Alla inlägg den 20 juni 2012

Av Tommy - 20 juni 2012 07:51

Äldreliv istället för äldreomsorg

Igår var jag inbjuden till slutkonferensen av Äldreliv Nordost, ett projekt som pågått under 2½ år och huvudsakligen varit finansierat av Europeiska Socialfonden, ESF. Syftet med projektet har varit att via olika utbildnings- och kompetensutvecklingsinsatser bidra till nya kunskaper och ett nytt tänkande i den offentliga och privata äldrelivsbranschen. Det är kombinationen av spetsutbildningar inom området och stöd för nytänkande entreprenörskap som gjort projektet unikt.

Sex kommuner har samverkat i projektet, Österåker, Danderyd, Norrtälje, Waxholms stad, Vallentuna och Täby, tillsammans med Vårdföretagarna och Companion Roslagen.

Med projektet har man velat stimulera till ett nytt sätt att tänka, ett tankesätt som ska kännetecknas av ett skifte från äldreomsorg till äldreliv. På så sätt kan man skapa förutsättningar för den äldre människans bästa liv. Hela livet ska fyllas med innehåll, trevliga aktiviteter och ett socialt samspel med andra människor.

Dag Norén, som varit projektledare, menar att det viktigaste är att ställa den äldre individen och dennes behov i centrum.

Under projekttiden har över 1300 personer engagerats i olika utbildningsprogram samt i stödjande coachnings- och handledningsprogram. Av dessa har 240 personer genomgått hela, eller merparten, av Omvårdnadsprogrammet och slutexaminerats till undersköterskor. Omkring 1000 personer har deltagit i de två spetskompetensprogrammen inom omsorg, ”Samspel och socialt innehåll” samt ”Individen, åldrandet och miljön”. Och cirka 120 personer har deltagit i två program med särskilt fokus på utveckling av biståndsbedömningen. Omkring 250 personer av dessa har också deltagit i stödjande insatser av coacher och handledare.

Två särskilda fokusseminarier med viktiga teman har också genomförts inom ramen av projektet, ”Entreprenörskap och företagande” samt ”Den idéburna sektorns bidrag till sociala innovationer och nytänkande”.

De tre områden som varit i fokus genom hela projektperioden och genomsyrat programmet har varit:

  • Individen som utgångspunkt.
  • Hälsofrämjande insatser.
  • Matchning mellan behov och tjänster.

Äldreliv Nordost har syftat till att stödja utvecklingen mot en modernare äldreomsorg som organiseras utifrån individens behov. Projektägare Göran Oscarsson, tillika näringslivschef i Österåkers kommun, anser att äldreomsorgen är en dynamisk utvecklingsbransch samtidigt som det är en stor och komplex verksamhet. Därför behövs det samverkan mellan kunskapsutveckling och entreprenörskap.

Under mötet var det några personer som deltagit i projektet som fick berätta hur de upplevt utbildningarna. Mia Söderqvist berättade att hon efter att ha arbetat 28 år i äldreomsorgen äntligen kunde utbilda sig till undersköterska. För hennes del var det en dröm som gick i uppfyllelse och även om hon efter många år i jobbet hade mycket kunskap så tycker hon att det var skönt att få den formella kompetensen.

Lina Johansson som arbetat två år i äldreomsorgen utan någon formell utbildning har fördjupat sig i dokumentation. Att arbeta med människor är svårt och komplext och att komma in utan någon utbildning borde inte vara möjligt anser hon. Denna utbildning borde hon fått innan hon startade.

I projektet har man också haft coachning för att stödja verksamhetsledningar, både individuell och i team. Stig Tegle, som utvärderar projektet, berättade att teamcoachning visat sig vara kostnadseffektivt. Det kostar betydligt mindre än en chefskurs och ger mer praktiskt stöd.

Projektet ska nu avslutas, men vissa verksamheter kommer att fortgå. De sex kommunerna går tillsammans med i regeringens satsning på Omvårdnadslyftet som blir en naturlig fortsättning. Man ska också etablera testzoner för nyföretagande och entreprenörskap i syfte att utveckla nya samverkansformer mellan offentlig sektor och privata leverantörer av tjänster inom vård och omsorg.

Det var väldigt inspirerande att vara med på avslutningen av Äldreliv Nordost. Det gick inte att ta miste på det stora engagemanget hos deltagarna och den samstämmighet som rådde om att projektet bidragit till att lyfta ett nytt perspektiv på äldrelivet.

Läs mer om Äldreliv Nordost på  http://www.aldrelivnordost.se/

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards