Alla inlägg den 26 februari 2012

Av Tommy - 26 februari 2012 09:52

Vi prioriterar god äldreomsorg

Replik. Nej, vi är inte arroganta bara för att vi inte delar Freddy Jensens analys och idéer om äldreomsorgen i Varberg, skriver Christofer Bergenblock, Susanna Thunberg och Vivianne Johansson, alla kommunfullmäktigeledamöter (C) i Varberg och nuvarande eller före detta ledamöter av socialnämnden. Freddy Jensen skrev 22/2.

Säkert var det många både i lokalen och framför TV-skärmarna som förvånades över Freddy Jensens (V) sätt att bedriva debatt i kommunfullmäktige den 14 februari när vi diskuterade äldreomsorg. Jensen kunde svårligen behärska sig och slängde ur sig invektiv och anklagelser från talarstolen, en debatteknik som han fullföljer även här i HN. Grundfrågan – som handlar om äldreomsorgen – är dock för viktig för att slarva bort på Jensens sandlådekäbbel.

Äldreomsorgen är som bekant en av de frågor som vi i Centerpartiet prioriterat genom åren och även kommer att prioritera framgent. Vi eftersträvar en god äldreomsorg som präglas av kvalitet, valfrihet och självbestämmande, och en omsorg som ska finnas i kommunens alla delar.

Debatten i fullmäktige handlade huvudsakligen om kvaliteten i äldreomsorgen, vilken en enig socialnämnd sedan 2004 valt att styra via riktlinjer kallade ”Basutbud och Kvalitetskrav”. I dessa riktlinjer anges bl a att det alltid ska finnas personal i den boendes närhet och att man alltid ska kunna få kontakt med personal vid behov. Riktlinjerna är tydliga, men inrymmer naturligtvis ett visst mått av tolkning.

Eftersom vårdtyngden varierar och boendena har olika utformning skulle gemensamma bemanningsregler på förvaltningsnivå knappast vara verksamheten till hjälp. Även om det kommer statliga regler framöver, vilar ändå ett stort ansvar på ansvarig chef att tillse att man har rätt bemanning i olika situationer. Något som redan stipuleras i nämndens kriterier.

Det viktiga är att tillse att kriterierna verkligen följs, vilket är ett ansvar som delas av all personal och som följs upp via utvecklings- och kvalitetsavdelningen. Granskningen av kvaliteten är även en av politikens viktigaste uppgifter och som politiker gäller det att få helhetsbilden klar för sig, d v s att väga ihop granskningar, kundundersökningar och berättelser ifrån allmänheten till en så rättvis bild som möjligt. Vår gemensamma bild är att vi har en god äldreomsorg och en engagerad personal i Varberg, men att det naturligtvis kan bli ännu bättre.

Jensen väljer istället att måla upp en bild där ”äldre lämnas utan tillsyn, får vänta på hjälp, skadar sig, tvingas upp på morgonen och tvingas i säng på kvällen”. Generella slutsatser, som vi tror få i omsorgen skulle känna igen sig i eftersom det i så fall betyder att man systematiskt åsidosätter gällande regelverk. Vidare påstår Jensen att ”man sätter inte in vikarier om någon blir sjuk”, vilket står i bjärt konstrast till de cirka 60 miljoner kronor som socialnämnden lade ut på vikariekostnader förra året. Om dessa pengar inte ”sattes in”, vart tog de vägen då?

I samband med att socialnämnden – i politisk enighet – förstärkte kvalitetskraven förra sommaren höjdes också vårddygnsersättningen. Det som visar om ersättningen ligger rätt eller fel är just förmågan att tillgodose de äldres behov och följa de upprättade kvalitetskraven. Om detta inte är möjligt så är det en höjning av ersättningen som är den rätta vägen att gå.

Avslutningsvis kan vi konstatera att det som Jensen upplever vara nonchalans och arrogans är det faktum att majoriteten inte delar hans analys och idéer. Från Centerpartiet kommer vi att fortsätta arbeta för en god äldreomsorg i kommunen, dock inte enligt Vänsterpartiets modell.

Christofer Bergenblock

Susanna Thunberg

Vivianne Johansson

Av Tommy - 26 februari 2012 09:50

 

Vårdhem i Gislaved kritiseras

Boende behandlas som patienter

Publicerad 25 februari 2012 - 10:49
Uppdaterad 25 februari 2012 - 11:13

Ingen aktivering eller daglig verksamhet och en situation
där boende behandlas som patienter gör att ett vårdhem i Gislaveds kommun får
hård kritik från Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har fått in flera klagomål från olika håll mot boendet där
personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning eller demens bor.

Alla klagomålen gällde personalens bemötande. Därför genomförde
Socialstyrelsen en inspektion i början av december förra året.

På boendet finns både tillfälliga patienter och de som bor där permanent.
Enligt Socialstyrelsen var gränsen väldigt flytande mellan de båda grupperna och
hela vårdhemmet gav intryck av att vara en institution. Socialstyrelsen påpekar
att man genom till exempel bemötande kan skapa känslan att det är den boendes
hem.

Dessutom har de boende väldigt lite att göra enligt Socialstyrelsen, som
menar att det krävs kraftfulla och långsiktiga förbättringsåtgärder för att öka
möjligheten till aktivering och sysselsättning.

Av Tommy - 26 februari 2012 09:49

Minskade kostnader med demensteam                     

Det har varit stor efterfrågan på kommunens demensteam. Nu kommer signaler om att satsningen även minskar vårdkostnader.

Det var i januari 2011 demensteamet startade som ett projekt inom äldreomsorgen. Tanken är att teamet ska vara kommunens spetskompetens inom omvårdnad av personer med demenssjukdom. En delrapport har nu kommit.

– Vi är otroligt nöjda, vi har följt upp både effekter och personalens erfarenheter. Mycket visar på ett gott resultat, säger Carina Berglund, projektledare för demensteamet.

Demensteamet efterfrågas av både hemtjänst och personal från äldreboenden. Från februari till och med mitten av december hade teamet 171 ärenden, exempelvis handledning, stöd och utbildning.

Av Tommy - 26 februari 2012 09:46

90-åring blev slagen  med käpp - avled

 

LUND, februari 2011: Två dementa män, 79 och 90 år, på ett äldreboende i Lund börjar bråka med varandra när de övriga boende tittar på Melodifestivalen. Den 90-årige mannen säger till personalen att han blivit knuffad och sparkad i magen av den yngre mannen. Han förs på natten till sjukhus där han efter ett par dagar avlider.

EKSJÖ, januari 2008: En man på ett gruppboende i Eksjö kommun ryker ihop med en annan boende. Misshandeln slutar med att den attackerande mannen bryter lårbenet och måste opereras. Ledningen för gruppboendet polisanmälde mannen som dessutom omplacerades.

En 90-årig man avled efter att ha blivit slagen med en käpp av en annan åldring på ett vårdboende i Skanör.

Nu är dödsfallet på Sankt Knuts vård- och omsorgsboende polisanmält och ska granskas av åklagare, skriver Sydsvenskan.

Mannen som slog 90-åringen med käppen kan komma att misstänkas för vållande till annans död.

Enligt Charlotte Unosson, avdelningschef för Gemensam service i Vellinge kommun, inträffade händelsen när den korttidsboende mannen var på väg in  i vad han trodde var sin lägenhet.

I lägenheten upptäckte han den 90-årige mannen och blev upprörd eftersom han trodde det var en inkräktare. Enligt Sydsvenskan slog han 90-åringen med sin käpp. 90-åringen ska därefter ha slagit i huvudet i ett köksskåp.

Trillade och slog i huvudet

- Ingen har sett vad som hände men den som bodde i lägenheten trillade omkull och slog i huvudet, säger Charlotte Unosson till KvP.

Personal på boendet befann sig i närheten och var snabbt på plats i lägenheten. Den slagne mannen blödde från huvudet och skickades med ambulans till sjukhus.

"Svaga och sköra"

Han låg inne några dagar men natten mot torsdag avled han.

- Vi vet inte om han dog av att han slog i huvudet eller av någon annan orsak. Många av våra boende är ganska svaga och sköra.

Ledningen för vårdboendet, som drivs av företaget Norlandia care, har polisanmält dödsfallet.

- Det görs enligt rutin när man inte vet vad som har hänt eftersom det då måste utredas, säger Charlotte Unosson, som beskriver händelsen som djupt tragisk.

Ingen misstanke om brott

Enligt kriminalinspektör Gerth Thornlund ska ärendet dras för en åklagare som sen ska ställning till om en brottsutredning ska göras. Rubriceringen väntas då bli vållande till annans död.

- Men i det här läget har vi ingen misstanke om brott, säger Thornlund till Sydsvenskan.

Anhöriga till de inblandade har underrättats.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards