Alla inlägg den 23 juni 2012

Av Tommy - 23 juni 2012 14:18

(webböversatt)

Tai Chi ökar hjärnans storlek, fördelar kognition i randomiserade kontrollerad prövning av kinesiska äldre

Springs (19 juni 2012) — fann forskarna från University of South Florida och Fudan University i Shanghai höjningar av hjärnans volym och förbättringar på tester av minne och tänkande i kinesiska seniorer som utövas Tai Chi tre gånger i veckan, rapporterar en artikel publicerad den 19 juni i Journal av Alzheimers sjukdom.

 

Undersökningsresultat baserades på en 8-månaders randomiserade kontrollerad prövning jämföra dem som tränade Tai Chi till en grupp som fått utan inblandning. Samma rättegången visade ökningar i hjärnans volym och mer begränsade kognitiva förbättringar i en grupp som deltagit i livliga diskussioner tre gånger per vecka under samma tidsperiod.

Tidigare försök har visat ökar hjärnans volym hos människor som deltog i aerob övningen och i ett av dessa prövningar, sågs en förbättring i minnet. Detta var dock den första rättegången att visa att en mindre aerob form av motion, Tai Chi, samt stimulera diskussionen ledde till liknande ökningar i hjärnans volym och förbättringar på psykologiska tester av minne och tänkande.

Den grupp som inte deltog i interventioner visade hjärnan krymper under samma tidsperiod, överensstämmer med vad generellt har iakttagits för personer i deras 1960- och 70-talen.

Ett flertal studier har visat att demens och gradvis kognitiv försämring som föregår den syndrom är associerad med ökande krympning av hjärnan som nervceller och deras anslutningar försvinner gradvis.

"Möjlighet att vända den här trenden med Motion och ökad psykisk aktivitet innebär att det kan vara möjligt att skjuta upp starten av demens hos äldre personer genom insatser som har många fysiska och mentala hälsa fördelar," sade bly författaren Dr. James Mortimer, professor i epidemiologi vid University of South Florida College of Public Health.

Forskning tyder på att aerob utövandet är associerad med ökad produktion av hjärnan tillväxtfaktorer. Det återstår fastställas huruvida former av övning som Tai Chi som inkluderar en viktig mentala övning komponent kan leda till liknande förändringar i produktionen av dessa faktorer. "Om detta visas, och sedan det skulle ge ett starkt stöd till begreppet"använda det eller förlora det"och uppmuntra seniorer bo aktivt både intellektuellt och fysiskt," sade Dr. Mortimer.

En fråga som togs upp av forskningen är huruvida varaktiga fysiska och mentala övning kan bidra till att förebygga Alzheimers sjukdom, den vanligaste dementing sjukdomen.

"Epidemiologiska studier har visat vid flera tillfällen att personer som ägnar sig åt mer fysiska utövandet eller är mer socialt aktiva har en lägre risk för Alzheimers sjukdom," sade Dr. Mortimer. "De aktuella rönen tyder på att detta kan vara ett resultat av tillväxt och bevarande av kritiska regioner i hjärnan påverkas av denna sjukdom."

Av Tommy - 23 juni 2012 10:19

Planlös rödgrön äldreomsorg

Debatt

Obekräftade nyheter om Caremaskandaler 20 mil bort kan säkert sälja lösnummer, men det är inget ansvarigt argument för att ta ställning i Norrköpings vård och omsorgsnämnd.

I våras stod vård- och omsorgsnämnden inför beslutet att upphandla eller återta driften av Kalkstensgatans äldreboende med tillhörande hemtjänst som sedan starten för 5 år sedan förtjänstfullt drivits av Attendo Care. Tjänstemännen som hade förberett ärendet föreslog ny upphandling, Alliansen som yrkade på liggande förslag fick se sig överkörda av den rödgröna majoriteten som i vågorna av rapporteringen kring Carema beslöt sig att ensidigt driva igenom en återkommunalisering av såväl äldreboendet som hemtjänsten. Som skäl angavs det odefinierade "mina timmar" och den kommande hemsjukvårdsreformen. Nämndens avgående ordförande Kerstin Hildebrant (V) var mer tydlig och förklarade att det var en ideologisk fråga, Omsorg ska inte drivas privat och vårdbolag ska inte få gå med vinst.


På nämndens junisammanträde fick vi återigen ta ställning i ett liknande fall gällande Södergårdens äldreboende. I likhet med Kalkstensgatan så är det Attendo Care som är huvudman. De tidigare invändningarna mot upphandling, att kommunen står inför förändringar kvarstår. Alltså ett i princip identiskt fall som med Kalkstensgatan men här väljer majoriteten att resonera helt annorlunda och godtar en upphandling .


Då inställer sig den självklara frågan vad som egentligen var skälet till det unika beslutet att i våras återta ett boende trots att det saknades brister i omsorgen. Var det den folkstorm bland boende, anhöriga och personal som resulterade i en omfattande namninsamling? Var det den avtagande kritiken mot privata vårdgivare efter att bl.a Dagens samhälle granskat den skeva rapporteringen kring Caremaägda Koppargården eller var det rent av det stormiga mötet med de drabbade på Kalkstensgatan den dagen då informationsträffarna hölls? Det kan hur som helst inte vara de yttre förutsättningarna som angavs i våras för där har ännu inget hänt.


Vi välkomnar givetvis att majoriteten har nyktrat till i frågan, oaktat vad anledningen är. Men det väcker många frågor vad som egentligen ligger till grund för besluten. Och på vilka premisser vi tar ståndpunkt i kommande upphandlingsförfaranden. Majoriteten uppträder förvillande inkonsekvent och frågetecken reses för vad det långsiktiga målet och planen är för Norrköpings äldreomsorg när de bara tre månader efter det uppmärksammade beslutet kring Kalkstensgatan totalt vänder ryggen mot de argument som då framfördes.


Beslut kring vård och omsorg bör grundas på en idé om hur vi på sikt säkerställer och utvecklar verksamhetens kvalitet och ekonomi. Obekräftade nyheter om Caremaskandaler 20 mil bort kan säkert sälja lösnummer, men det är inget ansvarigt argument för att ta ställning i Norrköpings vård och omsorgsnämnd. Med anledning av den inkonsekvens och de vaga skäl som framfördes vid förra upphandlingsärendet undrar vi på vilka grunder majoriteten egentligen tar beslut på?

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards