Direktlänk till inlägg 14 februari 2012

Kognitiv påverkan och hjärnan degeneration påverkar för närvarande miljontals vuxna och antalet kommer att öka

Av Tommy - 14 februari 2012 11:07

ScienceDaily (13 februari 2012) - kognitiv påverkan och hjärnan degeneration påverkar för närvarande miljontals vuxna och antalet kommer att öka, med tanke på befolkningen i åldrande baby boomers. Idag, nästan 20 procent av personer 65 år eller äldre lider av mild kognitiv svikt och 10 procent har demens.


UCLA forskare tidigare utvecklat en brain-imaging verktyg för att kunna bedöma de neurologiska förändringar som är förknippade med dessa villkor. UCLA laget rapporterar nu i februarinumret av tidskriften Archives of Neurology att hjärnan-scan tekniken på ett effektivt sätt spåras och förutspådde kognitiv nedgång under en tvåårsperiod.

Teamet har skapat en kemisk markör som kallas FDDNP som binder till både plack och avlagringar härva - kännetecken för Alzheimers sjukdom - som sedan kan visas med en positronemissionstomografi (PET) hjärnskanning, vilket ger ett "fönster in i hjärnan. " Med denna metod forskarna kan sätta fingret var i hjärnan dessa onormala protein inlåning samlas.

"Vi upplever att detta kan vara ett användbart neuro-imaging markör som kan upptäcka förändringar tidigt, innan symptom uppstår, och det kan vara till hjälp för att spåra förändringar i hjärnan under tiden", säger studie författaren Dr Gary Small, UCLA: s Parlow- Solomon Professor on Aging och en professor i psykiatri vid Semel Institute for Neuroscience och mänskligt beteende vid UCLA.

Liten noterade att FDDNP-PET scanning är den enda tillgängliga hjärnan-imaging teknik som kan bedöma tau trassel. Obduktion fynd har funnit att trassel korrelerar med Alzheimers sjukdom progression mycket bättre än vad plack.

I studien, som utförs forskare hjärnan skannar och kognitiva bedömningar om de ämnen som vid baslinjen och därefter igen två år senare. I studien ingick 43 frivilliga paricipants, med en genomsnittlig ålder av 64, som inte hade demens. I början av studien, ungefär hälften (22) av deltagarna hade normalt åldrande och den andra hälften (21) hade mild kognitiv svikt eller MCI, ett tillstånd som ökar en persons risk att utveckla Alzheimers sjukdom.

Forskarna fann att för båda grupperna, ökningar i FDDNP bindande i den främre, bakre cingulate och globala områden i hjärnan vid två års uppföljning korrelerade med utvecklingen av kognitiv försämring. Dessa områden i hjärnan är inblandade i beslutsfattandet, komplexa resonemang, minne och känslor. Högre initial baslinjen FDDNP bindning i båda ämnesgrupper var associerad med en nedgång i kognitiv funktion inom områden som språk och uppmärksamhet på två års uppföljning.

"Vi fann att ökningar i FDDNP bindande på viktiga områden i hjärnan korrelerade med ökningar i de kliniska symtomen över tid", säger studie författaren Dr Jorge R. Barrio, som innehar UCLA: s Plott professur i Gerentology och är professor i molekylär och medicinsk farmakologi vid David Geffen School of Medicine vid UCLA. "Initiala bindande nivåer var också förutsägelser om framtiden kognitiv försämring."

Bland individer med mild kognitiv nedsättning, förutsatt att nivån av initial bindande i frontal-och parietala områden i hjärnan den största noggrannheten i att identifiera dem som utvecklade Alzheimers sjukdom efter två år. Av de 21 patienter med MCI har sex diagnosen Alzheimers vid uppföljningen, och dessa sex ämnen hade högre initiala frontal-och parietala bindande värden än de andra ämnena i MCI-gruppen.

I normalt åldrande individer utvecklade tre mild kognitiv svikt efter två år. Två av dessa tre deltagare hade de högsta utgångsvärden bindande värden i den temporala, parietala och frontala regioner i hjärnan hos denna grupp.

Forskare sade nästa steg i forskningen kommer att innebära en längre tid följa upp med större urval av motiv. Dessutom är laget med denna brain-imaging tekniken i kliniska prövningar för att hjälpa till läkemedel spår nya för hjärnans åldrande, såsom curcumin, en kemikalie som finns i gurkmeja krydda.

"Tracking effektiviteten hos sådana behandlingar kan hjälpa till att påskynda arbetet läkemedelsutveckling," Small, författaren till den nya boken "The Alzheimers Prevention Program", sade. "Eftersom FDDNP verkar förutsäga vem som kommer att utveckla demens, kan det vara särskilt användbart för att spåra hur effektiva insatserna för att fördröja debuten av demens symtom och så småningom förebygga sjukdomen."

Liten fick nyligen forskningen godkännande från den amerikanska Food and Drug Administration att använda FDDNP-PET för att studera personer med mild kognitiv svikt för att avgöra om en hög potens form av curcumin - en krydda med anti-amyloid, anti-tau och anti-inflammatorisk egenskaper - kan förhindra Alzheimers sjukdom och ackumuleringen av plack och nystan i hjärnan.

UCLA äger tre amerikanska patent på FDDNP kemiska markören. Office of Intellectual Property vid UCLA aktivt söker en kommersiell partner för att få denna lovande teknik till marknaden.

Liten och studier författarna Jorge R. Barrio och SC Huang är bland uppfinnarna. 

Övriga författare ingår Prabha Siddarth, Linda M. Ercoli, Alison C. Burggren, Karen J. Miller, Dr Helen Lavretsky och Dr Susan Y. Bookheimer, alla UCLA sektionen för psykiatri och beteendeproblem vetenskaper, och Vladimir Kepe och SC Huang , som är en del av UCLA Institutionen för molekylär och medicinsk farmakologi.

 
 
Andreas

Andreas

14 februari 2012 20:27

Intressant! Curcuminet i gurkmejan har väl annars traditionellt sett ansetts vara bra mot inflammationer. Men spännande med nya rön!

http://www.gurkmeja.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards