Alla inlägg den 25 juni 2012

Av Tommy - 25 juni 2012 10:54

(webböversatt)

Ny metod för att diagnostisera och behandla demens

Springs (22 juni 2012) – vissa demenssjuka patienter uppvisar symtom på en felaktig immunsystem och kan få lämplig vård.

 

Forskare vid Charité--Universitätsmedizin Berlin har lyckats rekommendera en ny typ av terapeutiskt förhållningssätt till demens. Den studie som publicerats i tidskriften Neurology visar att immunförsvaret reaktioner mot kroppens egen nervceller kan vara orsak till avancerade demens och en lämplig immun suppressiv terapi kan utveckla med betydande ändamålsenlighet.

Demens bördor samhälle med höga kostnader, och som berörs av det och deras familjemedlemmar utföra en enorm psykosocial belastning. Demens upplevs allt mer som ett Damoklessvärd över ett åldrande samhälle på grund av sin ofta oklart ursprung, svårt förebyggande och otillfredsställande terapier.

Tillsammans med en arbetsgrupp och samarbete partner i Tyskland och USA, Dr. Harald Prüß, läkare på Klinik für faits av Charité, har kunnat bevisa att demens orsakas också av immunsystemet. Som ett tillbehör symptom på en autoimmun sjukdom, kan demens behandlas sålunda. Detta synsätt på diagnostiska kriterier har förbisetts fram till nu. Det kunde bevisas att ett antal patienter i studien som lidit av avancerade minne förlust hade utvecklat ett immun försvar svar med antikroppar mot en ion kanal i hjärnan, en så kallade NMDA-typ glutamat kanal. Särskilt proteiner i nervceller membranet minskas leder till de karakteristiska störningar i nerv funktion och synapsis förlust. Dem som drabbats utställning minnesproblem och avvikelser i humör och känslor. Att eliminera dessa antikroppar genom hemodialys förbättrades symtomen i cerebrala ämnesomsättning i regionen hippocampus--en del av hjärnan som är relevant för minnesprestanda och särskilt drabbade av demens.

"Genom resultaten från studien, en helt ny metod för att diagnostisera demens kan möjligen leda till. Just nu arbetar vi på en uppföljande studie med större testgrupper för att kontrollera vår strategi ännu längre,"förklarar Harald Prüß. Han tillägger: "potentiella löftet om detta nya synsätt är att helt nya perspektiv skulle kunna leda till en hel grupp av människor som lider av demens för vilka inga specifika terapeutiska alternativ finns."

Av Tommy - 25 juni 2012 10:52

Kompetensutveckling för företag inom vård, omsorg och äldreomsorg            

            Regeringen har beslutat att skjuta till ytterligare medel till den pilotsatsning med utvecklingscheckar till vård- och omsorgsföretag som nu genomförs i Stockholm, Sörmland och Gotlands län. De ökade medlen ska gå till en satsning på kompetensutveckling för företag inom vård, omsorg och äldreomsorg

 

Inom ramen för den utökade pilotsatsningen kommer en utbildningssatsning att genomföras inom bland annat affärsutveckling, redovisning och marknadsföring. Utbildningen kommer att genomföras under hösten 2012.


Vem kan söka Tidiga vård, omsorg och äldreomsorgsföretag i behov av kompetensutveckling. Anmäl er gärna två från ert företag, ytterligare deltagare endast i mån av plats.    

Anmälan Från mitten på augusti går det att anmäla sitt intresse för utbildningen här på hemsidan. Observera att anmälningstiden kommer att vara kort så håll utskick på sidan så att ditt företag inte missar denna möjlighet! 

Av Tommy - 25 juni 2012 10:50

Akut behov i Göteborg av finskspråkig omsorg 

Förutsättningarna för att få äldreomsorg på finska i Göteborg är fortfarande obefintliga. Trots att kommunen får statsbidrag som ska ge stadens cirka 30 000 finskspråkiga invånare den service de behöver. Och trots att hjälp finns att få i Mölndal, skriver Marjo Corneliusson och Merja Heed, Berghemmet–Vuorikoti i Mölndal.

 
 

 

Marjo Corneliusson ordförande Berghemmet–Vuorikoti ekonomiska förening

 

Merja Heed verksamhetsledare Berghemmet–Vuorikoti

 

Göteborgs stad är from och med den 1 februari 2011 finskt förvaltningsområde. Kommunen erhåller statsbidrag för att förverkliga detta i praktiken. Enligt stadens hemsida ska kommunen kunna erbjuda äldreomsorg på finska. Men så är inte fallet.


Alla kommuner i Göteborgsregionen, utom Göteborg och Ale, har infört valfrihet i äldrevården. Betydelsen av att få använda sitt modersmål också i äldreomsorgen betonas, men i praktiken ses mångfalden som problematisk.


Enigheten är stor om att äldreomsorg på andra språk än svenska behövs. I praktiken är inställningen närmast den att det som sker på andra modersmål än svenska, ska skötas som fritidsaktivitet, typ väntjänst. Vem som helst intresserad kan ta hand om det. Kompetens behövs inte och följaktligen inte heller lön.


Ofta för sent

Behoven hålls strikt på individnivå, där man skulle beakta behoven ur större perspektiv. När behoven av omsorg på individnivå verkligen blir aktuella och ofta akuta, är man för länge sedan förbi det läge där ett val skulle vara ens möjligt. De flesta vill klara sig själva så länge det går och när det inte längre går är man för sjuk och för gammal för att välja och ställa krav på att få bemötas på sitt modersmål.


Det är ett välkänt faktum att det andra språket, svenska, försvagas eller till och med försvinner vid hög ålder, vid sjukdom och demens. Därför måste äldreomsorg på modersmålet finnas tillgängligt som ett alternativ långt före det verkligen blir akuta situationer.


Obefintliga förutsättningar

Förutsättningarna för hemtjänst på finska i Göteborg är fortfarande obefintliga. Vi har fått ta egna initiativ genom att för nio år sedan grunda det kooperativa företaget Berghemmet–Vuorikoti. Det säljer hemtjänst, hushållstjänster, ledsagning och avlösarhjälp. Finska hemtjänstteamet utför tjänsterna och Berghemmet–Vuorikoti ansvarar för teamet. Personalen är genomgående tvåspråkig. Tjänsterna finansieras av kommuner och stadsdelar samt privatpersoner. Verksamheten sker i huvudsak i Mölndal.


Under våren 2012 har dock kommunens upphandlingsbolag fått i uppdrag att lägga fram anbudsförfrågan för hemtjänst på finska och assyriska i Västra Göteborg. Dessutom har invånarna i Angered och Östra Göteborg tillgång till finskspråkig telefontjänst två timmar per vecka.


Behovet akut

Behovet av institutionsplatser för de äldsta är akut. Just nu finns 12 platser för en befolkningsgrupp på cirka 30 000 som åldras snabbt, både enligt SCB:s uppgifter och det vi vet och känner till.


Vi kräver för vår egen del och för våra anhöriga, basservice på vårt modersmål, finska. Vi vill och behöver samma service som alla göteborgare har rätt till. Men på finska.


I Göteborg är de äldre med finsk bakgrund en stor och snabbt växande grupp. Hur kommer Göteborgs kommun att i praktiken ordna äldreomsorgen för denna minoritetsgrupp?


Den finska minoriteten behöver kommunens stöd för att upprätthålla en vardag möjlig att leva på modersmålet, på finska. Det är särskilt viktigt, för att inte säga nödvändigt, för de äldsta bland oss. Vi behöver ett aktivt stöd för att våga/ kunna åldras med värdighet i förvissningen om att vi blir omhändertagna och får hjälp med vår vardag på vårt modersmål.


Stor oro

Oron är stor inför det faktum att man med åldern och med sjukdom tappar både sitt andra språk, svenskan, och att man bara har modersmålet, finskan, att tillgå. Att i det läget – och redan tidigare – behöva oroa sig över att inte bli förstådd och bemött utifrån sina behov, är skrämmande och inhumant.


Det räcker inte att kommunens hemtjänst har en del anställda som är tvåspråkiga. Det är inte tryggt nog. Vi vill att kommunen – kanske med hjälp av statsbidragen för förvaltningsområdet – tar Berghemmet–Vuorikotis tjänster i anspråk.


Detta kooperativ startades just för att tillmötesgå finskspråkiga äldres behov i Göteborg. Nu har vi väntat i nio år på att få serva göteborgarna och fortfarande väntar vi. Trots ett politiskt beslut om att tillåta socialekonomins aktörer i Göteborg, händer inget i praktiken. Nu är det dags att göra det möjligt för oss att få äldreomsorg på finska och för Berghemmet–Vuorikoti att få verka också i Göteborg. Det kan vara en början till att svara mot de behov som finns.



Marjo Corneliusson

ordförande Berghemmet–Vuorikoti ekonomiska förening


Merja Heed

verksamhetsledare Berghemmet–Vuorikoti

Av Tommy - 25 juni 2012 10:47

MAS prisas för civilkurage

Demenförbundets pris för civilkurage inom äldrevården går till Marie Sundström, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hässelby/Vällingby stadsdel i Stockholm.

Motiveringen lyfter fram hennes agerande vid äldreboendet Koppargården som granskades i bland annat en serie artiklar i Dagens Nyheter i slutet av förra året.

Demensförbundet pekar på att Marie Sundström "på eget initiativ gjort oanmälda inspektioner och påtalat fel och brister. Trots att hon blev motarbetad av sina chefer framhärdade hon i sin kritik och skrev flera tjänsteutlåtanden där hon kritiserade den låga bemanningen och bristen på skydds-och hygienprodukter, samt blöjor."

Marie Sundström tog också "strid då man planerade personalneddragningar på Skolörtens vård-och omsorgsboende."

Av Tommy - 25 juni 2012 10:42

Aktivitetsutförande och livskvalitet hos anhöriga till personer med demenssjukdom

Examensarbete: Examensarbete, minst 15 hp, för magisterexamen

Nedladdad 5 gånger
  • Christina Eriksson

Syftet med denna kvantitativa enkätstudie var att studera om skillnader fanns i aktivitetsutförande och livskvalitet hos anhöriga till personer med demenssjukdom, samt om någon skillnad fanns könen emellan. Data samlades in från två enkäter Occupational Gaps Questionnaire (OGQ) om upplevelsen av aktivitetsglapp i dagliga aktiviteter samt Alzheimer´s Carer´s Quality of Life Instrument (ACQLI) om upplevelsen av livskvalitet. Enkätsvaren sammanställdes via SPSS och presenteras med deskriptiv statistik. Resultaten visade att anhöriga upplevde aktivitetsglapp inom de fyra aktivitetsområdena. Flest glapp upplevdes i aktivitetsområdet fritid. Gemensamt för de fyra aktivitetsområdena var att glappen bestod i att ”utför inte men skulle vilja”. Generellt var antal glapp högre för kvinnor än männen.  Deltagarna i studien instämde i att de fått en ökad arbetsbörda, att livssituationen de levde i tärde på deras krafter samt att de som anhörig ständigt måste anpassade sig i olika situationer vilket skulle kunna tyda på en försämrad livskvalitet.

SpråkSvenska
Publiceringdatumjun 2012
Antal sidor43
Utgivande institutionInstitutionen för hälsovetenskap

Nyckelord

  • Occupational performance   , relatives, quality of life

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards