Alla inlägg den 21 juni 2012

Av Tommy - 21 juni 2012 11:59

Höjda avgifter väntas i äldreomsorgen

Publicerat: onsdag 20 juni kl 11:46 , Upplandsnytt Kommentera

De som får äldreomsorg i Uppsala kommun kan få betala mer framöver. Avgifterna föreslås nu ses över för att äldrenämnden ska få ihop sin ekonomi.


Bakgrunden är att äldrenämnden i nuläget ser ut att dra över sin budget med mellan 15 och 20 miljoner. I maj beslutade nämnden om vissa åtgärder för att komma tillrätta med situationen. Nu föreslås ytterligare.

De förändringar som nu ska utredas är bland annat att höja avgiften för trygghetslarm och för matlådor och också att ändra avgifterna för hemvård. Om den avgiften höjs bedömer tjänstemännen att fler skulle köpa hjälp på annat håll och använda RUT-avdraget i stället, något som kommunen väntas vinna på ekonomiskt. Kommunen föreslås också säga upp avtalet med bland annat Eskils restaurang.

Nämndens kristdemokratiska ordförande Ebba Busch säger att de pengar nämnden får inte ökat i takt med att fler äldre behöver hjälp.

- Det här är första året som vi på allvar märker att det är fler som blir äldre, säger hon.

Vad säger du till de äldre som påverkas om ni höjer avgifterna?

- Vi ska utreda hur det här kommer att påverka de äldre nu. Vi skulle kunna ligga kvar på samma avgiftsnivåer som 1993 eller 2007 men det tror jag inte gynnar Uppsalas äldre.

Av Tommy - 21 juni 2012 11:57

Kombinera inte kolinesterashämmare och memantin som rutin vid demens

Nyhet 2012-06-20

Det saknas evidens för att rekommendera bred användning av kolinesterashämmare i kombination med memantin vid demens. För vissa patienter med Alzheimers sjukdom (AD) kan dock kombinationsbehandling prövas. Uteblir förväntad behandlingseffekt inom tre månader bör kombinationsbehandlingen avslutas. Det anser expertrådet för geriatrik utifrån en värdering av tillgängliga randomiserade och observationella studier.

På Kloka Listan 2012 finns två läkemedelsgrupper för behandling av demens: kolinesterashämmare vid mild–måttlig Alzheimers sjukdom (AD) respektive memantin vid svår AD, eller vid intolerans mot kolinesterashämmare.

I enlighet med Socialstyrelsens nationella rekommendationer bör patienter med mild–måttlig AD erbjudas behandling med kolinesterashämmare efter individuell bedömning (prioritet 2), och så sker i praktiken.

Lägre prioritet för memantin
Senare års studier har visat att memantin ger en betydelsefull effekt på kognition, ADL och beteende, framför allt hos patienter med avancerad AD, men mycket begränsade effekter vid mild och måttlig sjukdom. Enligt de nationella riktlinjerna bör även memantin erbjudas vid AD, dock med lägre prioritet (prioritet 3).

Det har tidigare saknats stöd för att rekommendera kombinationsbehandling vid AD. En behandlingsstudie från 2012 visar nu att kombinationsbehandling med kolinesterashämmare och memantin inte ger bättre effekt på kognition och funktion, jämfört med monoterapi med ettdera preparatet.

Bättre effekt vid BPSD
När Alzheimers sjukdom fortskrider tilltar beteendemässiga och psykiska symptom (BPSD) som aggressivitet, agitation och vandringsbeteende. En handfull analyser, dock med lågt bevisvärde, indikerar att memantin har bättre effekt på vissa BPSD-symptom (framför allt aggressivitet) jämfört med placebo.

Samlad klinisk erfarenhet ger också visst underlag för detta. Socialstyrelsens nationella riktlinjer lyfter fram memantin som ett behandlingsalternativ vid BPSD (prioritet 6).

Expertrådets rekommendation
Baserat på en värdering av tillgängliga randomiserade och observationella studier gör expertrådet för geriatrik bedömningen att:

1) Kombinationsbehandling med memantin och kolinesterashämmare inte bör vara en rutinmässig behandlingsregim vid AD.

2) Kombinationsbehandling likväl kan prövas i enskilda fall. Det gäller hos patienter med svår AD och en svårbehandlad BPSD-problematik med övervägande aggressivt eller agiterat beteende, där omvårdnadsåtgärder och sedvanliga farmakologiska åtgärder inte varit tillräckliga. Patienten ska följas avseende biverkningar under försiktig dostritrering till maximalt 20 mg memantin dagligen. Om ingen förväntad behandlingseffekt inträtt inom tre månader bör kombinationsbehandlingen avslutas.


Expertrådet för geriatriska sjukdomar

Av Tommy - 21 juni 2012 11:54

Vård och omsorg för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt och stöd till deras närstående - regional överenskommelse

 
Demenssjukdomar är långvariga och komplexa och kräver både samverkan och stora insatser från kommunen och landstinget.
 
KSL ska bidra till att kommunerna och landstinget gör samverkan hållbar och enkel. En regional överenskommelse är ett steg i den riktningen. KSL rekommenderar därför kommunerna att teckna överenskommelse med landstinget om vård och omsorg för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt och stöd till deras närstående.

Den regionala överenskommelsen ska framförallt utgöra ett stöd för det gemensamma arbetet mellan kommunen och landstinget på lokal nivå när lokala program arbetas fram.

Förslaget till överenskommelse har tagits fram av en arbetsgrupp där flera kommuner varit representerade. Alla kommuner i länet har också haft möjlighet att diskutera förslaget och lämna synpunkter.

Läs styrelsens handlingarPDF (pdf, 260 kB)

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards