Alla inlägg den 8 juni 2012

Av Tommy - 8 juni 2012 10:38

Högre krav på demensvården

Publicerat: torsdag 07 juni kl 06:17 , Nyheter P4 Gävleborg Kommentera

Många demenssjuka i länet får aldrig någon diagnos, enligt specialistläkare. Och trots att de kanske skulle behöva speciell demensvård bor många på vanliga äldreboenden.


– Jag hörde en anhörig häromdagen som berättade att när hon går till sin mans boende så kan vårdbiträden prata i munnen på varandra. Och han förstår inte vad dom säger då. Då gjorde jag en jämförelse och sa till henne att det är som att han skulle få fel medicin. För han blir ju mer förvirrad än hjälpt av den situationen, säger Lena Rosén, före detta sjuksköterska och ordförande i demensföreningen i Gävle.

Personer med demenssjukdomar har ofta behov av personal med specialkompetens. Men i dag bor många demenssjuka på vanliga äldreboenden trots att de kanske har behov av speciell demensvård.

Får inte diagnos
Enligt geriatrikern Anders Wimo i Bergsjö är det uppskattningsvis 70 procent av alla som bor på särskilt boende i länet som har en demenssjukdom. Det är många som inte ens får en diagnos.

– Även om vi kan skatta hur många nyinsjuknade vi har i vårt län, cirka tusen per år, så är det långt ifrån alla som genomgår en demensutredning, säger han.

Enligt Anders Wimo är det många demenssjuka som kan klara sig bra även på ett vanligt äldreboende. Men det finns ändå poänger med att sätta en tidig diagnos. Bland annat kan man ge hjälp med bromsande mediciner och att lindra symptom som depression

50 miljarder per år
De flesta kommuner erbjuder i dag demensvårdsplatser och i till exempel Gävle håller man nu på att planera för fler platser med specialkompetens inom just demens. Och demensvården är en ekonomisk utmaning för kommunerna.

– Demensvården kostar ungefär 50 miljarder kronor per år i Sverige. Av det ligger 85 procent i den kommunala verksamheten, så det är den kommunala skattekraften som avgör hur kommunerna ska kunna klara av det här, säger Anders Wimo.

Du säger att kommunen är den viktigaste aktören, hur ska dom kunna möta det här som ständigt brottas med besparingar?

Det är en oerhört stor utmaning och det oerhört olika i olika kommuner beroende på hur ekonomiskt starka dom är.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards