dock ökat intresse för dess användning i demens under de senaste åren lett oro dess effektivitet och eventuella negativa effekter på välbefinnande.

Översynen, som publicerades i The Cochrane Library inkluderade 15 randomiserade kontrollerade studier med 718 personer med mild till måttligt svår demens, främst i form av Alzheimers sjukdom eller vaskulär demens. Deltagarna behandlades i små grupper och deltar i olika aktiviteter, från diskussioner och ordspel på musik och bakning. Alla aktiviteter var utformade för att stimulera tänkande och minne. Förbättringar vägdes mot de som ses utan behandling, med "standard behandlingar", som skulle kunna omfatta medicin, dagvård eller besök från lokala psykisk hälso-och sjukvårdspersonal, eller i vissa fall alternativa verksamheter såsom tittar på TV och sjukgymnastik.

"De mest slående resultaten i denna genomgång är de som rör de positiva effekterna av kognitiv stimulering på utfallet i kognitiva test", säger huvudförfattaren, Bob Woods, av Dementia Services Development Centre Wales, vid Bangor University i Bangor, Storbritannien. "Dessa resultat är kanske den mest konsekventa hittills för psykologiska interventioner hos personer med demens."

De som fick kognitiv stimulans ingrepp gjorde signifikant högre i kognitiva funktionstester, som mäter förbättringar i minnet och tänkandet. Dessa fördelar fortfarande ses en till tre månader efter behandling. Dessutom har positiva effekter på socialt samspel, kommunikation och livskvalitet och välbefinnande observerats i ett mindre antal av försöken, baserad på självrapporterad-eller vårdare-rapporterade åtgärder.

I en studie hade familjemedlemmar utbildade för att ge kognitiv stimulering på ett ett-till-en-basis, utan extra belastning på börda på rapporterade vårdgivare. "Att engagera anhörigvårdare i leveransen av kognitiv stimulering är en intressant utveckling och förtjänar ytterligare uppmärksamhet", säger Woods.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards