- Missförhållande kan aldrig accepteras i äldreomsorgen. Det är oacceptabelt varje gång, vare sig de uppträder på ett kommunalt boende, för det har vi också med jämna mellanrum, eller om det är på ett privat boende. Kommunerna måste ha kontroll över sin verksamhet, säger äldreminister Maria Larsson till TT.

För första gången planerar Socialstyrelsen att inspektera och granska hur enskilda kommuner säkerställer kvaliteten på äldreboenden, säger Per-Anders Sunesson, chef för tillsynsavdelningen på Socialstyrelsen, till TT. Detta som en direkt följd av vårdföretaget Caremas vanskötsel vid flera äldreboenden i Stockholmsområdet.

- Det är något vi diskuterar och som vi kommit ganska långt med. Tanken är att sätta kläm på kommunerna för att se till att de tar ett större ansvar.

TT: Flera anmälningar den senaste tiden har rört Carema. Finns det anledning att granska alla deras boenden?

- Det vill jag inte gå in på, men vi har ett antal öppna tillsynsärenden som rör deras boenden. Om det är så att vi misstänker systemfel så kan vi mycket väl komma att granska hela deras verksamhet.

I somras ändrades bestämmelserna för lex Sarah. Numera är den som bedriver en verksamhet inom socialtjänstens försorg skyldig att anmäla missförhållanden till Socialstyrelsen. Men enligt Per-Anders Sunesson är antalet anmälningar som hittills kommit in misstänkt lågt.

- Vi ställer oss frågande till det låga antalet. Det motsvarar inte de brister som finns inom äldreomsorgen.

Bonussystem i den privata vården bör baseras på kvalitet - inte på ekonomi, säger Göran Stiernstedt, chef för avdelningen vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting, med anledning av Caremas vanskötsel av äldreboenden.

- Bonussystem som bara baseras på ekonomi är inte lämpliga. Det blir mer aptitligt om man för in olika kvalitetsindikatorer i stället.

Kommunerna måste göra fler oanmälda besök på de privata äldreboendena, säger Göran Stiernstedt.

- Principiellt tycker vi inte att det är fel på vinster i vården. Det går inte att dra alla över en kam bara för att Carema gjort bort sig. Men vinsten ska stå i proportion till risken. Vård är ofta inte ett högriskområde varför vinstnivån bör vara skälig.

Han anser att kommunerna har ett stort ansvar för det som hänt. Deras förmåga att skriva avtal med de olika vårdbolagen, men framför allt hur kvaliteten följs upp, är helt avgörande.

- När verksamheter läggs ut på entreprenad måste kommunerna skapa en helt ny apparat för styrning och uppföljning, exempelvis genom att göra oanmälda besök. Det går inte att skriva avtal om allt, som vårdkulturer. Men om man besöker verksamheten tar det ofta bara 30 sekunder för att se om något är galet.

Vårdförbundets ordförande Sinera Riberio tycker att SVT:s program gav en skrämmande bild av hur bemanningen och därmed kunskapsnivån sjunkit i äldreomsorgen.

- Finns det inte en säkerhetskultur i ett bolag finns risken att det dyker upp fler fall av bristande vård. Om någon vågar gå ut, vilket man nu gjort, kommer det att ge ringar på vattnet. Det är bra, för den äldreomsorg vi har i dag är inte bra, säger Riberio, som också hon sätter frågetecken för kommunernas upphandlingar.

- Det är viktigt i upphandlingarna att ha med sådant som kvalitetsledningssystem, säkerhetskultur och vilka som ingår i teamen kring varje patient. Kommunerna har inte varit tillräckligt tydliga i avtalen, eller så har de inte gjort tillräckliga uppföljningar, säger Sinera Riberio.