Alla inlägg under januari 2012

Av Tommy - 12 januari 2012 10:27

Ingos hustru berättar om demens

Ingemar Johansson blev Ingo med hela svenska folket när han tog titeln som världsmästare i tungviktsboxning. Redan vid 65 års ålder drabbades han av demens, ett öde som han delar med många åldrande svenskar.

Hans änka, författaren och journalisten, Edna Alsterlund gästar Västervik och Mejeriet den 29 januari. Då kommer hon att berätta om livet som anhörig till en som drabbats av demens. För ett år sedan gav hon ut boken "Den längsta ronden" om åren med Ingo.

Föreläsningen arrangeras av Västerviks Demensförening och Studieförbundet Vuxenskolan.

Av Tommy - 12 januari 2012 10:25

Demens, en folksjukdom - seminarium 23 februari

Nacka kommun bjuder in till ett seminarium där olika aspekter av demenssjukdom belyses. Välkommen!

 

Representanter från Nacka kommun, landstinget, Karolinska institutet och Alzheimerföreningen medverkar.

Tid och plats: torsdagen den 23 februari 2012, kl 13.00 – 16.30, Quality Hotel Nacka, Värmdövägen 84.

Målgrupp är anordnare av vård och omsorg, medarbetare inom kommunens och landstingets verksamheter, tjänstemän, politiker och intresserade Nackamedborgare.

Mer information och program (pdf)

Anmäl dig här

Seminariet anordnas av Socialtjänstens projekt Vård i samverkan.

Av Tommy - 12 januari 2012 10:22

Rörelseförmåga vid demenssjukdom "Vad gör vi när de inte vill" - 23 feb 2012

 

Datum: 23 februari 2012
Plats: Hjälpmedelsinstitutet Göteborg, Esperantoplatsen 5
Målgrupp: Arbetsterapeuter, sjukgymnaster och rehabpersonal

Information om kursen Rörelseförmåga vid demenssjukdom

Anmälningsblankett Rörelseförmåga vid demenssjukdom 23 feb, 2012 (pdf, öppnas i nytt fönster)

Kontaktperson/Kursledare

Cécile Schilliger, leg sjukgymnast, cecile.schilliger@hi.se
Av Tommy - 12 januari 2012 07:00

Sundssamarbete ska ge bättre äldrevård
ÖRESUND. Äldreomsorgen i Öresundsregionen står inför stora utmaningar då kraven från de äldre ökar samtidigt som det blir svårare att rekrytera personal. Det menar parterna inom samarbetsprojektet Caresam, som under våren ska undersöka hur verksamheter i Sverige och Danmark kan dra nytta av varandra.

Sedan förra året pågår ett EU-finansierat projekt mellan Malmö högskola, Roskilde universitet, Kommunförbundet Skåne och Professionshøjskolen Metropol i Köpenhamn. Syftet är att med gemensamma krafter utveckla en handlingsberedskap för framtidens äldreomsorg i Öresundsregionen.

-- Mobiliteten över sundet lär öka och allt fler kommer att bli gamla i grannlandet. Om vi vill utveckla äldreomsorgen i Öresundsregionen behöver vi belysa både det som är gemensamt och det som skiljer Danmark och Sverige åt, säger Jonas Christensen, projektledare och lektor vid Malmö högskola, till Nytt från Öresund.

Under hösten har seminarier hållits i Sverige och Danmark med forskare, lärare, tjänstemän samt ledare och medarbetare från äldreomsorgen. Bland annat har de diskuterat hur yrkesområdet kan göras mer attraktivt och hur framtidens utbildningar kan se ut. Traineeliknande upplägg där studenterna arbetar en period i grannlandet är ett exempel, liksom möjligheter för anställda inom äldreområdet att forska på arbetstid.

I vår fortsätter kunskapsutbytet mellan länderna, men med fokus på det vardagsnära. De äldres och deras anhörigas inflytande är ett av ämnena som kommer att diskuteras.

-- Vi kommer bland annat att prata med och lyssna till dem som jobbar ute i verksamheterna samt företrädare för de anhöriga. Vad menas till exempel med livskvalitet och hur kan vi bäst lyssna på individen? säger Jonas Christensen.

Av Charlotte Pehrson/NFÖ

Av Tommy - 12 januari 2012 07:00

SinevaRibeiro720

Nu måste vården göra upp med gamla sedvänjor och mossiga hierarkier!

Publicerad 11 januari, 2012 - 13:10

LÖNER INOM VÅRDEN Sjuksköterskor på Universitetssjukhuset i Linköping som beordrats att jobba under julhelgen fick 440 kronor i extra ersättning. En läkare som hoppade in under julnatten fick 30 000 kronor för lika många timmars arbete. Vårdförbundet missunnar inte läkare att tjäna pengar. Men vi är oerhört upprörda över den enorma skillnaden i värdering. Det skriver Sineva Ribeiro, förbundsordförande Vårdförbundet.

Man anar också en begraven hund: Hur kan det komma sig att det alltid finns stora summor i gömmorna när det gäller att betala stafettläkare eller läkare som gör extra inhopp, men aldrig pengar till att betala för all den kunskap sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor tillför vården?

Det hävdas ibland att detta är stora grupper men de argumenten håller inte när man ser vilka ofantliga summor som ständigt trollas fram för att få fram läkare.

Det är uppenbart att läkarna får igenom sina krav för att landstinget är mån om att behålla dem. Samtidigt tycks ingen bry sig om att dåliga villkor får erfarna sjuksköterskor och barnmorskor att lämna sina jobb. Dessutom har vi en alarmerande brist på specialistsjuksköterskor och många specialistsjuksköterskor som går i pension inom en tioårsperiod. Hur vi med dessa villkor ska kunna garantera och förbättra patientsäkerheten är en gåta.

Exemplet i Linköping handlar dessutom om ett akutintag där de tjänstgörande läkarna ofta fortfarande är under sin AT-utbildning medan våra sjuksköterskor är specialistutbildade och ofta har lång erfarenhet. Att man inte värderar våra medlemmars kunskaper högre gör mig otroligt arg. Jag vet dessutom att detta inte handlar om något extremt exempel. Liknande skillnader finns på många håll i landet.

Nu måste vården våga göra upp med gamla sedvänjor och mossiga hierarkier som gör att dessa gigantiska värderingsskillnader kan förekomma. Sverige har inte råd att fortsätta ge traditionella synsätt företräde framför kunskapen om vad som är bäst för patienten och vad som är bäst för vården och samhället i stort. Samtliga vårdens professioner måste ges samma förutsättningar att värderas efter vad man bidrar med. Annars finns inga möjligheter att upprätthålla en modern, säker och god vård.

Av Tommy - 11 januari 2012 20:24

Nyhet

Se över all tvångsvård

2012-01-10 14:14

När är det befogat att vårda en människa mot dennes vilja? Den nuvarande lagstiftningen har brister och behöver ses över, anser SKL.


– Vi har tidigare efterlyst en samlad översyn och nu hoppas vi att vi kan få till stånd ett sammanträffande med berörda departement för att diskutera frågan, säger Lennart Gabrielsson, 1:e vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting.

I en skrivelse till Justitie- och Socialdepartementet föreslår SKL att regeringen ska tillsätta en parlamentarisk kommitté för att granska dagens lagstiftning.

Idag kan till exempel en person med psykisk störning som utgör en fara för eget eller andras liv tvångsvårdas. Men en patient med hjärnskador, som demens, och som har samma beteende, kan inte med tvång skyddas från att skada sig själva eller andra. Tvång i det fallet kan till exempel vara sänggrindar eller kodlås på dörren.

Frågorna är svåra och laddade. Ska tvångsvård kunna ges när den enskilde oavsett orsak inte kan fatta beslut? Eller ska tvångsvård bindas till enskilda diagnoser?

– Det handlar om lagar som reglerar samhällets befogenheter att genomföra vård och omsorg mot den enskildes vilja. Därför behövs en parlamentarisk kommitté som ser över lagarna, säger Lennart Gabrielsson.

Av Tommy - 11 januari 2012 20:22

Hon tycker att kommunen borde betala tillbaka pengarna

NORRKÖPING Kerstin Hildebrand (V), ordförande i vård- och omsorgsnämnden tycker att den dementa 88-åriga kvinnan som, av misstag, betalade in 14?000 kronor för mycket till kommunen för sitt boende borde få tillbaka pengarna.- Det borde inte vara omöjligt att rätta till det här, säger hon.

Dottern till den 88-åriga dementa kvinna som bor på äldreboendet Östergården i Jursla förstod inte hur hon skulle fylla i inkomstförfrågan-blanketten. Trots att hon tog hjälp av kommunens handläggare så blev det fel, på grund av missförstånd. Och de 14?000 kronor den dementa mamman betalade för mycket får hon inte tillbaka.

Kommunalråd Kerstin Hildebrand har, efter att ha läst Folkbladets artiklar i måndags, försökt ta reda på varför det har gått till så här. Men när Folkbladet pratar med henne på tisdagen har hon inte lyckats nå de ansvariga tjänstemännen, som har det delegerade ansvaret för kommunens avgiftshantering.

- Jag är inte insatt i alla detaljer när det gäller de här frågorna. Men det är väldigt beklagligt och ledsamt att det kan gå till på det här sättet, säger Kerstin Hildebrand.

Av Tommy - 11 januari 2012 20:21

Ansvarig tjänsteman: Vi har följt rutinerna

NORRKÖPING Enligt vård- och omsorgschefen Lars Carlsson kommer den dementa kvinnan inte att få tillbaka de pengar hon har betalat för mycket.- Vi har följt de riktlinjer och rutiner som finns, säger han.

Lars Carlsson tycker att kommunen i det aktuella fallet har gjort rätt bedömning och handlagt ärendet, med den dementa kvinnan, på rätt sätt.

- När man söker bistånd och får ett beslut så ska man lämna in inkomstuppgifter. Man får sedan ett beslut hem till sig som man har möjlighet att överklaga. Gör man inte det så börjar avgiften att ticka till dess att man lämnar nya uppgifter.

Det var det som hände den 88-åriga dementa kvinnan som bor på äldreboendet Östergården. Först efter åtta månader, då kontot var tomt, upptäckte man att kvinnan betalat in cirka 14?000 kronor för mycket. Då rättade kommunen till felet. Men de pengar man hade betalat för mycket i åtta månader får hon inte tillbaka.

Enligt de ansvariga tjänstemännen på kommunen är det alltså kört för den gamla dementa kvinnan att få tillbaka pengarna.

Tycker du att det är rätt?

- Vi har följt de regler och rutiner vi haft tidigare och som vi håller fast vid.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards