Alla inlägg den 12 juni 2012

Av Tommy - 12 juni 2012 13:00

(webböversatt)

Molecular Imaging upptäcker tecken för Alzheimers hos friska patienter

Springs (11 juni 2012) — en arsenal av Alzheimers forskning visade vid Society of Nuclear Medicine's 59: e årliga möte anger att beta-amyloid plack i hjärnan inte bara deltar i patologi av Alzheimers sjukdom men också får föregå ens mild cognitive decline. Dessa och andra studier förskott molekylär avbildning för tidig upptäckt av beta-amyloid, för vilket en produkt är nu godkänt i USA, som ett stort driva i tävlingen för bättre behandlingar.

 

"Diagnosen Alzheimers sjukdom kan nu göras när patienten presenteras först symptom och fortfarande till stor del har bevarat psykisk funktion," säger Christopher Rowe, M.D., en ledande utredare för australiska Imaging, biomarkörer och livsstil studiet av åldrande (AIBL) och professor i nukleärmedicin vid Austin Hospital i Melbourne, Australien. "Tidigare fanns en genomsnittlig försening på tre år mellan samråd med läkare över minne oro och diagnos av Alzheimers, som diagnos krävs närvaro av demens. När det används som ett komplement till andra diagnostiska åtgärder, kan molekylär avbildning leda till en tidigare diagnos. Detta kan ge patienten flera år att förbereda för demens medan de fortfarande har kontroll över sin framtid."

Enligt Världshälsoorganisationen, Alzheimers sjukdom påverkar uppskattningsvis 18 miljoner människor över hela världen, och incidensen förväntas att fördubblas fram till år 2025 till 34 miljoner. Det nationella institutet för åldrande uppskattar att så många som 50 procent av amerikanerna åldrarna 85 eller äldre påverkas.

Alzheimers sjukdom är en kronisk och för närvarande obotliga neurodegenerativa sjukdom. Beta-amyloid belastning kan börja bygga i hjärnan flera år, om inte mer än ett decennium, innan en enskild visar några tecken på demens. De som går på att utveckla Alzheimers sjukdom inte bara förlora sin förmåga att komma ihåg sina kära men har också problem med grundläggande kroppsfunktioner såsom andning och sväljning i ett sent skede av sjukdomen.

Forskarna använde i en studie, en molekylär bildframställning teknik som kallas positron emissions tomografi (PET), vilka bilder fysiologiska mönster i kroppen. PET kombinerades med en bildframställning agent som kallas F-18 florbetaben, som binder till amyloid i hjärnan. Detta och andra PET ombud ritas till mål i kroppen och avger en positron signal som plockas av en skanner. Här framfördes molecular imaging i samband med kliniska och Neuropsykologisk testning för att bättre förstå de långsiktiga effekterna av beta amyloid plack i hjärnan hos äldre personer med mild kognitiv nedsättning. Av de 45 ämnen i studien som visade hög imaging agenten bindande under bildbehandling och atrofi av hippocampus, av minne center, hade en 80 procent chans att utveckla Alzheimers sjukdom inom två år, forskare sade.

"Molecular imaging har visat sig vara en viktig del av Alzheimers sjukdom detektering," säger Rowe. "Detta och andra amyloid bildframställning tekniker kommer har en allt större roll i den tidigare och mer exakt diagnos av neurodegenerativa villkor såsom Alzheimers sjukdom beror på deras förmåga att mäta den verkliga underliggande sjukdomsprocessen."

En annan AIBL studie ingick 194 friska deltagare, 92 personer med mild kognitiv nedsättning och 70 ämnen med Alzheimers sjukdom och används en annan bildframställning ombud som kallas C-11 PiB (Pittsburgh sammansatta B) med PET för att mäta amyloid börda i hjärnan. Forskare visade att, i denna studiegrupp, utbredd amyloid plakett uppbyggnad föregås kognitiv nedsättning och de med omfattande amyloid bördan var vid högre risk of cognitive decline.

Detta och en annan studie märket två av de första studierna av deras vänliga inriktning på beta-amyloid i friska ämnen. I den andra studien 137 vuxna med normala kognitiv funktion i åldern 30-89 år var fotograferades med PET med F-18 florbetapir, nu godkänts av FDA för påvisande av beta-amyloid plack, samt funktionella magnetic resonance imaging för att undersöka hur amyloid uppbyggnad påverkar anslutningar i specifika områden i hjärnan deltar i kognition, nämligen standardläget och kraft nät, som är ansvariga för olika wakeful vila och vaksamhet. Personer med ökad amyloid börda i dessa Neurala nät var benägna att nedsatt kognitiv prestanda.

-Effekten av beta-amyloid i friska åldrande är av stort intresse eftersom detta protein är starkt kopplad till Alzheimers sjukdom och kan vara förutsägande av övergången från mild cognitive impairment till Alzheimers sjukdom, säger Michael Devous, Sr., Ph.D., direktör för neuroimaging i Alzheimers sjukdom Center UT Southwestern Medical Center i Dallas, Texas. "Mindre är känt om dess inverkan på kognition i övrigt friska åldrande individer. Dessutom tros hjärnan anslutning i dessa områden vara känslig för tidiga förändringar i hjärnans funktion orsakas både av åldrande själv och sjukdomen processer såsom Alzheimers sjukdom."

En annan undersökning bedömdes PET bildframställning agenten C-11 PiB för dess förmåga att upptäcka amyloid plakett i jämförelse med en annan bildframställning ombud, 18-F fluorodeoxyglucose (F-18 FDG). De senare rättsakterna som glukos, hjärnans främsta energikälla, att kartlägga metabola funktion i hjärnan. Resultaten av studien visade C-11 PiB amyloid imaging vara ett bättre sätt att utvärdera amyloid mönster i hjärnan än F-18 FDG bildbehandling. 100 Friska deltagare, var 15 procent anges dessutom att vissa amyloid uppbyggnaden när molecular imaging utfördes.

"Vi använder state-of-the-art, fokus PET och MRI tekniker för att titta på några av de tidigaste utvecklingen av Alzheimers sjukdom uppträtt i hjärnan hos normala medelålders människor," säger Guofan Xu, M.D., Ph.D., leda författare studier och forskning för forskningsenheten vid institutionen för nukleärmedicin och radiologi vid University of Wisconsin ligger i Madison. "Med detta som vi kan bedöma om patologiska förändringar som är förknippade med Alzheimers sjukdom sker många år före uppkomsten av betydande kliniska symptom."

Ingen behandling finns för närvarande att bota eller förebygga Alzheimers sjukdom. Med framstegen i molekylär imaging att upptäcka beta amyloid plack, har forskare ett viktigt nya verktyg som kan väcka medicinska gemenskapen ett steg närmare att förverkliga terapier och vaccin för sjukdomen.

Av Tommy - 12 juni 2012 12:57

Larm om underbemanning på äldreboendet Trivseln

Personalen på boendet Trivseln har slagit larm till socialstyrelsen.

I många års tid har det varit två nattpersonal på boendet Trivseln i Ursviken. Men de boende blir allt mer dementa och multisjuka. Personalen har nu slagit larm om sin arbetssituation, och vänt sig till socialstyrelsen.

Vid socialnämndens möte på måndagen diskuterades frågan. Socialstyrelsen har nämligen begärt in ett yttrande.

I detta skriver socialnämnden att rutinerna i en genomförandeplan bör förbättras. Det behöver också ges mer information och utbildning.

Svaret går nu vidare till socialstyrelsen, som fortsätter att utreda anmälan.

Av Tommy - 12 juni 2012 10:28

Nytt förslag för demensboende

Publicerat: måndag 11 juni kl 14:46 , Hallandsekot Kommentera

Halmstad kommun behöver öka antalet platser för dementa i äldreboende. Det alternativ som föreslås i första hand är att elva platser på äldreboendet Vidablick i Oskarström görs om och anpassas för dementa.


Det förslaget från Hemvårdsförvaltningen ska politikerna i Hemvårdsnämnden ta ställning till på onsdag.

Alternativet Vidablick är det som går fortast och kostar minst, skriver man i förslaget.

Två andra möjligheter finns:

1. Att 10 platser på Vidablick stängs, och att man i stället öppnar 10 demensplatser på Bäckagård.

2. Att 20 platser stängs på Vidablick och 20 platser med demensinriktning öppnas på Bäckagård.

I dag står 33 äldre i kommunen på kö till demensboende.

Av Tommy - 12 juni 2012 10:24

Senaste tekniken som hjälper äldre hemma

Bostäderna ser helt vanliga ut, men är i själva verket testlaboratorier. Toaletten är automatisk, rullatorn ser ut som en robot och i väggarna sitter sensorer och kameror som registrerar hur nya hjälpmedel fungerar för äldre.

 

Fullskalelabbet vid KTH:s campus i Haninge utanför Stockholm består av två fullt utrustade lägenheter. Hall-utrymmena och badrummen är stora, annars verkar bostäderna vid första anblicken ganska vanliga.

Men bänkar och skåp i köken är höj- och sänkbara och den ena lägenheten har en fullt automatisk toalett. Den kan både spruta vatten så att rumpan blir ren och sedan torka den med en varmluftsström.

– Den är min favorit. Jag brukar gå hit och prova den när ingen är här, säger Stefan Lundberg, lektor på KTH.

I takt med att andelen äldre i befolkningen ökar, tror forskarna att allt fler kommer att behöva vårdas i hemmet.

Professor Tore Larsson anser till exempel att det måste bli möjligt att diagnosticera och behandla patienter på distans i framtiden.

I de här lägenheterna får försökspersoner testa kommunikationsteknik och hjälpmedel. Tanken är att den hemlika miljön ska vara en realistisk omgivning för att utvärdera nya prylar.

– Verkligheten är komplex och innehåller tekniska delsystem. Vi tror att man måste utveckla tekniken i en realistisk miljö som är så nära verkligheten som möjligt. Tekniksystem fungerar aldrig från början, de måste testas i verkligheten, säger Tore Larsson.

Ett projekt som illustrerar hans ord är EU-studien Mon Ami, som handlade om att ta fram olika tjänster för att hjälpa äldre i en befintlig teknikplattform. Där testades rörelsedetektorer, som sattes upp i lägenheten och skulle larma om personen var inaktiv för länge. När sensorerna sattes in i lägenheterna på KTH visade det sig att de slogs ut av mikrovågsugnen, tv:n och trådlösa telefoner.

Både Tore Larsson och Stefan Lundberg är kritiska till att ny teknik ofta kommer ut för snabbt på marknaden, utan att den har testats och utvärderats ordentligt.

– Det finns fortfarande en ingenjörsoptimism, att man bara tittar på den positiva sidan av funktionerna, säger Tore Larsson.

– Man räknar med att kunna rätta till buggar efter hand, men med den här gruppen av äldre är det svårt, säger Stefan Lundberg.

I Mon Ami-projektet var det från början tänkt att de olika tjänsterna skulle styras via en skärm på väggen hemma hos de äldre. Via den skulle de kunna ringa, tända och släcka lampor, sköta porttelefonen och larma anhöriga vid behov. Men de äldre ville de inte ha den.

– De sa att de inte hade plats. Så i stället tog vi fram en smartphone som gränssnitt mot tekniken och det blev mycket bättre. Det är otroligt viktigt att vi för ut tekniken till de personer som ska ha den, säger Stefan Lundberg.

En annan studie som har bedrivits i fullskalelabbet i Haninge gick ut på att testa en rullator försedd med en lyftbalk som hjälp om en person ramlar och inte kan ta sig upp.

Lägenheterna har också använts för att studera vårdpersonalens arbetsställning när de ska hjälpa någon på toaletten. Forskarna mätte rörelser och kroppsställningar via en ergonomiutrustning som vårdpersonalen bar på kroppen.

– Hur man assisterar någon på toaletten är ett ganska outforskat område, men en av de knepigare arbetsuppgifterna i hemtjänsten, säger Tore Larsson.

En ny videotelefon för dementa har också testats. Den måste vara så enkel att de dementa på egen hand kan ringa upp anhöriga och svara i telefonen, något som annars kan vara svårt, vilket begränsar deras sociala liv.

– Vi tror att hemmiljön här kan göra människor lite mer avslappnade och att de koncentrerar sig på det vi vill, säger Stefan Lundberg.

Ingen av produkterna har ännu kommit ut på marknaden. Men forskarna ska söka pengar för att vidareutveckla den plattform som användes i Mon Ami-projektet och ta fram en säljbar produkt av den.

– Vi ska öppna upp den så att man kan lägga in fler tjänster och koppla den till fler styrenheter, smartphone, Androidplattor eller Ipad, säger Stefan Lundberg.

En rollator med lyftbalk har utvecklats som ett hjälpmedel för äldre som inte kan ta sig upp från golvet på egen hand. Här får Vera Andersson prova hur den fungerar.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards