Alla inlägg den 9 juni 2012

Av Tommy - 9 juni 2012 12:12

Låt de äldre välja omsorg

Valfrihet i vården ska också gälla utformningen på äldreomsorgen. Trots ny lagstiftning vill de rödgröna i Göteborg inte släppa taget och myndigförklara göteborgarna, skriver bland andra Cecilia Magnusson (M).

 

Det borde vara lika självklart att kunna välja utformning på sin äldreomsorg som att välja dryck till maten, tycker vi moderater. För några dagar sedan, den första juni, trädde en ny lag i kraft som underlättar för äldreboenden att servera alkohol till maten utan att behöva utskänkningstillstånd, så nu är det problemet ur vägen.


Tyvärr är de som har behov av hemtjänst i Göteborg förvägrade att välja vem som ska utföra den. Detta trots att det finns en lagstiftning som garanterar valfriheten, men den politiska majoriteten här i Göteborg vill inte släppa taget och myndigförklara göteborgarna.


Med Alliansens lag om valfrihetssystem (LOV) på plats skulle situationen för göteborgare förbättras på många sätt. Vi ser i de drygt 100 kommuner som i december förra året införde olika valfrihetssystem att lagen har gett människor nya möjligheter att välja inriktningar inom olika välfärdsverksamheter. Hemtjänsten och äldreboenden har tagit flera steg framåt och mer och mer anpassats efter de boendes individuella behov och önskemål.


Vi ser även att den ökade valfriheten har fått positiva effekter för entreprenörskap och lokalt företagande runt om i landet. Tillväxtverket kunde vid en kartläggning av 39 kommuner under tiden fram till 2011 konstatera att det skett en 30 procentig ökning av företag verksamma inom valfrihetssystem. För småföretagandet ute på landsbygden har lagen haft stor betydelse. Av de kommuner som infört valfrihetssystem svarar två tredjedelar att de ser en positiv inverkan på småföretagandet i kommunen tack vare dem. I en storstad som Göteborg skulle dessutom företag få bättre möjligheter att växa. Andra aktörer än företag får också plats. I Mölndals kommun erbjuder till exempel Göteborgs Kyrkliga Stadsmission hemtjänst till äldre.


Lagen är också bra ur ett jämställdhetsperspektiv. Förutom att välfärdsföretagen är snabbt växande drivs de till största delen av kvinnor. Svenskt Näringsliv uppmärksammade att av ca 680 enskilda utövare verksamma i valfrihetssystem var uppåt 80 procent av dessa företag ägda av en kvinna ägare eller leddes av en kvinnlig vd. För den spännande utvecklingen av välfärdverksamheter går kvinnors entreprenörskap i täten.


En grundpelare i vår människosyn är att viktiga beslut i så stor utsträckning som det går ska fattas av oss människor som individer. Det får inte vara så att det som styr välfärdspolitiken är det system som är enklast för kommunen. Genom att införa ett valfrihetssystem i Göteborg som LOV uppmuntrar till ger vi de äldre en större valfrihet till sin egen omsorg och på så sätt förbättra sin vardag. Vi vill låta de äldre i Göteborg få bestämma själva.


Cecilia Magnusson (M)

riksdagsledamot från Göteborg

Lars Hjälmered (M)

riksdagsledamot från Göteborg

Maria Rydén (M)

kommunalråd Göteborg

Av Tommy - 9 juni 2012 12:08

GPS ska spåra demenssjuka

Publicerat: kl 11:10 , Nyheter P4 Gävleborg Kommentera

GPS för att spåra personer med demenssjukdom som går vilse kan bli verklighet i Gävle kommun. Men trots att tekniken finns så går det trögt för kommunen att komma igång.


– Jag tror det blir en jättebra grej för att kunna röra sig ute utan att känna sig rädd, säger Yvonne Kingbrandt i Gävle som har varit testpilot för hjälpmedlet.

Hon har alzheimers, en av de vanligaste demenssjukdomarna. Tillsammans med sin make har hon testat GPS i ett forskningsprojekt som just nu bedrivs på Gävle högskola. Det handlar om att undersöka hur personer med demenssjukdom skulle kunna vistas utomhus på egen hand.

Virtuellt staket ger en trygghetszon

Den dementa har en GPS-sändare på sig som är kopplad till en mobiltelefon som den anhöriga bär. Sen sätter man upp det man kallar ett virtuellt staket runt det område där personen vanligtvis rör sig, det kan till exempel vara den egna tomten eller en hel stadsdel.

Om man hamnar utanför trygghetszonen går larmet.

– Då kan man tala om att man har ramlat och då ser han precis var jag är. Han ser till och med vilken gata jag är på, säger Yvonne Kingbrandt.

GPS:erna skulle kunna göra att fler personer med demens kan bo kvar hemma längre och skapa en tryggare tillvaro för både sjuka och anhöriga.

"Utvecklingen tar lång tid"

Projektet är ett samarbete mellan högskolan och Gävle kommun. Men trots att tekniken i princip är redo att börja använda, tar det tid för kommunen att komma igång.

Birgitta Svensk jobbar med it-frågor inom omsorgsförvaltningen i Gävle

– Sån här utveckling tar väldigt lång tid. Det är så viktigt att användarna själva får vara med och testa, säger hon.

Vad är det som gör att det dröjer?

– Jag tror att vi alla lider av brist på förståelse för hur viktigt det är att utveckla såna här lösningar till just den här målgruppen. Fler och fler bor hemma längre så behovet av att ta fram och utveckla teknik kommer att bli större, säger Birgitta Svensk.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards