Alla inlägg under januari 2012

Av Tommy - 26 januari 2012 10:20

Vi har aldrig varit så dåligt bemannade

Reagerai går 09:47 | Uppdaterad i går 09:48

Vill genom denna insändare sända en liten tankeställare till alla de politiker som sitter med makten över den omvårdnad våra demenssjuka ska få.

En undersköterska på demensboendet Trädgården i kommunen skriver om hur underbemanade de har blivit och hur svårt personalen har att kunna ge personlig omsorg. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.Foto: Scanpix

I dag känns det som om allt bara handlar om vilken bemanning som finns och inte alls längre om vilken kvalitet på omvårdnad våra demenssjuka får.
Jag har alltid varit stolt över att arbeta i Kalmar kommun och varit stolt över den goda demensvård vi bedrivit. Oss personal som har lång erfarenhet och kompetens av hur man bedriver en god demensvård känns det inte längre som någon lyssnar på.

Så dålig bemanning som vi nu har, har vi aldrig haft under de 18 år som jag arbetat i Kalmar kommun. Numer ska vi arbeta med helgbemanning nästan hela veckorna.
Då undrar jag hur man tänker, har man skaffat sig kunskap om vad som krävs för att arbeta med demenssjuka? Var individ är unik och har rätt till trygghet och individuell omvårdnad och stimulans. Det finns de demenssjuka som vi som personal faktiskt får lirka pedagogiskt med en halv timme till en timme med innan man överhuvudtaget får hjälpa med en dusch. Att då göra det under stress och veta att kollegan är ensam ute hos de andra boende under denna tid, kan då göra att resultatet blir att man faktiskt inte lyckas att genomföra en dusch.

Som demenssjuk har man ett stort behov av att få stimulans för att inte tänka på saker som gör en orolig, deprimerad eller att ”man vill hem”. Man är i stort behov av att alltid ha någon personal närvarande som kan inge trygghet och ”se” de behov man har men själv har så svårt att ge uttryck för. Hur tror man att man ska hinna ge detta när man går på helgbemanning och ändå hinna se till att alla får den basala omvårdnad man är i behov av som dusch, toalettbesök, vila, matning och så vidare.

Samtidigt ska personalen faktiskt sköta om hela boendet vad som gäller all tvätt som är på ett demensboende, städ, matbeställningar och övriga beställningar/inköp som boendet kräver, bakning, disk efter alla måltider, schemaläggningar samt all dokumentation och medicineringar. Tycker man att allt detta är ett arbete för endast två i personalen per dag?
Vad önskar man sig då för personal i kommunen, robotar utan känslor och medmänsklighet? Vi som arbetar vill kunna stanna upp och ge en kram, sitta ned när någon behöver prata, lyssna på någon som är ledsen, kunna ge trygghet genom att vara ett känt ansikte.

Vi har kompetens och utbildning men vad hjälper det när inte händerna räcker till att kunna utföra det vi lärt oss. Hur ska vi som personal kunna ge det där lilla extra när vi ska fara runt på flera olika arbetsplatser. Vi är inte längre det ”kända ansiktet”, jag vet inte längre den demenssjukes rutiner, jag som personal kan inte bara ge den där kramen som är så självklar när jag är igenkänd. Vilken demenssjuk vill bli kramad av en ”vilt främmande ”människa, som man inte känner igen.

Som personal är jag djupt frustrerad över att se det som pågår i kommunen med all neddragning av personal på demensboenden samt att personalen ska flytta runt på sig och jobba delade turer.
Ändå anser man att vi ska ha samma energi att ha ett bra bemötande och inte vara stressade och orka ge en god omvårdnad med stimulans och stöd till de anhöriga. Inget av detta är okej för de demenssjuka som inte själva kan försvara sig eller för de anhöriga som kämpat under många år och tagit steget och lämnat över. Vi blir tillsagda att sänka våra krav, visst kan jag blunda för dammråttor, men vem ska jag blunda för då det är flera demenssjuka som går runt i korridoren och letar efter mig och alla är i behov av mig som personal för att känna trygghet och få stöd och samtidigt som det är en sängliggande som behöver hjälp av två personer.

Tala då om för mig vem jag då ska blunda för? Detta är vårdpersonalens vardag. Jag älskar verkligen mitt arbete med de demenssjuka och deras anhöriga, men jag ska erkänna att jag kommer inte klara att se på och arbeta under dessa förutsättningar då den goda omvårdnaden mer övergår till en vardag utan stimulans. Känner också stor oro för alla mina kollegor som jag ser kämpar på med stor risk för att bli utbrända, vem tackar oss då?

Undersköterska på demensboendet Trädgården

Av Tommy - 26 januari 2012 10:17

Sjögren ska se över situationen

Kalmari dag 07:19

Fler och fler anställda slår larm om situationen för äldre och dementa i Kalmar kommun. Ordföranden i?omsorgsnämnden Steve Sjögren (S) lovar nu att se över situationen.

I dagens tidning frågar en anställd om det verkligen är robotar utan känslor som Kalmar kommun vill ha i sin omsorg. Är det det?
– Nej, självklart inte. Jag har just suttit med Kommunal och vi har konstaterat att vår personal är orolig.
– Därför ska vi ha en rejäl diskussion om det här framöver. Det finns enheter där det inte fungerar som det ska. Och det måste vi ta tag i.

Anställda uppmanas att sänka kraven, men undrar samtidigt vem man ska blunda för när flera dementa går omkring i korridoren och behöver hjälp?
– De ska inte blunda alls?och så här får det inte vara. Vi måste ge den omsorg som våra äldre behöver.
– Dessutom måste våra anställda ha en bra arbetsmiljö och det blir det inte med en sådan situation. Därför ser vi nu över bemanningen.

Vad innebär det?
– Om vi upptäcker att bemanningen inte räcker och att de boende inte är trygga åtgärdar vi det. Klart vi måste se till att människor har det bra.

Hur har det blivit så här?
– Det som skapat oro är att vi gör tre saker samtidigt nu efter årsskiftet. Vi inför ett nytt schemasystem som reglerar bemanningen.
– Sedan har enhetscheferna fått fullt budgetansvar. Det hade de inte tidigare.
– Det tredje är att vi också tittar på re-sursfördelningen och bestämmer hur mycket omvårdnad de boende behöver. Allt det här skapar oro och det måste man ha respekt för.


Av Tommy - 25 januari 2012 10:08

Kognitiv verksamhet i anslutning till Brain Protein besläktade med Alzheimers sjukdom, föreslår Study

ScienceDaily (23 januari 2012) - Personer som håller sina hjärnor aktiv under hela livet med kognitivt stimulerande aktiviteter som läsning, skrivning och spela spel verkar ha minskat nivåer av β-amyloid protein, som är den största delen av amyloida plack vid Alzheimers sjukdom, enligt en rapport som publicerades online Först av Archives of Neurology , en av JAMA / Archives tidskrifter.

(webböversatt)


Av Tommy - 25 januari 2012 10:06

Välkommen på kostnadsfria kunskapsseminarier inom socialt arbete, äldreomsorg och rehabilitering/funktionsnedsättning

 
Under våren 2012 vidgar vi vår seminarieverksamhet ytterligare. Vårens program är fastslaget och det är nu möjligt att anmäla sig. Principen ”först till kvarn" gäller.

Seminarier inom socialt arbete
Från busfrö till brottsling med Annika Brar, tisdag 21 februari
Barn som anhöriga till föräldrar med psykisk ohälsa med Anita Cederström, torsdag 29 mars
Rädslor, fobier och nedstämdhet hos barn och unga med Liv Svirsky, mars/april 2012 (datum inte fastställt)
Pappor med våldsproblematik - vad kan man göra? med Göran Lindén och Peter Breife, onsdag 18 april

Seminarier inom äldreomsorg
Social dokumentation i praktiken med Ann Carlsson och Thomas Nilsson, onsdag 15 februari
Äldres psykiska ohälsa med Susanne Rolfner Suvanto, tisdag 27 mars
Leva livet med demens med Gun Aremyr  och Jane Lindell Ljunggren, onsdag 16 maj

Seminarier inom rehabilitering och funktionsnedsättning
Social dokumentation i praktiken med Ann Carlsson och Thomas Nilsson, onsdag 15 februari
Diagnos och identitet med Georg Drakos och Patrik Svedell, tisdag 28 februari
Medicinsk omvårdnad vid svåra flerfunktionshinder med Ann-Kristin Ölund, tisdag 8 maj

> Läs mer och anmäl dig på Gothia Förlags webbplats
Av Tommy - 25 januari 2012 10:04

Ishockey hjärnskakning demens

Ishockeyns elitserie är storproducent av hjärnskakningar med framtida demens som vanligt resultat. Luleå har 7 spelare som drabbats av hjärnskakning enbart denna säsong. Hittills alltså. 2 av dessa spelare har två hjärnskakningar denna säsong. Vad blir det under en ishockeykarriär på uppåt 25 år?  Många spelare kommer upp i minst 10 hjärnskakningar under en karriär om de inte dessförinnan varit tvungna att sluta av hälsoskäl.  Ishockeyförbundets ledning måste ha varit drabbade av många hjärnskakningar under den tidigare karriären för de gör skvatt ingenting åt problemet.

Var är Ishockeyförbundets statistik över hjärnskakningarna? Var är statistiken om livslånga handikapp och demens pga alla dessa hjärnskakningar? Förbundet borde rimligen ha skaffat sig kunskaper om situationen, men nu är förstås inte ishockeyn rimlig så vad kan man vänta sig. Dagens ishockey är en hälsofara!

Det är ofta lönsamt, för det är ju pengarna som styr, att det egna lagets mediokra spelare ger motståndarlagens storstjärnor hjärnskakning. De som får hjärnskakning blir "straffade" med månaders avstängning av läkare och ibland är karriären slut. Den som utdelat hjärnskakningen och därför blir hjälte hos de egna fansen får 2-3 matchers avstängning. Världens bäste spelare Sidney Crosby tilldelades en hjärnskakning av en svensk spelare för över ett år sedan. När han försökte göra comeback i höstas gavs han en hjärnskakning till när han började dominera matcherna. Inte osannolikt att motspelare siktade in sig mot det skadade huvudet. Så fungerar det i den här branschen. Spelare vågar inte offentliggöra sina oläkta skador för då smäller man på just där. Inte är det då någon Noble Art vi talar om.

Så alltså Ishockeyförbundet. Var finns planerna på att bygga framtida demensboenden för alla ishockeyspelare som behöver sådant boende i förtid?

Av Tommy - 25 januari 2012 10:01

Kvinna på äldreboende spetsades av lyftkrok

 
Personalen hörde kvinnans rop på hjälp. När de kom fram hade hennes hakan och mun spetsats av en lyftkrok till en mobil lift. Händelsen på ett äldreboende i Jönköping har nu anmälts till Socialstyrelsen enligt Lex Sarah.                       

En kvinna med en demenssjukdom på ett äldreboende i Jönköping blev spetsad genom hakan och munnen av kroken till en mobil lift. Händelsen inträffade på ett gruppboende under kvällen den 29 december förra året. Kvinnan skadades så pass allvarligt att ambulans och räddningstjänst fick rycka ut för att montera isär lyften på plats för att kunna få kroken ur hennes mun, enligt den Lex Sarah-anmälan som nu har gjorts av Jönköpings kommuns äldrenämnd.


Hörde kvinnans rop på hjälp
Enligt äldreboendet ska ingen person ha sett händelsen, och på grund av att ögonvittnen saknades har man heller inte kunnat slå fast hur olyckan gick till. Det var först när personalen hörde kvinnans skrik på hjälp de insåg vad som hade skett.

Mår bra idag
De mobila golvlyftarna som finns på äldreboendet är, enligt anmälan, placerade i utrymmen så att de boende inte kan gå förbi dem. Efter olyckshändelsen har man dock skärpt till reglerna och nya riktlinjer för vad som ska gälla behöver tas fram för hela Jönköpings kommun, anser gruppboendet. Brukaren mår idag, efter omständigheterna, bra, skriver man i Lex Sarah-anmälan.

Rätta artikeln
Jnytt.se | Läs fler artiklar skrivna av Daniel Hultqvist" href="/forfattare/Daniel Hultqvist">                                                  

  Läs fler artiklar skrivna                                           

        
                                                  

  av                                                

    Daniel Hultqvist
                                            Daniel Hultqvist
                                            036 - 291 26 00                                       

Av Tommy - 24 januari 2012 09:44

Bygg ändamålsenliga hyreshus för äldre


I förra veckan skrev Norran på ledarsidan att de flesta äldre vill fortsätta bo hemma också när hjälpbehovet ökar.

Bor man inte på markplan och huset saknar hiss, som är fallet för de flesta äldre trevåningars hus, växer problemen för de med någon form av rörelsehinder. Därmed blir dessa isolerade i sina hemma.

Hjälpbehovet ökar nu snabbt med ett växande antalet äldre/äldre.

Lösningen är, som Mikael Bengtsson poängterade i ledaren, att göra ombyggnad eller nybyggnad anpassade för äldre med hjälpbehov.

Men var finns byggplanen för detta? Det redogörs ofta från kommunalt håll om boenden för dementa och multisjuka, och naturligtvis ska dessa ha största möjliga hjälp.

Men vad görs för äldre som av olika anledningar behöver begränsad hjälp.

Det är hög tid att kommunen redovisar hur byggplanerna ser ut för denna grupp. Varför tvekar kommunen att bygga servicehus i likhet med vad som skede på 1980-talet ute på Anderstorp?

De äldre har i de allra flesta fall ekonomi att betala för sig, och de som behöver bostadsbidrag kan väl få detta även om man bor i ett servicehus.

Kommunens hemtjänst kommer inte att på ett tillfredsställande sätt kunna serva den växande gruppen hjälpbehövande om dessa bor utspridda i kommunen.

Tiden för varje hembesök kommer att måsta minska om man ska ha råd med denna service.

Det har byggts bostäder för 55+ men dessa lägenheter måste köpas och de inflyttade behöver oftast ingen hjälp.

Dessa bostäder har inte löst boendefrågan för de som av olika anledningar måste eller vill bo mer centralt i ett hyresboende med viss service.

Gör något nu, innan byggandet måste ske i panik därför att behoven har hopat sig och kostnaderna för hemtjänsten överstigit alla beräkningar.


Tage Ljungholm

Astor Wikström

Skellefteå

Av Tommy - 24 januari 2012 05:23

Ministern invigde nya äldreboendet

        Av     Stefan Persson                         23 JANUARI 17.56           
 

Äldreminister Maria Larsson invigde på måndagen Löddeköpinges nya äldreboende i Lödde kors. Ett framtidsboende för dementa, var hennes betyg.

– Jag tycker att det är fantastiskt fina lokaler. Vackra färger och textilier, samtidigt som det är hemtrevligt, säger ministern till Skånskan.


Maria Larsson fick en privat rundvandring innan invigningsceremonin. Hon noterade då att man i detaljerna tänkt på att det är människor med demenssjukdom som bor där.
– Det finns särskilda färger bakom toalettstol och tvättställ, som markörer för att de äldre ska minnas. Det känns genomtänkt, säger hon.


Ministern gav också högt betyg till att kommunen planerat för kommande lagstiftning om rätten för äldre par att fortsätta bo tillsammans även när de flyttar till ett äldreboende, något hon bara sett vid något annat tillfälle när hon invigt nya äldreboenden.
– Här har de löst det på ett flexibelt sätt med dörrar mellan två lägenheter. Kommunen har tänkt till från början.


Eftersom allt fler äldre bor kvar i sina egna hem allt längre upp i åldrarna är behovet av äldrevårdsplatser lägre nu än tidigare. I stället är det efterfrågan på demensboende som ökar.
– Det är svårt att sköta dementa hemma. De behöver hjälp 24 timmar om dygnet.


Under invigningsceremonin fick också äldreboendet sitt namn. Efter en namntävling på kommunens hemsida valde kommunen Möllebacken, ett förslag signerat Karin Andersson som medverkade vid invigningen.
Socialchefen Anette Fäldt motiverat namnvalet.
– När man kommer från Bjärred ser man möllan och backen den står på. Äldreboendet ligger på backen.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards