Alla inlägg under januari 2012

Av Tommy - 18 januari 2012 14:17

Dementa lämnas ensamma

FINSPÅNG Vid en inspektion framkom flera brister på ett äldreboende i Finspångs kommun.

Socialstyrelsen bedömer att det finns brister som måste åtgärdas på ett äldreboende för dementa i Finspångs kommun. En inspektion av boendet genomfördes under augusti månad 2011.

Lämnades ensamma

Under inspektionen framkom det att en rutin för att kontrollera att bemanningen överensstämmer med de boendes behov saknas. Samtliga avdelningar på boendet lämnades periodvis obemannade upp till 30 minuter under nattetid, när personalen besökte en annan avdelning. Flertalet av de boende på avdelningarna kan inte öppna de låsta dörrarna själva, och kan således inte kalla på hjälp om det skulle behövas.

Fler brister

Andra rutiner som ska åtgärdas är riskhantering i verksamheten, och samverkan av personal som inte alls var känd hos de arbetande.

Det var efter ett regeringsbeslut från 2009, som inspektionen genomfördes. Målet med tillsynen är att brister och missförhållande inom äldreomsorgen ska rättas till. Samt att kommuner, landsting och enskild verksamhet, förmås att utveckla en vård och omsorg av god kvalitet.

Av Tommy - 18 januari 2012 14:15

Behandling med ljus Fördelar Alzheimerpatienter, föreslår Study

ScienceDaily (11 januari 2012) - Exponering för ljus tycks ha terapeutiska effekter på patienter med Alzheimers sjukdom har ett Wayne State University forskare funnit.

I en studie publicerad nyligen i västra Journal of Nursing Research , LuAnn Nowak ETSARE, Ph.D., biträdande professor i omvårdnad, rapporterade att patienter som behandlats med blå-grönt ljus uppfattades av sina vårdgivare ha bättre global funktion.

Vårdpersonal sägs patienter som får behandling verkade mer vaken och alert, var mer verbalt kompetent och visade förbättrade erkännande, erinring och motor samordning. De sa också patienter verkade återta sina personligheter och var mer engagerade med sin omgivning. Patienternas humör också beskrevs som förbättrats.

ETSARE arbete är inspirerat av hennes intresse för ett fenomen som kallas "sundowning," när Alzheimerpatienter sova under dagen, vakna upp senare och kan vara uppe hela natten lång. En del av hennes doktorsavhandling var att använda ljus, en gemensam intervention för dygnsrytm störningar, att reglera resten aktivitet mönster av kvinnor med Alzheimers.

Denna studie, ETSARE sade var ett försök att hantera oenighet bland forskare om effekten av terapeutiska ljus i regleringen vila-aktivitetsmönster i Alzheimers patienter. I studien ingick 20 kvinnor äldre än 65 år med Alzheimers demens från vårdhem i sydöstra Michigan. Varje patient tilldelades slumpmässigt till en experimentell grupp som fick blå-grönt ljus behandlingar eller en kontrollgrupp som fick svagt rött ljus.

En kommersiellt tillgänglig visir används för att behandla årstidsbunden depression och jetlag användes för att administrera ljuset till patienter. Vårdgivare - patienternas anhöriga och vårdpersonal möjlighet - inte veta vilken typ av ljus var en hypotes att ha fysiologiska effekter.

Även blå-grönt ljus mottagare består den aktiva experimentella gruppen, sade ETSARE hon blev förvånad när vissa mottagare av rött ljus - placebogruppen - även rapporterades som visar förbättringar, med vårdgivare säga deras patienter var lugnare och hade minskad motståndskraft mot vården .

Nivån på olika effekter, sade ETSARE, notera att medan den blå-gröna gruppen mottagare var i stort sett rapporterades av vårdgivare som visar förbättring, visade några liten eller ingen verkan från behandlingar.

"Några av de övriga aktivitet mönster störningar som vi ser i samband med Alzheimers sjukdom inte nödvändigtvis dygnsrytm bygger" ETSARE sagt. "De kan bero på otillfredsställda behov, smärta eller andra fenomen, och därför inte svara på en intervention som syftar till reglering av dygnsrytm systemet."

Ringa hennes studie preliminära, sade hon nu måste replikeras med ett större urval och olika demografi.

Förutom att utröna vilka beteenden som är dygnsrytm bygger, inrättande av vilka metoder som är mest lämpliga för att analysera data som ETSARE s kräver prospektering, sade hon. Hon föreslår ytterligare arbete som använder två olika icke-linjära analysmetoder för att undersöka sensitivitet och specificitet för att upptäcka förändringar i dygnsrytm mönster, med ett långsiktigt mål att utveckla interventioner för att reglera dessa mönster till förmån för patienternas övergripande funktion.

"Om de sover bättre på natten, och är mer vaken under dagen, de kan äta, de kan interagera med andra människor och de kan dra nytta av andra cueing ämnen i miljön", sade hon. "Förutom att ljus under dagtid och mörker under natten, luktar vid måltider, födointag, samspelet - alla dessa saker tillsammans hjälper till att reglera vår tid."

(webböversatt)


Av Tommy - 18 januari 2012 14:12

Dementa tvingas upp vid femtiden

Kalmari går 08:07 | Uppdaterad i går 15:28

Gamla dementa på Lagerträdet tvingas upp vid femtiden på morgonen trots att de sover.

LäS MER

Dagpersonalen hinner inte få upp alla före lunch annars.

– Det är inte etiskt försvarbart. De äldre har jobbat hela sitt liv och ska alltså inte ens få sova på morgonen, säger en av de anställda.
Nattpersonalen har nu skrivit till kommunalrådet Bertil Dahl (V) för att uppmärksamma den pre- kära situationen på äldreboendet Lagerträdet. 14 personer, varav flera rullstolsburna och några dementa, bor i fastigheten.
Vårdtyngden är dokumenterat hög och en av de värsta i Kalmar kommun.
– Ofta är det inte mer än fyra anställda på dagen som ska ta upp, klä på och ge frukost till de gamla. Detta gör att det drar ut på tiden.
Inte förrän vid elva- tiden på förmiddagen har alla fått frukost. Sedan en tid tillbaka har därför nattpersonalen fått ta upp gamla innan de slutar sitt skift.
– Vi som jobbar på natten får väcka boenden som sover, tvätta och klä på dem för att sedan ge dem frukost eller lägga dem ovanpå den bäddade sängen. Detta görs klockan 05.30 för att hinnas med.
– Vi lider med våra dagkollegor. Men det är inte rätt att väcka de äldre så tidigt.
Någon större respons från ledningen tycker sig inte nattpersonalen ha fått. Svaret har varit att man inte får spräcka budgeten. Nattpersonalen har därför vänt sig till demensförbundet och hoppas nu även att politikerna kan visa en slags humanitet och mänsklighet mot de äldre. Enligt nytillträdde chefen Thomas Silfvernagel håller man på att se över organisationen.
– Det är inte hugget i sten. Vi gör allt för att det ska bli bättre för de äldre. Men för den skull kanske man inte behöver jobba som man alltid har gjort.
– Alla förändringar som görs är till för att det ska bli bättre för de äldre.
Beskrivningen att förändringarna inte har genomförts håller dock inte de anställda med om.
– Så är det inte. Så här fungerar det redan. Nu hoppas vi verkligen att det leder till en bättre situation för de äldre. Så här kan man inte behandla gamla människor som jobbat och slitit hela sitt liv. Jag skäms.

 

Av Tommy - 18 januari 2012 14:10

Inte en dag för tidigt föreslår en statlig utredning en äldreomsorgsavgift. foto/Scanpix

 
                Inte en dag för tidigt föreslår en statlig utredning en äldreomsorgsavgift. foto/Scanpix                           

Spara till ålderdomen

                                16 JANUARI 23.30           
 

Förre folkpartiministern och landshövdingen Bo Könberg var en av arkitekterna bakom den stora pensionsuppgörelsen. Nu har han ännu en gång anlitats som något av en "trouble-shooter" på det socialpolitiska området.
I en debattartikel i DN i går avslöjade Bo Könberg att han lägger fram ett förslag om ett enhetligt högkostnadstak för läkemedel, sjukvård och sjukresor. Om detta är inte mycket annat att säga än kör, genomför förslaget utan onödigt dröjsmål. Det blir ett principiellt lättbegripligt och administrativt enklare system än dagens med olika taknivåer.
En betydligt knivigare fråga som lagts in i samma utredning handlar om äldreomsorgens finansiering. Dagens debatt kan illustrera situationen.
Vi har den senaste tiden haft en diskussion som kretsar kring privat kontra offentlig åldringsvård. Den döljer det grundläggande problemet, att äldreomsorgen är underfinansierad vilket slår mot kvaliteten både inom den privata och den offentliga vården av de äldre. En annan sådan tydlig effekt av att det saknas pengar är den kraftiga minskningen av antalet platser i demensboenden och vårdboenden. De senaste tio åren har de minskat med 30.000 trots att antalet åldringar ökat kraftigt.
Bo Könberg föreslår att en särskild äldreomsorgsfond skapas dit det förs motsvarande 1 procent av BNP årligen, vilket gör 30 miljarder och på lite sikt 350 miljarder. Detta för att klara framförallt 40-talisternas behov av äldreomsorg. Det är inte en dag för tidigt, åtgärden borde införts för länge sedan.
Vad Bo Könberg förordar är närmast reformstopp i övrigt i statens budget: noll nya reformer, noll skattesänkningar. Det väntar alltså tio magra år framöver. Men det är nödvändigt om inte dagens brister i äldreomsorgen skall bli ännu värre i framtiden.
@Byline ny:Lars J Eriksson

Av Tommy - 18 januari 2012 14:08

Drömmen om ett smart hem

2012-01-17 10:00

Drömmen om ett smart hem

Ett framtida hem fyllt med inbyggda datorsystem kan hjälpa människor med lättare demens eller andra åldersrelaterade handikapp att utföra sina vardagsaktiviteter som matlagning, tvätt, inköpslistor och betalandet av elektroniska fakturor själva. Dipak Surie försvarar sin avhandling i datavetenskap vid Umeå universitet den 19 januari.

Medicinskåp som berättar vilken medicin du ska ta, kylskåp som informerar när någon mat blivit för gammal, ugn som justerar sin temperatur beroende på vad du bakar, ett badkar som fyller sig själv med varmvatten. Även om allt detta låter som science fiction är vi med hjälp av ny teknologi nära förverkligandet av denna vision kallad “Ambient Intelligens”. Detta begrepp inom datavetenskapen refererar till föremål och miljöer som gjorts intelligenta och intuitiva och som kan känna igen och interagera med personer.

Dipak Suries avhandling besvarar den viktiga frågan om hur man bör modellera och förenkla mänsklig interaktion i sådana ”ambient intelligenta miljöer”.

Inspirerad av kognitionsvetenskapliga teorier presenterar han en ansats till en ny ”egocentrisk” interaktionsmodell – där man utgår från människokroppen (i rummet och med dess aktiviteter) till skillnad från klassiska modeller där datorenheter ofta spelar nyckelrollen.

Genom att använda enkla sensorer inbyggda i vardagsprylar i rummet lagrar man data om vad en specifik människa kan förnimma och inte förnimma, nå och inte nå i sin närhet vid en given tidpunkt. Gränssnitt inbyggda i vardagsprylarna används för insamling och presentation av informationen baserat på användningsmönstret.

– Med modellen kan man systematiskt skapa personliga egocentriska system som underlättar vardagsaktiviteter genom kunskap om objektets historik. På så sätt ska den handikappade människan guidas att handla rätt, säger Dipak Surie.

De tekniker Dipak Surie använt sig av inkluderar ZigBee-baserade trådlösa sensornätverk, WLAN-signalstyrkebaserad närhetsavkännare, gest- och tal-gränssnitt, och aktivitetsigenkännare.

Det så kallade “smarta hemmet” implementerades inledningsvis i virtuell verklighet för att snabba upp designprocessen och för att kompensera för begränsningar i dagens tekniker. Senare byggde man upp en fysisk miljö där personer kan delta i riktiga experiment.

Det långsiktiga målet med forskningen är att kunna hjälpa människor med sviktande minne att leva ett självständigare liv i det egna hemmet. En annan positiv effekt är besparingar för samhället om behovet att vård på institution kan minska.

– Kommersiell utveckling av smarta hem hör framtiden till, men mina resultat pekar i rätt riktning!, säger Dipak Surie.

Om disputationen:
Torsdagen den 19 januari 2012 försvarar Dipak Surie, institutionen för datavetenskap, Umeå universitet sin avhandling med titeln: Egocentric interaction for ambient intelligence. Svensk titel: Egocentrisk interaktion för ambient intelligens.
Disputationen äger rum kl. 13:15 i sal MA 121, MIT-huset, Umeå universitet.
Fakultetsopponent är professor Hans Gellersen, Computing Department, Lancaster University, UK.

Läs hela eller delar av avhandlingen på:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-50822

För ytterligare information, kontakta gärna:
Dipak Surie (in English)

E-post: dipak@cs.umu.se

Telefon: 090-786 96 72

 

Av Tommy - 18 januari 2012 14:05

Med åldrandet i fokus

        Av Caroline Alesmark
Fotnot: Rymden emellan spelas på Inkonst i Malmö även i dag onsdag kl. 19 och på torsdag 10.30 och kl. 14.                        17 JANUARI 16.26           
 

Hur överlever man att bli gammal? Att bli beroende av andra. Att i deras ögon förvandlas till någonting annat. Att saker omkring en drastiskt förändras. Att bli utlämnad till andras – ofta främlingars – välvilja och tålamod?

 

Rymden emellan

Scen: Teater InterAkt, Inkonst, Malmö
Regi: Sara Larsdotter Hallquist
Manus: Cecilia Palmgren
På scen: Nina Norén och Petra Lindblom
Scenografi/kostym: Srún Norén Hrafnkelsdottir
Förinspelad musik: Cosmasia Kraft

Caremaskandalen har skakat Sveriges syn på sig själv och tanken med vinstdrivande vårdföretag. Vågen av 40-talister är på väg in i äldrevården, Sara Beischers roman Jag ska egentligen inte jobba här har fått stort genomslag, och Teater InterAkt ligger exakt rätt i tiden med sin föreställning Rymden emellan. Som dubbeltydigt presenteras som Himlen kan vänta när publiken leds ner i Inkonsts källare.

Rymden emellan är den andra i en trilogi som inleddes med Songs from the silent voice 2007 på temat psykvården inifrån, och tar upp demenssjukdom och vad den gör med den drabbade, anhöriga och omgivningen.
Skådespelerskan Petra Lindblom är placerad på första raden, iklädd vit dräkt, bruna pumps, håret i knut, och med en långstjälkad blomma i handen. På scenen vilar ett enormt paket, kanske ett berg med snören, upplyst inifrån av ett gult ljus. Lindblom är dottern, dottern som begravt den mamma hon minns, den som fungerade, men som tvingas veckla upp en främmande kvinna ur ett stort brunt prasslande omslagspapper.

För där sitter hon, modern, spelad av Nina Norén, längst in i paketet, längst in i berget, längst in i sig själv, och förstår inte vad det är som händer. Omgiven av stora flyttlådor prydda med gammaldags mönster. Vridande händerna i knät, spetströja och kjol på kroppen, med stora raggsockor på fötterna.
Mamman är 75 och blir gratulerad, blomman förflyttas till en vas, dottern ler, mamman säger: "Hela mitt huvud är fullt av röda trådar som inte går ihop längre. Är jag här för att de ska göra något åt det? Kan jag åka hem nu? Kan ni vara så vänliga och hjälpa mig ut nu?"

Och det är här vi kastas in i ett förfärligt, utdraget, poetiskt kaos. Rymden emellan är en surrealistisk pjäs som försöker skildra virrvarret i en demenssjuk människas hjärna, något vi utomstående inte har en chans att försöka sätta oss in i.
Orden bollas, vävs, kastas, ofta i långa monologer från Lindbloms sida. Hon har övertaget, modern förstår inte, rollerna är ombytta. Med små medel uppstår nya figurer – ett förkläde och ett par foppatofflor gör vårdbiträdet som inte längre kan känna empati efter 20 år. Gitarr och dragspel förvandlar kvinnorna till medhårsstrykande underhållare i dagrummet. Ett par balettskor under raggsockorna gör mamman mänskligt tidlös feminin.

Att åldras är en del av den mänskliga erfarenheten, så är det bara, generationerna före har gått samma väg, generationerna framåt kommer att göra samma sak. Därmed inte sagt att det inte ska vara värdigt och levande ända till slutet. Hör ni det, Carema! Och ni som beslutar!

Av Tommy - 18 januari 2012 14:04

Vårdhund på recept hjälper äldre

Publicerat: kl
05:10
, Nyheter P4 Kronoberg
1
kommentar

Nu har Växjö kommuns första vårdhund fått ge sig ut på praktik i
demensvården. Kommunen har anställt Golden Retrivern Lasse som tillsammans med
hundförare ska skrivas ut på recept till de vårdtagare som är i behov av
rehabilitering.

I April förra året kunde P4 Kronoberg rapportera att Växjö kommun kan komma
att ordinera hund på recept.

Och i tisdags var det dags för kommunens första vårdhund att ge sig ut på
praktik i demensvården. Monica Löndahl är enhetschef på demensboendet
östragård.

Hund på recept
Inte ens ett år har gått sedan Växjö
kommun beslutade att utbilda och anställa en vårdhund, en hund som tillsammans
med hundförare ska skrivas ut på recept till de vårdtagare som är i behov av
rehabilitering. Vårdhunden Lasse är populär på vårdboendet. Foto: Klara Börjeson/ Sveriges Radio

2-åriga Golden Retrivern Lasse är projektets första hund, och ska nu
tillsammans med matte och hundförare Jenny ut på praktik. Under hela våren ska
de arbeta tillsammans på Demensboendet Östragård i Växjö, där de ska underlätta
vardagen för de människor som drabbats av demens i olika grad.

Spelar memory
Till exempel kan vårdtagarna få borsta
Lasse, istället för att göra tråkiga armövningar. Eller spela memory, något som
utan hunden kan kännas barnsligt för vårdtagarna. Men med lasses entusiasm
kommer lekandet självmant. Och allt för att stimulera inlärning, minne och
rörelse. Golden Retrivern Lasse är specialutbildad för att jobba på vårdboende. Foto: Klara Börjeson/ Sveriges Radio

Lasse går tryggt genom korridorerna på Östragård och hälsar på de som bor
där.

-- Jag hoppas att Lasse ska kunna tillföra vårt boende många mysiga saker som
inte vi människor kan göra, säger Monica Löndahl, enhetschef på Demensboendet
Östragård i Växjö.

Klara Börjeson
klara.börjeson@sverigesradio.se

Av Tommy - 18 januari 2012 14:02

”De kan inte protestera”

Nattpersonal i uppror. Sjögren har helt annan bild

Kalmari dag 07:44 | Uppdaterad i dag 11:58

Dementa kan inte säga ifrån. Därför läggs de redan klockan 18.30 på kvällen och tvingas upp vid femtiden på morgonen.

FAKTA

Dagpersonalen hinner inte med alla vårdkrävande äldre på morgonen. Det har lett till att en del inte får frukost förrän vid elvatiden.
Nyordningen är i stället att nattpersonalen får ta upp äldre dementa. Men det sker då redan vid femtiden på morgonen när de dementa sover.

LäS MER

Det hävdar personal på Lagerträdet som Barometern talat med.
– Det är bara de dementa som man gör så här med. De kan inte protestera, säger en av de anställda på Lagerträdet.
En annan benämner situationen som ett övergrepp på de gamla.
– De mår dåligt när vi börjar dra i dem på morgonen vid fem. En del slåss och börjar gråta. Det här är inte etiskt försvarbart.
På tisdagen var det krismöte på Lagerträdet angående uppgifterna att gamla inte får sova på morgonen och den nya bemanningen.
Steve Sjögren (S), ordförande i omsorgsnämnden, har reagerat starkt på uppgifterna och säger först att situationen inte alls förekommer.
– Ingen tvingas upp. Det här måste vara missuppfattningar. Vi jobbar med individer. Då kan det inte vara fasta tider. Det ska anpassas efter individen. Behöver någon stiga upp tidigt på natten, eller senare på morgonen får vi lägga våra scheman efter det.
Det verkar vara tvärtom?
– Nej, omsorgstagarna står i centrum. Vi jobbar utifrån deras behov.
Så om någon har tagits upp vid femtiden är det för att den personen vill det?
– Om det har skett är det för att det är bäst för omsorgstagaren. Om någon ligger och sover när man kommer får man vänta med frukosten eller lunchen. Det är så det fungerar.
– Det pågår en diskussion på Lagerträdet. Man ser över schemat för att det ska bli så bra som möjligt för omsorgstagarna.
Steve Sjögrens bild av verkligheten verkar dock vara så långt bort från sanningen man kan komma, säger anställda som Barometern har talat med.
– Det är inte sant. När vi protesterade mot att tvinga gamla människor gå upp så tidigt sa vår chef att vi skulle göra som hon sa.
– Det finns till och med papper på nyordningen och alla i nattpersonalen satt där när det diskuterades. Det här är inget som vi har missuppfattat. Det sker i dag, vare sig Steve Sjögren vill se det eller inte.
– Problemet är att man räknar huvuden och inte vårdbehov. Det här är en tung avdelning och då behövs extrapersonal. Men då får vi höra att budgeten spräcks.
Ytterligare en anställd säger att hon blir jätteupprörd över Steve ­Sjögrens uttalande.
– När en folkvald säger att vi ljuger eller missuppfattat situationen kan man inte bli annat. Vi reagerar inte för att vi inte vill ha nya arbetsuppgifter. Vi reagerar för det är fel att dra upp gamla människor så tidigt.
Helt kört för extrapersonal verkar det dock inte vara. Steve Sjögren poängterar att självklart ska avdelningen få extraresurser om det behövs.
– Då får vi tillsätta mer personal. Det här är en av våra tyngsta avdelningar. Det här måste vi lösa.


Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards