Direktlänk till inlägg 18 januari 2012

Skånskan.se skriver; Med åldrandet i fokus

Av Tommy - 18 januari 2012 14:05

Med åldrandet i fokus

        Av Caroline Alesmark
Fotnot: Rymden emellan spelas på Inkonst i Malmö även i dag onsdag kl. 19 och på torsdag 10.30 och kl. 14.                        17 JANUARI 16.26           
 

Hur överlever man att bli gammal? Att bli beroende av andra. Att i deras ögon förvandlas till någonting annat. Att saker omkring en drastiskt förändras. Att bli utlämnad till andras – ofta främlingars – välvilja och tålamod?

 

Rymden emellan

Scen: Teater InterAkt, Inkonst, Malmö
Regi: Sara Larsdotter Hallquist
Manus: Cecilia Palmgren
På scen: Nina Norén och Petra Lindblom
Scenografi/kostym: Srún Norén Hrafnkelsdottir
Förinspelad musik: Cosmasia Kraft

Caremaskandalen har skakat Sveriges syn på sig själv och tanken med vinstdrivande vårdföretag. Vågen av 40-talister är på väg in i äldrevården, Sara Beischers roman Jag ska egentligen inte jobba här har fått stort genomslag, och Teater InterAkt ligger exakt rätt i tiden med sin föreställning Rymden emellan. Som dubbeltydigt presenteras som Himlen kan vänta när publiken leds ner i Inkonsts källare.

Rymden emellan är den andra i en trilogi som inleddes med Songs from the silent voice 2007 på temat psykvården inifrån, och tar upp demenssjukdom och vad den gör med den drabbade, anhöriga och omgivningen.
Skådespelerskan Petra Lindblom är placerad på första raden, iklädd vit dräkt, bruna pumps, håret i knut, och med en långstjälkad blomma i handen. På scenen vilar ett enormt paket, kanske ett berg med snören, upplyst inifrån av ett gult ljus. Lindblom är dottern, dottern som begravt den mamma hon minns, den som fungerade, men som tvingas veckla upp en främmande kvinna ur ett stort brunt prasslande omslagspapper.

För där sitter hon, modern, spelad av Nina Norén, längst in i paketet, längst in i berget, längst in i sig själv, och förstår inte vad det är som händer. Omgiven av stora flyttlådor prydda med gammaldags mönster. Vridande händerna i knät, spetströja och kjol på kroppen, med stora raggsockor på fötterna.
Mamman är 75 och blir gratulerad, blomman förflyttas till en vas, dottern ler, mamman säger: "Hela mitt huvud är fullt av röda trådar som inte går ihop längre. Är jag här för att de ska göra något åt det? Kan jag åka hem nu? Kan ni vara så vänliga och hjälpa mig ut nu?"

Och det är här vi kastas in i ett förfärligt, utdraget, poetiskt kaos. Rymden emellan är en surrealistisk pjäs som försöker skildra virrvarret i en demenssjuk människas hjärna, något vi utomstående inte har en chans att försöka sätta oss in i.
Orden bollas, vävs, kastas, ofta i långa monologer från Lindbloms sida. Hon har övertaget, modern förstår inte, rollerna är ombytta. Med små medel uppstår nya figurer – ett förkläde och ett par foppatofflor gör vårdbiträdet som inte längre kan känna empati efter 20 år. Gitarr och dragspel förvandlar kvinnorna till medhårsstrykande underhållare i dagrummet. Ett par balettskor under raggsockorna gör mamman mänskligt tidlös feminin.

Att åldras är en del av den mänskliga erfarenheten, så är det bara, generationerna före har gått samma väg, generationerna framåt kommer att göra samma sak. Därmed inte sagt att det inte ska vara värdigt och levande ända till slutet. Hör ni det, Carema! Och ni som beslutar!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards