Direktlänk till inlägg 26 februari 2012

Hallands Nyheter debatt;

Av Tommy - 26 februari 2012 09:52

Vi prioriterar god äldreomsorg

Replik. Nej, vi är inte arroganta bara för att vi inte delar Freddy Jensens analys och idéer om äldreomsorgen i Varberg, skriver Christofer Bergenblock, Susanna Thunberg och Vivianne Johansson, alla kommunfullmäktigeledamöter (C) i Varberg och nuvarande eller före detta ledamöter av socialnämnden. Freddy Jensen skrev 22/2.

Säkert var det många både i lokalen och framför TV-skärmarna som förvånades över Freddy Jensens (V) sätt att bedriva debatt i kommunfullmäktige den 14 februari när vi diskuterade äldreomsorg. Jensen kunde svårligen behärska sig och slängde ur sig invektiv och anklagelser från talarstolen, en debatteknik som han fullföljer även här i HN. Grundfrågan – som handlar om äldreomsorgen – är dock för viktig för att slarva bort på Jensens sandlådekäbbel.

Äldreomsorgen är som bekant en av de frågor som vi i Centerpartiet prioriterat genom åren och även kommer att prioritera framgent. Vi eftersträvar en god äldreomsorg som präglas av kvalitet, valfrihet och självbestämmande, och en omsorg som ska finnas i kommunens alla delar.

Debatten i fullmäktige handlade huvudsakligen om kvaliteten i äldreomsorgen, vilken en enig socialnämnd sedan 2004 valt att styra via riktlinjer kallade ”Basutbud och Kvalitetskrav”. I dessa riktlinjer anges bl a att det alltid ska finnas personal i den boendes närhet och att man alltid ska kunna få kontakt med personal vid behov. Riktlinjerna är tydliga, men inrymmer naturligtvis ett visst mått av tolkning.

Eftersom vårdtyngden varierar och boendena har olika utformning skulle gemensamma bemanningsregler på förvaltningsnivå knappast vara verksamheten till hjälp. Även om det kommer statliga regler framöver, vilar ändå ett stort ansvar på ansvarig chef att tillse att man har rätt bemanning i olika situationer. Något som redan stipuleras i nämndens kriterier.

Det viktiga är att tillse att kriterierna verkligen följs, vilket är ett ansvar som delas av all personal och som följs upp via utvecklings- och kvalitetsavdelningen. Granskningen av kvaliteten är även en av politikens viktigaste uppgifter och som politiker gäller det att få helhetsbilden klar för sig, d v s att väga ihop granskningar, kundundersökningar och berättelser ifrån allmänheten till en så rättvis bild som möjligt. Vår gemensamma bild är att vi har en god äldreomsorg och en engagerad personal i Varberg, men att det naturligtvis kan bli ännu bättre.

Jensen väljer istället att måla upp en bild där ”äldre lämnas utan tillsyn, får vänta på hjälp, skadar sig, tvingas upp på morgonen och tvingas i säng på kvällen”. Generella slutsatser, som vi tror få i omsorgen skulle känna igen sig i eftersom det i så fall betyder att man systematiskt åsidosätter gällande regelverk. Vidare påstår Jensen att ”man sätter inte in vikarier om någon blir sjuk”, vilket står i bjärt konstrast till de cirka 60 miljoner kronor som socialnämnden lade ut på vikariekostnader förra året. Om dessa pengar inte ”sattes in”, vart tog de vägen då?

I samband med att socialnämnden – i politisk enighet – förstärkte kvalitetskraven förra sommaren höjdes också vårddygnsersättningen. Det som visar om ersättningen ligger rätt eller fel är just förmågan att tillgodose de äldres behov och följa de upprättade kvalitetskraven. Om detta inte är möjligt så är det en höjning av ersättningen som är den rätta vägen att gå.

Avslutningsvis kan vi konstatera att det som Jensen upplever vara nonchalans och arrogans är det faktum att majoriteten inte delar hans analys och idéer. Från Centerpartiet kommer vi att fortsätta arbeta för en god äldreomsorg i kommunen, dock inte enligt Vänsterpartiets modell.

Christofer Bergenblock

Susanna Thunberg

Vivianne Johansson

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards