Företaget Tentaculus levererar stödstystem åt funktionsnedsatta som behöver hjälp i sin vardag. Med systemet får bland annat personer med demenssjukdom eller autism hjälp med att komma ihåg saker genom att en röst talar om för dem att till exempel balkongdörren är öppen eller om man glömt ta sin medicin. Begränsningen har varit att systemet är bundet till hemmet. Nu har man tillsammans med innovationsföretaget BTH Innovation, vid Blekinge Tekniska Högskola, gjort det möjligt att bära med sig stödsystemet i en mobilapp.

– Tanken med mobilappen är att man ska kunna få reda på statusen på sitt hem när man är ute, säger Evalena Habel, marknadschef på Tentaculus.

Systemet bygger på att sensorer kopplas in i delar av hemmet som den funktionsnedsatte behöver hjälp med. Systemet gör i sin tur brukaren uppmärksam på det den behöver komma ihåg. Via högtalare kan en röst, som brukaren själv väljer, berätta om man har glömt någonting. Andra alternativ är att brukaren får ett sms till telefonen, eller blinkande påminnelser.

Den nya mobilappen ska kopplas ihop med sensorsystemet i hemmet och påminna brukaren även när den är ute. Appen kommer att finnas till både Iphone och Androidmobiler.