Alla inlägg den 25 februari 2012

Av Tommy - 25 februari 2012 12:34

Utvisning av 91-åring ses över i Europadomstolen

Publicerat: kl
10:35
,

Det rättsliga spelet kring den demenssjuka 91-åriga Ganna Chyzevska, som står
inför att bli utvisad till Ukraina, fortsätter.

Hjärtsjuka, nästan blinda och dementa 91-åriga Ganna Chyzevska skulle ha
utvisats till Ukraina i höstas trots att hon inte har någon familj som som bor
där.

I Ukraina är det vanligast att familjen sköter vården av de gamla.
Utvisningen stoppades i sista stund efter Europadomstolens uppmaning till
Migrationsverket.

Nu har hennes juridiska ombud Ignacio Vita lämnat in ett
yttrande till Europadomstolen.

– Regeringen har påstått att Gannas talan är uppenbart ogrundad och att den
därför ska avvisas av Europadomstolen. Vi har tillbakavisat det påståendet och
tvärtom menat att det sättet på vilket Migrationsverket har hanterat hennes
ärende har det inneburit att hennes rätt till skydd mot omänsklig behandling,
enligt artikel 3 i europakonventionen, har kränkts, säger Ignacio Vita.

Enligt Ganna Chyzevskas läkare Ingvar Karlsson har hennes
hälsotillstånd blivit sämre sedan i höstas, berättar hennes juridiska ombud.

– Ingvar Karlsson har tidigare inte utryckt det på det sättet som han har
gjort nu, nämligen att hon är i slutskedet av sitt liv och att hennes tillstånd
är så pass kritiskt att väldigt små förändringar i hennes tillvaro kommer att
orsaka henne väldigt mycket lidande.

Nu är det upp till Europadomstolen att avgöra Ganna
Chyzevskas öde.

– De kommer nu att titta på vad regeringen har skrivit, sedan kommer de titta
på det som vi har skrivit och sedan kommer de att fatta ett beslut om de ska ta
upp det här målet till prövning över huvud taget. Då tar man alltså ställning
till om Gannas talan är uppenbart ogrundad eller inte. Anser man att den inte är
uppenbart ogrundad så tar man upp målet till prövning och då innebär det att
Ganna får stanna i Sverige fram till dess att Europadomstolen slutligen har
avgjort målet. Anser de istället att det är en uppenbart ogrundad talan avvisar
man den och då är det fritt fram för Sverige att utvisa Ganna.

Anna Otto, barnbarn till Ganna Chyzevska hoppas nu att
Europadomstolen tar upp fallet.

– Jag hoppas att de kan se att det som regeringen kallar för en medicinsk
utredning, som var gjord på en dag av en allmänläkare och som överskuggade tre
andra läkares utredningar varav en demensexpert, inte var en medicinsk
utredning. Jag hoppas att Europadomstolen tar upp fallet och tvingar Sverige att
ta ansvar för de många brott mot mänskligheten som Migrationsverket gör varje
dag, säger Anna Otto.

Av Tommy - 25 februari 2012 09:39

Fristående granskare förbättrar äldrevården

  Berättigade krav ställs på ökad granskning och kontroll av kvaliteten inom äldreomsorgen, allt för att säkra en värdig vård. En oberoende granskning som står fri från både kommuner och utförare skulle vara ett stort steg i rätt riktning.  
 

Glädjande nog blir vi allt äldre. Vi kan jobba längre och leva bättre liv långt upp i åren. Likafullt blir vi ofta så småningom sjuka och beroende av stöd och hjälp. När vi blir äldre vill vi vara delaktiga i den vård och omsorg vi får och vi vill kunna säga ifrån om vi inte får bra vård.

Ambitionen från finansborgarrådet Sten Nordin och äldreborgarrådet Joakim Larsson i Stockholm att med krafttag förbättra uppföljningen av kvaliteten i äldreomsorgen (presenterad på DN Debatt 10 februari) är vällovlig. Nordin och Larsson känner vittring av något högst väsentligt inom den äldreomsorg som behöver förbättras och följas upp i samma andetag.

Vi vill fördjupa två aspekter - dels behovet av en ordentlig definition av kvalitet - dels behovet av en oberoende och fungerande kontroll.

Låt oss börja med kvaliteten. Den stora utmaningen är att utveckla en äldreomsorg som utgår ifrån den enskilde. Det behövs något mer än kollektiva lösningar för att möta individuella behov och önskemål. Den äldreomsorg som ges i dag, innebär att den äldre, vårdbehövande människan beviljas olika stödinsatser utifrån ett mer eller mindre kollektivt betraktelsesätt. Formen tar liten hänsyn till att människor är olika och att behoven därmed är högst individuella.

Den gamla och dennes anhöriga måste få betydligt större inflytande. Samtidigt måste samhället säkerställa att personalen har rätt utbildning och kompetens. Det förbättrar också livskvalitén för de äldre. När det gäller kvalitén kan vi konstatera att vi i dag har svårt att leva upp till våra höga ambitioner i välfärdsbygget. Ett antal missförhållanden har påmint oss om detta.

Värdighetsutredningen (SOU 2008:51) betonade bland annat följande aspekter: Bemötande, rätt till en privat sfär, självbestämmande, delaktighet, individanpassning, känsla av trygghet, samhörighet och gemenskap. Det här är oerhört viktiga faktorer som också måste vägas in i denna diskussion.

En värdig vård måste till exempel se till att äldre får ett ordentligt inflytande och att döende får den närhet och värme som behövs. Berättigade krav ställs alltså på ökad granskning och kontroll. De båda borgarrådens initiativ är därför välkommet. Ambitionen är god, men vi vill gärna utveckla förslaget ytterligare ett steg för att därmed ytterligare öka möjligheterna att få god omsorg med bra kontroll av kostnader.

Vårt förslag är att utveckla en tredjepartsgranskning, alltså en granskning som är helt oberoende från den som driver verksamheten.

Denna oberoende granskning ska arbeta med kvalificerad uppföljning och utvärdering av den vård och omsorg som utförs. Denna granskning ska inriktas på att verksamheten lever upp till lagar och förordningar, men också till den service och kvalitet man utlovat till både den enskilde och kommunen. I dag finns sällan vare sig tid, resurser eller kompetens för att följa upp detta. Många kommuner och landsting har svårt att ensamma utveckla dessa funktioner.

Vi behöver också nya kvalitetsindikatorer och uppföljningsmetoder, som bättre fångar upp den enskildes behov och önskemål. Också här är oberoendet mycket viktigt. En kompetent, fristående granskare kan bidra till denna utveckling, i sampel med såväl kommuner och landsting som vårdföretagen. En oberoende tredjepartsgranskning kompletterar dagens uppföljning och tillsynsfunktioner och kan öka trovärdigheten i försöken att skapa en hög kvalitet inom äldreomsorgen.

En oberoende granskare ökar också möjligheten för de äldre och anhöriga att rapportera om missförhållanden. I dag vet vi att många är rädda att berätta om dåligt omhändertagande därför att det kan leda till nya problem. Också här kan en oberoende granskning spela en viktig roll.

Roine Gillingsjö mfl, Partner, Healthcare leader, PwC
Thorbjörn Larsson, VD Vårdalstiftelsen, styrelseledamot seniorförbundet (KD)

Av Tommy - 25 februari 2012 09:37

DebattsvarTryggt att åldras i Eskilstuna 

Svar på debattartikeln Vuxenförvaltningen måste kalibreras den 17/2.

 

Vuxennämnden och dess förvaltning arbetar mycket med kvalitetsutveckling och en effektiv användning av resurser för att åstadkomma en likvärdig äldreomsorg. Vi har kvalitetsstödjare inom äldreomsorgen, vi ligger i framkant när det gäller datorstöd för planering, dokumentation och uppföljning och har ett unikt kvalitetssäkringsarbete i form av digitaliserade processer.

Eskilstuna har i och med detta blivit en av få remissinstanser för Socialstyrelsen när de ställer ökade krav på ledningssystem. Vårt processarbete har väckt intresse i 7-stadsnätverket (Eskilstuna, Norrköping, Örebro, Gävle, Södertälje, Västerås och Uppsala) som vi kontinuerligt jämför oss med och hos Sveriges kommuner och landsting.

Ekonomiskt har äldreomsorgen under de tre senaste åren sänkt sin kostnad från att ligga över till att i dag ha 5,8 procent lägre kostnader än den genomsnittliga standardkostnaden i riket.

2010–2011 ökade antalet med hemtjänst i Eskilstuna med 4,2 procent samtidigt som kostnaderna sjönk. Ändå visar Socialstyrelsens nationella kvalitetsmätningar att Eskilstunas äldreomsorg har nöjdare kunder än i övriga Sverige. Även svensk kvalitetsindex visar att äldreomsorgen i Eskilstuna får ett mycket gott betyg jämfört med andra kommunala verksamheter.

Kraven på resultat ökar i våra verksamheter. Bland annat får de som lyckas bäst med förebyggande arbete med hjälp av nationella kvalitetsregister prestationsersättningar. För arbetet i registren under 2011 kunde vi kvittera ut nästan en miljon kronor och var med det femte respektive sjätte bästa kommun i Sverige.

Vi vågar alltså påstå att du kan känna dig trygg med att åldras i Eskilstuna och att vi gör vårt yttersta för att förvalta skattemedlen på bästa sätt och att ständigt utveckla verksamheten. Vi kan dock bli bättre på att kommunicera verksamhetens utveckling med brukare och anhöriga.

När det gäller frågan om fri marknadsanpassning och konkurrens på omsorgsmarknaden i Eskilstuna har nämndens majoritet bestående av S, V och MP uppfattningen att vi ska vara försiktiga med det.

Nämndens majoritet anser att vård och omsorg av gamla och sjuka människor är för viktigt för att avgöras i bolagens styrelserum. Vi anser att verksamheten i princip ska vara kommunalt driven och att medborgarna ska ha en demokratisk insyn genom dess förtroendevalda. Dessa kan avsättas i val, det kan inte en styrelse i ett privat bolag.

Mikael Edlund (S)
Vuxennämndens ordförande

Av Tommy - 25 februari 2012 09:36

Steg mot tryggare äldreomsorg

                                23 FEBRUARI 23.30           
 

Under hösten och vintern har ett antal fall där missförhållanden avslöjats vid några äldreboenden lett till en het debatt om kvaliteten i äldreomsorgen. I mycket har den kretsat kring privat driven äldreomsorg i äldreboenden drivna av riskkapitalägda bolag, men liknande missförhållanden har också avlöjats i kommundrivna boenden.

Det finns sannolikt flera orsaker till att missförhållanden kan uppstå. Svaga ledare är en, bristande kompetens hos en del av personalen en annan samt för små resurser i förhållande till behoven.
Äldreomsorgens kvalitet handlar till stor del om bemanning. Personalen är den största utgiften. Därför är slimmade organisationer ett hot mot kvaliteten, om det leder till att personalen har för lite tid att ägna åt varje patient, kanske inte kan avdela lite extra tid åt en patient med ångest eller sitta med hos en döende person för att andra arbetsuppgifter kallar.

I går slöts en överenkommelse i riksdagens Socialutskott om riktlinjer för bemanning inom äldreomsorgen. Det handlar dock inte om personaltäthetsnormer utan om att mer se till de enskilda patienternas behov. Socialstyrelsen ges i uppdrag att om man finner det lämpligt utfärda särskild kvalitetsföreskrifter.
Exakt vad det leder till är svårt att bedöma. Det kan förstås finnas risk för att personaltäthetsnormer är ett fyrkantigt instrument. Men ofta bottnar problem i just detta, exempelvis när sjukfrånvaron är stor och äldreboenden inte löser vikariefrågan utan personalen får en orimlig arbetsbörda.
En enkel men fungerande lösning borde vara att kommunerna tillsammans med de privata äldreboendena inrättar gemensama vikariepooler för att hantera hastigt uppkommen brist på personal. För det är en evig sanning att kvalitet i äldreomsorg handlar om antalet händer.

Av Tommy - 25 februari 2012 09:34

Enigt utskott om riktlinjer för bemanning i äldrevården

Nu är Socialutskottet enigt; Socialstyrelsen ska utreda om riktlinjer för bemanning är lämpligt  - även för andra grupper i äldreomsorgen än demenssjuka. Men utskottet vill att Socialstyrelsen samordnar det nya uppdraget med det om demenssjuka som redan pågår. 

 

Förra veckan sköt utskottet fram beslutet om huruvida det bör utfärdas riktlinjer för bemanning även för andra grupper i äldreomsorgen än demenssjuka.

Nu har utskottet lyckats komma överens om ett förslag som ursprungligen kom från de rödgröna. Socialutskottet lyfter fram Socialstyrelsens tidigare slutsatser om att det finns brister i bemanningen också i andra särskilda boenden.

Enligt utskottet kan bristerna bero på att det inte finns någon koppling mellan den enskildas behov och bemanningen som finns på de särskilda boendena. Socialutskottet pekar också på att det kan behövas förbättringar i kommunernas vilja och förmåga att ställa krav vid upphandlingar.

Socialutskottet vill att Socialstyrelsen tar ställning till om det är lämpligt med riktlinjer även för andra särskilda boenden. Regeringen ska återkomma till riksdagen med en redovisning senast i november i år enligt utskottets beslut. Då ska även förslag på åtgärder finnas med, om det finns behov av sådana.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards