Alla inlägg under oktober 2011

Av Tommy - 15 oktober 2011 18:23

SOCIALSTYRELSEN

Miniminivå för personal på demensboende

Publicerat: kl 10:00 , Dalanytt Kommentera

En miniminivå för personal inom demensvården, det håller Socialstyrelsen just nu på att ta fram, efter signaler om att dementa låstes in när personalstyrkan var för låg.

Det var för snart ett år sedan som Socialstyrelsen gjorde oanmälda inspektioner på demensboenden runt om i landet, bland annat i Borlänge.

– Det vi hör av våra medlemmar det är att det är för få som arbetar, och demensboenden kräver mer resurser och mer personal, det säger Irene Homman, vice ordförande i Kommunal i Dalarna, som välkomnar riktlinjerna som är på väg.


"Det var fruktansvärt"
Det var efter ett avslöjande i tv- programmet Uppdrag Granskning som Socialstyrelsen tog beslut om att göra sina oanmälda inspektioner. Irene Homman såg programmet.

– Jag tyckte att det var fruktansvärt och jag hoppades att det inte skulle finnas liknande hem här i Dalarna, säger hon.


Låstes in
Men även på boendena som undersöktes i Borlänge låstes de dementa in eftersom det inte fanns tillräckligt med personal på natten.

Men nu ska det alltså bli ändring, med en miniminivå vad gäller personalen.

– Riktlinjerna som kommer får inte bli för luddiga, men samtidigt kan inte jag heller säga något exakt antal på hur mycket personal det måste finnas, det är svårt, säger Irene Homman.

På Socialstyrelsens hemsida kan anhöriga och personal inom demensvården just nu gå in och lämna sina synpunkter på bemanningen.

Av Tommy - 15 oktober 2011 18:20

Blekinge

Dementa registreras - kan var olagligt

Publicerat: kl 10:00 , Nyheter P4 Blekinge

Kommunerna i Blekinge registrerar dementa personer i ett nytt datasystem som ska öka kvaliteten inom äldreomsorgen, trots att Datainspektionen hävdar att det kan strida mot patientdatalagen.

Datasystemet är ett kvalitetsregister som heter Senior Alert där man registrerar riskerna för till exempel trycksår, undernäring och fall.

Senior Alert används inom äldreomsorgen för öka kvaliteten och säkerheten för vårdtagare. Men registreringen blir alltså problematisk för dementa personer och därför höjer nu Datainspektionen ett varnande finger.

Rätt att tacka ja
– För att kunna registrera en patient i ett nationellt kvalitetsregister, krävs det att den här personen får information om registreringen. Får man inte information om att man är registrerad då kan man ju inte heller använda sig av sin rätt att tacka nej, säger Victoria Söderqvist, jurist på Datainspektionen.

Fortsätter med registrering
Alla kommuner i Blekinge använder sig av Senior Alert. Och i Karlskrona kommer man att fortsätta använda systemet eftersom man anser att registreringen bara är bra för vårdtagarna.

-- Man kan ju fråga sig om det kommer att skada den enskilda att vara med eller fråga den anhöriga om vad den tror att den enskilda hade tyckt om att vara med. Man gör en bedömning om samtycke kan föreligga att vara med i registret, säger Ann-Britt Mårtensson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Karlskrona.

Men varken den anhöriga eller personalen har enligt Datainspektionens jurist Victoria Söderqvist, rätt att grunda en registrering på vad de tror att den dementa personen hade velat.

- Vi tycker att den enda som kan ta ett sådant beslut för den varaktigt beslutsoförmögnas räkning är en legal ställföreträdare, säger Victoria Söderqvist.

Av Tommy - 14 oktober 2011 11:39

Alzheimers Symtom

ScienceDaily (13 okt 2011) - Forskare vid St Michael-sjukhuset har funnit att personer som talar flera språk har dubbelt så mycket hjärnskador som enspråkiga personer innan de uppvisar symtom på Alzheimers sjukdom.

Av Tommy - 14 oktober 2011 11:36

Trollhättan

Dementa lämnades utan tillsyn i Trollhättan

Publicerat: kl 09:49 , Nyheter P4 Väst Kommentera

Nu ska det vara slut med att låsa in dementa människor och lämna dom utan tillsyn på nätterna. I alla fall på de två särskilda boenden i Trollhättan som fick kritik i samband med Socialstyrelsens gryningsräd för ett år sen.

Både Blomstergården i Trollhättan och Nordängens demensboende i Sjuntorp fick oanmälda besök av Socialstyrelsens inspektörer natten mellan den 8:e och 9:e november förra året, i det som kallas för Socialstyrelsens gryningsraid mot 100 demensboenden runt om i landet.

– Det vi fann var att flera av de boende lämnades ensamma på låsta enheter, att det inte fanns personal där som kunde se och höra om någonting hände, om någon ville komma ut eller så, säger Maria Björklund, en av Socialstyrelsens inspektörer i Trollhättan.

Det är samma sak som olaga frihetsberövande anser Socialstyrelsen.

Ytterligare en oanmäld inspektion visade att ingenting hänt, och nu har Trollhättans kommun fram den 31 oktober på sig att redovisa vad man har gjort för att de boende inte ska behöva sitta inlåsta och ropa på hjälp utan att någon hör dem.

Förvaltningschefen Lena Johansson i Trollhättan säger till P4 Väst att man nu minskat antalet boende på dom båda enheterna, så att nattpersonalen ska få mer tid över för att hålla uppsikt.

Det finns också nya rutiner för att se till att det alltid finns tillräckligt med personal.

Om det här räcker för att de dementa ska få hjälp i tid, så att de slipper vara inlåsta, det får Socialstyrelsen avgöra. Men 2012 kommer det krav på hur mycket personal som krävs på ett demensboende:

– Det är ju vår svårighet idag, att det inte finns någa minimisifforor, ingenting att förhålla oss till. Förhoppningsvis kommer det nya krav nästa sommar.

Av Tommy - 13 oktober 2011 09:46

Vill gps-märka dementa

VÅRDEN En demenssjuksköterska i Umeå har kontaktat Socialstyrelsen för att bringa klarhet i på vilket sätt de får använda sig av gps-sändare inom demenssjukvården.

Frågan har aktualiserats på grund av att en vårdtagare som uppvisar demenssymtom inte hittar hem.

- Vi försöker hitta en lösning som gör att vårdtagaren så länge som möjligt får stanna kvar på sitt nuvarande boende, skriver demenssjuksköterskan.

Nu vill sjuksköterskan ha svar från Socialstyrelsen om vilka typer av individuella larm som är godkända att använda på vårdtagare.

- Min fråga är om det krävs den typen av sändare som är kopplad till polisen eller om det är tillåtet med andra typer av sändare där endast personalen på boendet kan se koordinaterna för var vårdtagaren befinner sig, skriver demenssjuksköterskan.

Publicerad i Västerbottens Kuriren: 30 augusti 2011 kl 09.05

Av Tommy - 13 oktober 2011 09:40

Hjälpmedel för Demens | abilia.se

 
www.abilia.se     

För dig som behöver hjälp med tids- uppfattning & struktur i din vardag

http://www.abilia.se/produkter/index.aspx?group=1328

Av Tommy - 12 oktober 2011 11:11

  

ScienceDaily (Oct. 11, 2011)

En liten del av en kritisk recptor som fungerar för bränsle för hjärnan och som vi utan inte skulle kunna överleva, har upptäckts av University at Buffalo. Forskarna ser det som ett lovande nytt meddel för Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar.

Av Tommy - 12 oktober 2011 10:01

När Carema tar hand om mormor

2011-10-11 11:42

Ännu en vårdskandal har uppdagats, nu på Koppargårdens äldreboende, efter idogt arbete av såväl personalen som Vänsterpartister i stadsdelsnämnden. Trots att de tillsammans försökt lyfta denna fråga under lång tid har den borgerliga majoriteten inte agerat på något vis, i alla fall inte som är känt för oppositionen, förrän Dagens Nyheter valde att skriva om det. Nu säger sig Helen Jäderlund Eckardt (Fp) vara ”upprörd” och ”se över möjligheterna” att säga upp avtalet. Men varför agerade hon i sådana fall inte direkt när missförhållandena blev kända?

I Vänsterpartiets kampanj ”Vem ska hjälpa mormor?” frågar vi personalen i äldreomsorgen om de själva skulle vilja bo på det boende där de arbetar. Om en enda svarar nej på den frågan är något galet.

-           Den borgerliga majoriteten har sålt ut äldreomsorgen till multionationella riskkapitalister och låtsas sen bli överraskade när de företagen gör allt de kan för att öka sin vinst, säger Leif Larsson, vice ordförande i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd (V).

-          Vi måste kunna lita på att våra äldre får den vård och omsorg de behöver, och att personalen har möjlighet att göra ett bra arbete. När vården privatiseras inskränks deras möjlighet att uppmärksamma missförhållanden och resultaten ser vi nu i vårdskandal efter vårdskandal, Leif Larsson (V).  

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards