Alla inlägg den 16 juni 2012

Av Tommy - 16 juni 2012 11:44

Pensionärernas Riksorganisations pressrum.

Tvinga inte fram privat äldreomsorg

PRO presenterar i dag en rapport där effekterna av lagen om valfrihetssystem, LOV, har granskats.  - Vi vill att det lagstiftas om att det aldrig ska vara möjligt för en kommun att lägga ut all äldreomsorg i privata händer. Kommunalt driven äldreomsorg ska alltid finnas som ett alternativ, säger Curt Persson.

PRO presenterar i dag en rapport där effekterna av lagen om valfrihetssystem, LOV, har granskats.  Syftet med lagen är att skapa möjlighet för den enskilde att välja utförare inom äldreomsorgen. Lagen innebär att kommuner kan teckna avtal med privata utförare utan att ta hänsyn till lagen om offentlig upphandling.

I rapporten går PRO igenom effekterna av LOV så här långt. Omkring 150 kommuner använder sig i dag av LOV.  PRO har talat med politiker från 100 kommuner och 363 pensionärer, PRO-medlemmar från hela landet. Sex av tio medlemmar anser det mycket viktigt att kunna välja utförare inom hemtjänsten. 80 procent anser samma sak om möjligheten att kunna välja äldreboende.  Men, om man nu ska välja, vill sju av tio i första hand kunna välja innehåll i vården och omsorgen – snarare än utförare. Det finns även en stor oro för att utvecklingen av valfrihet ska missgynna dem med störst behov och därmed leda till ökad ojämlikhet i omsorgen.

- Mot bakgrund av vad som framkommer i rapporten säger PRO nej till regeringens planer på att tvinga kommunerna att införa LOV. För att skapa rättvisa mellan privata och kommunala aktörer anser vi att även den kommunala hemtjänsten ska få rätt att erbjuda tilläggstjänster som fönsterputsning och trädgårdsskötsel, säger Curt Persson, ordförande, PRO.

PRO anser att kommunerna måste ges möjlighet att begränsa antalet företag som får uppdrag. Annars riskerar storstäderna att få en oöverskådlig djungel av olika aktörer inom äldreomsorgen, samtidigt som verksamhet in glesbygdskommuner betraktas som olönsamt och därmed ointressant. Kommunerna måste även få möjlighet att sätta upp förbehåll både när det gäller geografisk avgränsning och inom vilka verksamheter man önskar släppa in privata aktörer. PRO menar också att kommuner som använder LOV måste få möjlighet att avgränsa tidsperioden för nya företag att anmäla sig.

- Vi vill att det lagstiftas om att det aldrig ska vara möjligt för en kommun att lägga ut all äldreomsorg i privata händer. Kommunalt driven äldreomsorg ska alltid finnas som ett alternativ, säger Curt Persson.

- Det är av stor vikt att personal i privata företag som arbetar i verksamheter finansierade av skattepengar ska ha samma meddelarfrihet som anställda inom offentlig sektor. Det är glädjande att majoriteten av de politiker som intervjuats instämmer i detta, avslutar Curt Persson.

Presskontakt: Johanna Hållén, 0727 - 10 60 11

Av Tommy - 16 juni 2012 11:41

Kunskapsbaserad vård av personer med demenssjukdom – utvecklingen av det akademiska sjukhemmet - Äldre och åldrande

Det här är det fjärde och avslutande seminariet i Stiftelsen Stockholm läns Äldrecentrums kunskapsserie om "Äldre och åldrande" hösten 2012.

Kunskapsbaserad vård av personer med demenssjukdom – utvecklingen av det akademiska sjukhemmet.
På Stureby vård- och omsorgsboende har Karolinska institutet ett projekt som kallas det akademiska sjukhemmet. Syftet är att förbättra vården av personer med demenssjukdomar och att de metoder som används i högre utsträckning ska vara utvärderade av forskare. Föreläsningen handlar om erfarenheter från projektet hitintills och vad som är viktigt i vården och omsorgen om personer med demenssjukdomar.

Föreläsare:
Per-Olof Sandman, professor.

Målgrupp:
Kunskapsserien vänder sig till vård- och omsorgspersonal inom äldreomsorgen i Stockholms län. Förutom att lyssna till föreläsarna finns det utrymme för diskussioner, och grupparbeten där deltagarna aktivt kan delta och diskutera tillsammans med andra kollegor och föreläsare. Samt en paus för kaffe.

Abonnemang:
För att kunna delta krävs ett abonnemang som gäller för en termin. Varje abonnemang ger rätt till en plats vid samtliga höstens seminarier.  Abonnemangen är inte personbundna utan kan användas av olika personer. De arbetsplatser som vill ge flera medarbetare möjligheter att delta i seminarierna kan köpa fler abonnemang. Ett abonnemang för hösten 2012 kostar 680 kr (ex. moms). En faktura skickas ut efter att vi har fått din anmälan.

OBS!
Vi behöver få din anmälan senast den 25 augusti 2012.

Anmälan:
Du kan köpa ett eller fler abonnemang genom att antingen >>klicka här eller  kopiera in länken http://sem.aldrecentrum.se/anmalan.aspx?semid=320 i din webbläsare.

Plats:
Samtliga föreläsningar äger sedan rum i Frälsningsarméns lokaler på Hornsgatan 98-100 i Stockholm. >>klicka här (hitta.se).
Dit kommer du enklast med tunnelbana (röda linjen) T-bana Zinkensdamm eller med buss 4 eller 66 till hållplats Zinkensdamm

Kontakt:
Har du några frågor om abonnemangen eller seminarierna går det bra att ringa eller mejla till:

Ingrid HjalmarsonEva Norman
Tel: 08 690 58 13Tel: 08 690 58 03
ingrid.hjalmarson@aldrecentrum.seeva.norman@aldrecentrum.se

Av Tommy - 16 juni 2012 11:38

Trädgårdsrum Ekedal. Sinnliga upplevelser för människor med demens

Använd denna länk för att citera eller länka till detta dokument:                http://hdl.handle.net/2077/29360

Bifogade filer i denna post:

FilBeskrivningStorlekFormat
gupea_2077_29360_1.pdf 2648KbAdobe PDF
Visa/Öppna
Titel:Trädgårdsrum Ekedal. Sinnliga upplevelser för människor med demens
Författare:Beckman, Gustav
Utgivningsdatum:14-jun-2012
Examinationsnivå:Student essay
Nyckelord:Trädgårdar
Demens
Gestaltningsförslag
Sammanfattning:Jag har ritat ett gestaltningsförslag till en trädgård tänkt att kunna passa till en innergård, vilken ligger i direkt anslutning till ett boende för dementa och äldre människor utan demens. Innergården är en del av Skövdes gamla sjukhus Ekedal som ligger centralt i Skövde stad. Syftet med arbetet är att arbeta fram ett gestaltningsförslag till en trädgård på Ekedals äldreboende, anpassad för människor med demens, för äldre och för funktionshindrade, där trädgården ska ge stimulans för både sinn... mer
Övrig beskrivning:Uppsats för avläggande av filosofie kandidatexamen i Kulturvård, Trädgårdens hantverk och design, 21 hp, 2012
URI:http://hdl.handle.net/2077/29360

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards