Direktlänk till inlägg 2 februari 2012

Barometern skriver; ”Man blir så trött”

Av Tommy - 2 februari 2012 09:33

”Man blir så trött”

Ruth Pahlm är inte stolt över den äldreomsorg som målats upp

Kalmari dag 07:42 | Uppdaterad i dag 09:28

Hon har jobbat hela sitt liv med äldreomsorg. Nu ryter 82-åriga Ruth Pahlm ifrån ordentligt.

Ruth Pahlm, som engagerat sig för äldrefrågor hela sitt liv, reagerar väldigt starkt mot den senaste tidens händelser på äldreboenden i Kalmar.

FAKTA

Oktober 2011: Allt större signaler om oro inom äldreomsorgen. Hårda besparingskrav och ett nytt schema leder till stressad personal och sämre boende, säger hemtjänstpersonal.

December 2011: Ryktesspridning och dålig information skapar stor upprördhet bland personalen. Kommunal kräver att arbetsgivaren tar tag i problemen. Två under­sköterskor talar om diktaturfasoner och att de blir idiotförklarade. Politikerna säger att de ska informera bättre.

Årsskiftet: Unga som jobbat eller jobbar inom omsorgen slår larm. Kryssturerna ifråga­sätts och Kommunal kritikiserar återigen upplägget.

Januari 2012: Nattpersonal på Lagerträdet larmar om att dementa måste tas upp vid femtiden på grund av den underbemannade dagpersonalen.
Omsorgsnämnden beslutar att hårdgranska äldre­boenden.
Personal på Trädgården slår larm om att man aldrig varit så dåligt bemannade.

LäS MER

– De vackra orden måste betyda någonting. Värdig vård kostar pengar.

Barometern träffar henne i tvårummaren på Smålandsgatan. Det där med äldreomsorg kan hon. Hela sitt yrkesliv har handlat om de äldre, från yrket som vårdbiträde och undersköterska, sedan som ålderdomshemsföreståndare på Oxhagshemmet, vårdyrkeslärare och äldreomsorgschef i Nybro i ett decennium.
Dessutom som politiker för Kristdemokraterna i omsorgsnämnden. Nu sitter hon i styrelsen för demensföreningen.
Den sista tidens larm från personal inom äldreomsorgen har upprört henne mycket.
Gamla som dras upp i ottan och dementa som tvingas irra runt i korridorer för att personalen är så underbemannad. Och anställda som skräms till tystnad. Det är inte en äldreomsorg att vara stolt över, menar hon.
– En del äldre jag har träffat gråter för att de är så oroliga. De vet inte vad som ska hända om de hamnar på något äldreboende i kommunen.
Oron är dock obefogad, tycker Ruth Pahlm. De flesta boenden i Kalmar är bra och ger bra vård. Men bristerna måste rättas till och politikerna kan inte gömma sig bakom ”så får det inte vara”.
– De fina orden om värdegrund och värdigt liv måste betyda något. Jag blir så arg. Det ska inte behöva vara på det här sättet.
– Det är jättebra att de anställda slagit larm. Men varför måste de gå till media för att någon ska lyssna. Varför lyssnade ingen på dem tidigare?
Pahlm satt i omsorgsnämnden när neddragningarna inom äldreomsorgen diskuterades första gången. Då var det tal om att dra ned ett visst antal procent.
Demensvården ansågs ha för mycket personal, något som Ruth Pahlm reagerade skarpt emot.
Diskussionerna ledde senare till att hela synen på äldreomsorgen förändrades.
Det förslag som nu gått igenom handlar mer om att de äldre ska stå i fokus. Sedan får verksamheten anpassa sig. Resurser ska finnas där resurser behövs.
– Och det låter ju jättebra. Men i själva verket har guldet blivit till sand.
– Det hela visar sig mest vara ord. Man blir så trött på det.
I grund och botten handlar det om att politikerna tar ansvar för vad orden innebär.
– Det är också lågt att skylla på regeringen och mindre pengar från statsmakterna. I Kalmar har vi sagt att vi vill ha en värdig vård för de äldre. Då måste man också ta med en viktig sak i beräkningen. Det kostar.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards