Direktlänk till inlägg 31 maj 2012

corren.se; 82-åring lurad av telefonförsäljare

Av Tommy - 31 maj 2012 10:29

82-åring lurad av telefonförsäljare

82-årige Bo Gustafsson har en demenssjukdom och minns inte något samtal från en telefonförsäljare. Men Linköpingsbaserade Telespar/Rifus anser att han har ingått ett avtal per telefon, och vägrar att upphäva det.

 

Bo Gustafsson har ett långt liv bakom sig som verkstadstekniker på Saab. Han bor i egen lägenhet, men behöver hjälp eftersom minnet börjar svika. Han har fått diagnosen Alzheimer och har svårt att minnas händelser i närtid.

Därför brukar svärsonen Patrik Brundin hjälpa honom med att betala räkningar. Det var vid ett sådant besök som Patrik upptäckte att hans svärfar hade fått dubbla telefonräkningar, en från den gamla operatören och en från ett företag som hette Telespar/Rifus.

Räkningar fortsätter komma

Det var i februari och blev början på en ännu oavslutad kamp för att få Telespar att upphäva telefonabonnemanget som de hävdar att Bo Gustafsson sagt ja till i telefon.

- Jag har förklarat för dem att svärfar har en demenssjukdom, men de vill inte ändå inte häva kontraktet. Under tiden fortsätter räkningarna att komma, berättar Patrik Brundin.

Han har aldrig lyckats komma fram till Telespar/Rifus på telefon, telefonköerna är alltid långa. Istället har han kommunicerat med dem per mejl. Samtidigt har han anmält Telespar till Konsumentverket.

- Jag har fått ett mejl där Telespar säger att de kan häva kontraktet om jag tar tillbaka min anmälan. Det är ju inte klokt, det gör jag aldrig.

Otroligt arg

Patrik Brundin tänker inte ge sig. Han har fått PayEx, företaget som sköter Telespars fakturering, att frysa sina krav, och nu kämpar han vidare. Målet är detsamma som den dagen då han fick syn på den första räkningen: Telespar ska häva kontraktet och avskriva alla räkningar.

- Bosse har jobbat i hela sitt liv och aldrig missat att betala en enda räkning. Jag blir så otroligt arg över att det finns människor som försöker utnyttja honom.

Struntar i Nix

Konsumentvägledaren i Linköpings kommun, Carina Brehmer, känner väl till Telespar.

- Vi har fått fyra klagomål som rör Telespar, och jag vet att mina kollegor i andra kommuner också är väl bekanta med företaget, säger hon.

Konsumentverket har fått in 20 anmälningar mot Telespar/Rifus.

- Anmälningarna handlar om att man anslutit personer utan att ett avtal ingåtts, och att många haft svårigheter att utöva sin ångerrätt. Dessutom har Telespar ringt personer som är Nix-registrerade, säger Anna Lindström, jurist på avdelningen för konsumentskydd.

Många gamla drabbade

Flera av anmälningarna rör gamla människor som inte förstått vad telefonförsäljarna vill. Anmälningarna kommer från deras anhöriga som vill häva avtalen som de gamla påstås ha ingått. En av anmälningar gäller en person på ett vårdboende, där anmälaren är hennes assistent.

- Nu har vi öppnat ett tillsynsärende och skickat en skrivelse till Telespar. De måste svara före den 8 juni, säger Anna Lindström.

Corren har sökt Andreas Karlsson som driver Telespar för en kommentar, men fått svaret att företaget "inte kommenterar enskilda ärenden".

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards