Direktlänk till inlägg 6 februari 2012

Karolinska skriver; Årets vinnare av kunskapspriset Gyllene Äpplet

Av Tommy - 6 februari 2012 16:20

Årets vinnare av kunskapspriset Gyllene Äpplet 

Aptitlig och lustfylld kunskapsförmedling belönas
En kioskvältare med råd till dem som möter patienter med demenssjukdom och lustfylld och smart e-utbildning om hygien. Årets vinnare av kunskapspriset Gyllene Äpplet serverar nödvändig och lättåtkomlig kunskap som ger mersmak.

Förstaprisvinnaren Margareta Skog är vårdutvecklingssamordnare, med dr i neurovetenskap, vid Karolinska Universitetssjukhuset, Huvuddivisionen Staben. Hon är också rektor vid stiftelsen Silviahemmet. Hennes vinnande handbok "Råd till dig som mötet patienter med demenssjukdom" är redan inne på tredje tryckningen. Förutom alla ex som laddas ner på nätet har den nu tryckts i 15 000 exemplar.

– Vi brukar säga lite skämtsamt att det här är landstingets första kioskvältare, berättar Margareta och håller upp den eftertraktade rosa skriften.

Juryn motiverar sitt val med att Margareta ”omsätter omvårdnadsforskning om en sårbar patientgrupp till praktisk nytta för närstående och vårdpersonal".

– Det är klart att jag blir väldigt glad för egen del, men det som verkligen värmer är uppmärksamheten för patientgruppen. Varje gång den uppmärksammas ökar kunskapen.

Myt om demenssjuka
Margareta menar att det finns en myt om att de som har en demenssjukdom har ett kognitivt handikapp men i övrigt är ganska friska.
– Men kostnaden för patientgruppen uppgår bara i Stockholms län till nästan en miljard kronor. De betyder alltså att de är överallt i sjukvården. Den som har en demenssjukdom kommer till akuten och till sjukhusens vårdavdelningar, precis som alla andra.

Just i sjukvården har det varit tunnsått med råd runt bemötande av demenssjuka, menar Margareta. Själv står hon med ett ben i forskningen och med ett ben närmare vårdens vardag, tidigare som sjuksköterska och nu som vårdutvecklingssamordnare på Karolinska och som rektor vid stiftelsen Silviahemmet och inte minst som föreläsare.
– Det var ingen som bad mig skriva den här boken. Jag bara kände att jag måste, att det här är något som jag kan bidra med.

Många berättelser
Handboken är ett resultat av egen och andras forskning och många möten med vårdpersonal, bland annat på avdelningarna R 71 och R 73 på geriatriska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

I mötet med personalen har hon fått ta del av berättelser som är dråpliga och lockar till skratt, skratt som kan vara befriande. Men många berättelser handlar om att patienterna far illa, de närstående lider och personalen känner stress och vanmakt.

Margareta beskriver handboken som en första hjälpen att ta till när en patient med demenssjukdom kommer för vård. Det gäller allt från hur orden landar hos en demenssjuk till vilka associationer klädsel kan väcka.

Snart kommer en uppföljare som heter ”Bättre demensvård nu!” på Liber förlag. Den tar bland annat tar upp hur etik blir moral, hur idéer omvandlas till något man faktiskt genomför. Just nu föreläser Margareta väldigt mycket på Stockholmssjukhusen. Snart ger hon sig ut i resten av landet också.
– Jag upplever att föreläsningarna blir som en befrielse för personalen, att man får nycklarna till varför det blir så tokigt ibland.

Exakt vad hon ska använda prispengarna på 40 000 kronor till vet hon inte än.
– Men det blir något som fyller på batterierna så att jag orkar fortsätta i samma anda!

Text: Lisa Thorsén

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards